Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 minut temu, Sedco Express napisał:

Zdjęcie zrobiono w Poznaniu  w 1930 r.

A nie wcześniej? Po pożarze we wrześniu 1929 wytwórnia raczej nie była w stanie wyprodukować tylu samolotów.
Zamówienie wojskowe z 1928 opiewało na 22 sztuki i  tyle tutaj stoi. A one latały już w 1929 w jednostkach.

Napisano
30 minut temu, KayFranz napisał:

A nie wcześniej? Po pożarze we wrześniu 1929 wytwórnia raczej nie była w stanie wyprodukować tylu samolotów.
Zamówienie wojskowe z 1928 opiewało na 22 sztuki i  tyle tutaj stoi. A one latały już w 1929 w jednostkach.

Całkiem możliwe ?  a wręcz na pewno !

Zdjęcie wydało mi się znane i po szperaniu znalazłem je (tzn. trochę inne ujęcie) na str. 100 w książce K.Hoffa "Skrzydła niepodległej" podpisane: "Gotowe do odbioru płatowce BM-4. Fotografia z Albumu dziesięciolecia lotnictwa polskiego, Poznań 1930."

Zamiast sprawdzić w w/w albumie - a na str. 176 jest to zdjęcie zamieszczone z podpisem: " Serja płatowców BM 4 gotowa do odbioru" wpisałem pod zamieszczonym  zdjęciem datę - 1930 r. a tymczasem jest to data wydania wspomnianego albumu ! Ha, ale numer !

Zdjęcie jest już dzięki Twojej czujności właściwie opisane ! Dziękuję !

BM-4.png

Napisano (edytowane)

Halberstadt CL-IIaBay (prod.licenc. w BFW) nr 2869/18 nr. St.Ławica 2233/18 "55" użytkowany w 2. a potem 3.Esk.Wlkp.(1919 r.) finalnie - WSP Ławica 1920 r.

Halberstadt CL.II (BFW) nr 223-17 55 Ławica 1919 r..png

Edytowane przez Sedco Express
Napisano

Małe foto, chociaż nieźle widać okucia. RWD-8a o nazwie własnej STEFCZYK (a może FRANCISZEK STEFCZYK, bo nie wygląda to na KASA STEFCZYKA, a tak brzmiała formalna nazwa spółdzielni).
Przeczesałem rejestr, ale chyba słabnę. Nie wie ktoś, jaką ten samolot miał rejestrację? I jak brzmiała nazwa własna?

2126766677_RWD-8aSTEFCZYK.thumb.jpg.2ddcfefc489b31b5b9ce8c9b527c329d.jpg

Źródło: FB

Napisano

Duże zwierzę...
Farman F.68 BN4 GOLIATH - na lotnisku etapowym w szwajcarskim Dübendorf, podczas lotu dostawczego do kraju.

1673673852_Farman_F68_BN4_Dbendorf_KF.thumb.jpg.4a016d3497a4d206637888e28ffdae65.jpg

Oczywiście kto wymalował szachownicę wg współczesnego wzoru? Francuzy, jak zwykle...

Napisano (edytowane)

Dwie fotki i proszę się uważnie przyjrzeć cóż to jest pod statecznikiem poziomym ? ?

Na P-20 i Farmanie zamieszczonym przez KayFranza też to jest.

P-1.png

P-21.png

Edytowane przez Sedco Express
Napisano (edytowane)

Masz Pan na myśli ten aliment konstrukcji?

Farman-F-68_sterek.jpg.ba7c20aed23c5269d35952cad6c299d0.jpg

Wygląda jak skrzydełko od pilota automatycznego...

16:25. A były tu już fotki od środka?

Edytowane przez KayFranz
Napisano

Tak o ten dodatkowy element chodzi - ale czy to jest skrzydełko od pilota automatycznego ?

Czy nie jest to zwiększenie powierzchni statecznika poziomego ?

A czy  F-68 miał pilota automatycznego ?

Mam wydaną w jęz. rosyjskim monografię F68 z serii  Awiakolecja ale nic tam nie piszą o automatycznym pilocie i nie ma wzmianki o nim w Polish Wings 18 i także w "Samoloty wojskowe w Polsce 1924-1939" (A.Morgała).

Fotek od środka  nie było ? A czy są prócz tej jednej poniżej ? Chyba brak.

Wnetrze przód.png

Napisano

Na jakimś czeskim? słowackim? serwerze znalazłem kiedyś coś takiego, z informacją, że to "polske letouny Goliath". Może tak, a może to ichnie, bo Czesi też mieli kilka, co prawda w wersji F.60. Chociaż Goliaty w różnych wersjach głównie różniły się silnikami.

F68_intro_02.thumb.jpg.ca7f5ee61f025ce45c0a1653364af814.jpg            F68_intro_01.thumb.jpg.c379528253596f9504fc5a499a3cd747.jpg

• Super 1