takafura Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 (edytowane) 16 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Kurczak Ptyś i gęś Balbina (pamiętasz?) to zawsze było dno i jako dzieciak nie znosiłem tego panicznie i to dno przeniosło się na TW Balbinę. Nie, tych bajek nie pamiętam. Byłem co prawda chwilowo fanem Bolka ale wypieram to z pamięci. Jak Bolek to tylko z Lolkiem i Tolą Ps. A wyciąganie zgranego do cna tematu lojalki Kaczora to spora desperacja jest. Edytowane 13 Grudzień 2020 przez takafura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 Chwała bohaterom stanu wojennego. „Po sierpniu Kaczyński, jak pisze, staje się ekspertem Regionu Mazowsze... Nie, nie był żadnym ekspertem”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 Przeczytałem od początku i dowiedziałem się że jeden wpisał gdzie mieszkał a zapomniał dodać że w tym samym budynku mieszkał gen.Biernaczyk.Takich sąsiadów się raczej znało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 W dniu 2011-12-13 o 14:31, aro75 napisał: 13.12.1981 Czy pamiętacie coś? A pamiętamy, pamiętamy. Jak zwał, tak zwał, ale kino Moskwa było najlepsze w Polsce. Na „Bitwę o Midway” zainstalowali system Dolby Surround. „Czas apokalipsy” też w tym kinie zdążyłem jeszcze obejrzeć przed 13 XII 1981 r. A dziś... cóż za wspaniała symbolika. Zapach napalmu z „Czasu apokalipsy” czuje już socjopata rządzący Polską, tylko że nie czuje go tak, jak kapitan 1. Dywizji Kawalerii, ale czuje go, jak Vietcong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 3 godziny temu, fala napisał: Po 39 latach...... godnie czczą rocznicę. Ale to są tylko fotomontaże opozycji. Beata Szydło: „My policji przeciw demonstrantom nie będziemy wyprowadzać” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 1 godzinę temu, takafura napisał: Łyknie to tylko gimbaza, nie zauważą że działa nadal internet, telefony, TV, nie ma internowań, Jakże się cieszę że można się też swobodnie wysrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Gwoli ścisłości był w czerwonych beretach broniących w stanie wojennym telewizji przy ul. Woronicza, ale to oczywiście czarny humor, że ktoś taki jest teraz szefem „S”. Rechot historii i pokazanie środkowego palca opozycji czasu PRL oraz wszystkim członkom pierwszej i prawdziwej „S”. To nie jego wina, że służył wtedy w wojsku, ale na pewno jest to rechot historii, że taki ktoś jest obecnie szefem "S". Inna sprawa, że obecna "S" nie ma nic wspólnego z tamtą "Solidarnością" z lat 80-tych. Ot, taka słaba zresztą bojówka PIS-u i Kleru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 Pierwsza służba bez nadzoru na elemencie a o 24 telefon -wstawaj alarm jak cię zmienią to przylatuj po broń. Potem ok 2-3 słuchaliśmy odgłosów strzałów i cały pluton miał pietra że nas wyślą na ZSD a nie wydali amunicji. Tak to było w Warszawie na Bemowie pozd Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 Tego dnia miałem pluton alarmowy na bazie OSNi P. Koło wpół do trzeciej do sali wpadł podoficer dyżurny i ogłosił alarm plutonu alarmowego. Kumple wkurzeni, ze nie dajemy spać, żeby cicho i wypadać z sali bo nocka . Rozgardiasz przerwał bosman, rzucając " alarm dla całości" . Potem magazynek broni i na świetlicę. A tam w telewizji było "wesoło". W środku nocy usłyszeliśmy " krakanie na tle sztandaru", dokładnie to co usłyszeli zamiast teleranka obudzeni rankiem. Na śniadanie szliśmy z kałakami na plecach. Potem apel na placu, mroźno, a wielu było gorąco, kiedy usłyszeliśmy to i tam podczas czytania rozkazu. Ośrodek Szkolenia Nurków miał zabezpieczać patrolami osiedle wojskowe, bodajże za boiskiem " Arki". Na " Starze" z podłogą podsypaną trocinami ,z kocem dla pierwszej czwórki na pace, z Obłuża droga daleka, refleksyjna i trwożna, kiedy samochód przejeżdzał przy stoczni, po tragicznym moście gdzie ginęli w 1970 ludzie, Świętojańską , Czołgistów. gdzie na światłach podeszła do paki starsza kobieta i spytała o godzinę. Kiedy usłyszała odpowiedź i nasze głosy powiedziała: " Spytałam się, bo ludzie gadają, że po Gdyni łażą patrole sowietów przebranych za naszych marynarzy". Jej syn był w monie, gdzieś na Mazowszu, może tam, gdzie byli moi Bliscy. Myśleć o Nich wtedy to był masochizm, ale to było silniejsze, aby nie myśleć. I, tak w zamieci i zimnie zaczął się dla mnie pierwszy dzień stanu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 Dla mnie 13 XII 1981 oznaczał rozpoczęcie 6-letniej walki z LWP o to, żeby nie wcielili mnie do WOSL, a byłem cywilem. Dla moich kolegów 13 XII 1981 oznaczał to samo i z tego, co wiem, wszyscy tę walkę wygraliśmy, a jedynie liczba wdrożonych forteli mogła nas co nieco różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 (edytowane) 2 godziny temu, honker napisał: Pierwsza służba bez nadzoru na elemencie a o 24 telefon -wstawaj alarm jak cię zmienią to przylatuj po broń. Potem ok 2-3 słuchaliśmy odgłosów strzałów i cały pluton miał pietra że nas wyślą na ZSD a nie wydali amunicji. Tak to było w Warszawie na Bemowie pozd Marek Mieszkałem wtedy przy samym Bemowie, ale dla cywilów to, o czym piszesz, było niezauważone. Nawet śmiglaki nie latały więcej niż zwykle. Rozkręciły się trochę później. I później widziałem też ćwiczenia ZOMO na lotnisku w rozpraszaniu demonstracji i pałowaniu. Pałowali jakieś takie kołki wbite w ziemię. Edytowane 13 Grudzień 2020 przez Jedburgh_Ops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 12 Grudzień 2022 Share Napisano 12 Grudzień 2022 (edytowane) Rano i tak nikt nie obudzi........... Edytowane 12 Grudzień 2022 przez fala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Grudzień 2022 Share Napisano 13 Grudzień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 13 Grudzień 2022 Share Napisano 13 Grudzień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Grudzień 2022 Share Napisano 13 Grudzień 2022 Wikingowie w zomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Grudzień 2022 Share Napisano 13 Grudzień 2022 No przecież , " Popiel" po nich posłał ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi