balans Napisano 30 Sierpień 2020 Napisano 30 Sierpień 2020 Dwa Karasie porzucone na lotnisku w Radomiu. Zdjęcie z albumu: A.Kr.Laz.Abt.571.001 Cytuj
Koloman Napisano 30 Sierpień 2020 Napisano 30 Sierpień 2020 Szanowne Koleżanki i Koledzy, złóżmy głęboki ukłon konsultantom historycznym z zakresu lotnictwa za ich ciężką pracę przy tym filmie. Realizatorzy filmu chcieliby go zapewne zrobić jak najbardziej efektowny i wwaliliby w film sceny z odrzutowcami (szybkość i hałas), PZL-ami (bo to samoloty przedwojenne) lub jakimikolwiek samolotami ze śmigłami (bo takie wtedy używano). Dzieki konsultantom historycznym realizatorzy, nie mając archiwalnych nagrań z De-Drei czy Balilla (wielka szkoda) wstawili sceny z samolotami PWS-A bedącymi w prostej linii odpowiednikami wcześniej wymienionych, użytkowanych w czasie wojny 1919-20 (dwupłat konstrukcji płócienno-drewnianej napędzany silnikiem ze śmigłem). To miało swój sens i pozwalało pokazać widzowi jaką formę miały używane wtedy aparaty. Natomiast jaki to był dokładnie typ samolotu to należy przypuszczać z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, że dla 99,99% oglądajacych to było "wsio ryba". Pokazanie fotografii własciwych, ówcześnie stosowanych typów samolotów miałoby mały sens bo wspomniany procent widzów w 5 minut po zakończeniu filmu dokładnie by wszystko zapomniał. Nas, purystów, uczestników forum razi ta realizacja ale tak zwanej "szerokiej widowni" w miarę dokładnie pokazuje realia ówczesych działań lotniczych. I to ma swoje zalety edukacyjne. Co do innych "zalet" filmu nie wypowiadam się. Cytuj
KayFranz Napisano 30 Sierpień 2020 Napisano 30 Sierpień 2020 Zanim ktokolwiek zaprotestuje przed wkładaniem tutaj tego zdjęcia: Czy wiecie kto kupił dużą (ok. 30 szt. ) partię DFW C.V prosto z fabryki w 1919 roku? To właśnie one tu stoją. Pan Ryszard jest wyłączony ze zgadywanki, bo on wie... Cytuj
Sedco Express Napisano 30 Sierpień 2020 Napisano 30 Sierpień 2020 1 godzinę temu, Koloman napisał: Szanowne Koleżanki i Koledzy, złóżmy głęboki ukłon konsultantom historycznym z zakresu lotnictwa za ich ciężką pracę przy tym filmie. Realizatorzy filmu chcieliby go zapewne zrobić jak najbardziej efektowny i wwaliliby w film sceny z odrzutowcami (szybkość i hałas), PZL-ami (bo to samoloty przedwojenne) lub jakimikolwiek samolotami ze śmigłami (bo takie wtedy używano). Dzieki konsultantom historycznym realizatorzy, nie mając archiwalnych nagrań z De-Drei czy Balilla (wielka szkoda) wstawili sceny z samolotami PWS-A bedącymi w prostej linii odpowiednikami wcześniej wymienionych, użytkowanych w czasie wojny 1919-20 (dwupłat konstrukcji płócienno-drewnianej napędzany silnikiem ze śmigłem). To miało swój sens i pozwalało pokazać widzowi jaką formę miały używane wtedy aparaty. Natomiast jaki to był dokładnie typ samolotu to należy przypuszczać z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, że dla 99,99% oglądajacych to było "wsio ryba". Pokazanie fotografii własciwych, ówcześnie stosowanych typów samolotów miałoby mały sens bo wspomniany procent widzów w 5 minut po zakończeniu filmu dokładnie by wszystko zapomniał. Nas, purystów, uczestników forum razi ta realizacja ale tak zwanej "szerokiej widowni" w miarę dokładnie pokazuje realia ówczesych działań lotniczych. I to ma swoje zalety edukacyjne. Co do innych "zalet" filmu nie wypowiadam się. Ja nie składam i podtrzymuję swoją opinię o beznadziejnych konsultacjach historycznych ! Inni zwrócili uwagę na np.: "Ja zauważyłem na końcu filmu, że pokazywano czołgi CCCP produkowane w drugiej połowie lat 30-tych (T-26), są też sceny z filmu Bitwa Warszawska 1920, gdzie drugowojenne karabinki Mauser K98 udawały karabiny G98, a Mosin 91/30 udawał wz. 91."- że nie wspomnę o kadrach związanych z okrętami (MW) Jacy konsultanci historii lotnictwa (i nie tylko) ? Żadni, ciężka praca ? Kpina nie praca ! Jeżeli chcą ci naukowcy by rzeczywiście uważano ich za konsultantów to powinni zdawać sobie sprawę z tego, że nie wolno oszukiwać widzów nawet tego przysłowiowego 1 % ! Cytuj
Sedco Express Napisano 1 Wrzesień 2020 Napisano 1 Wrzesień 2020 Inne ujęcie skraksowanego Salmsona IIA2"Winiuś" z 1.EW (582 Esk. Salmsonów) Cytuj
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2020 Napisano 2 Wrzesień 2020 "Kraksa na lotnisku w Lodzi pilota Rudolfa Bujaka" Cytuj
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2020 Napisano 2 Wrzesień 2020 Hangary Eskadry Kościuszkowskiej pod Lwowem Cytuj
Sedco Express Napisano 2 Wrzesień 2020 Napisano 2 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, bodziu000000 napisał: "Kraksa na lotnisku w Lodzi pilota Rudolfa Bujaka" Sądzę, że jest to Hanriot - 28 Cytuj
Sedco Express Napisano 2 Wrzesień 2020 Napisano 2 Wrzesień 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, bodziu000000 napisał: Hangary Eskadry Kościuszkowskiej pod Lwowem Bardzo interesujące zdjęcie, szczególnie, że jest na nim zbudowany w 1919 r. w warsztatach Parku Lotniczego we Lwowie Brandenburg. W 7.EM im. Tadeusza Kościuszki były użytkowane Balille ale nie było żadnego Brandenburga więc sądzę, że opis zdjęcia jest niewłaściwy. Edytowane 2 Wrzesień 2020 przez Sedco Express Cytuj
syndia Napisano 2 Wrzesień 2020 Napisano 2 Wrzesień 2020 Nasz Fokker na lotnisku Tempelhof 1930 r. Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 Hangar ten sam - lotnisko Porubanek (Wilno) (?) - 1920 r. (?) Widoczne trzy samoloty - w centrum Albatros C.X (jak sądzę) Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 Breguet XIXB2 Pole godła eskadry jaśniejsze od kadłuba i pola czerwonego szachownicy - można więc założyć, że jest błękitne czyli godło 21.EL 2.PL (Kraków). Godła geometryczne to lata 1927-1932 (datowanie zdjęcia), lokalizacja - ? Bre XIXB2 nr 60.162 - kraksa, samolot zniszczony i prawdopodobnie lotnicy zginęli. Nie znalazłem nigdzie żadnych info dot. tego numeru samolotu. Cytuj
Tenzan Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 22 godziny temu, formoza58 napisał: Z Allegro... Witam, miejsce wykonania zdjęcia się zgadza - Rakowice. Data - połowicznie - lato (lipiec) 1939. Tuż przed wybuchem wojny. Pozdrawiam, Cytuj
formoza58 Napisano 3 Wrzesień 2020 Autor Napisano 3 Wrzesień 2020 "Lipiec 1939" widnieje na odwrocie zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj
Tenzan Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 11 minut temu, formoza58 napisał: "Lipiec 1939" widnieje na odwrocie zdjęcia. Pozdrawiam No to chyba mam Coronkę . Coś mi się na oba oka rzuciło.. W jednym wyrazie dwie różne dziewiątki . Pozdrawiam, Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 Jak dla mnie to jest "lipiec 1935" Cytuj
formoza58 Napisano 3 Wrzesień 2020 Autor Napisano 3 Wrzesień 2020 I rogatywka z usztywnionym denkiem w 1935? Chyba, że od 3 grudnia, ale to chyba jednak lipiec ( patrz na korony drzew w głębi) Ktoś opisał niedbale " 1939", a tutaj baach i problem ... Cytuj
balans Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 5 godzin temu, Sedco Express napisał: Bre XIXB2 nr 60.162 - kraksa, samolot zniszczony i prawdopodobnie lotnicy zginęli. Nie znalazłem nigdzie żadnych info dot. tego numeru samolotu. Krajobraz trochę przypomina okolice lotniska w Balicach. Cytuj
Sedco Express Napisano 3 Wrzesień 2020 Napisano 3 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, colias1 napisał: RWD-21 w 1935 r.? Hmm... Tak oczywiście masz rację ! Mój błąd i nauczka na przyszłość by wszystko dokładnie sprawdzać. Dzięki za zwrócenie uwagi. Oblot prototypu miał miejsce w lutym 1939 r. czyli zdjęcie jest z lata 1939 r. Cytuj
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2020 Napisano 4 Wrzesień 2020 Totalna destrukcja - kształt statecznika poziomego wskazuje, że jest to jeden z Albatrosów - data i miejsce ? - Alb. D-III miał słupki w komorze płatów w kształcie litery "V" - Alb. D-V j.w. - Alb. C-XII statecznik poziomy miał od góry jeden zastrzał do kadłuba - Alb. C-XV miał inny kształt statecznika pionowego i poziomego Wszystko wskazuje, że może to być Albatros C-X. Cytuj
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2020 Napisano 4 Wrzesień 2020 Godzinę temu, Barbapapa napisał: Tak też jest opisany tutaj: http://zszachownica.blogspot.com/2014/06/albatros-cx-w-lotnictwie-polskim.html Wielkie dzięki ! Wspaniale bo są jeszcze dwa zdjęcia z tej kraksy ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi