Skocz do zawartości

C2P -ostateczny montaż

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 201
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cytując naszego rodaka, który walczył z aligatorem:Its piękny"
Szczere gratulacje za ukończenie tego projektu.Co pójdzie następnie:Vickers czy coś innego?
Napisano
Do ukończenia tego projektu potrzeba jeszcze trochę czasu. Zostały drobiazgi, ale z nimi schodzi się najdłużej.
Daszek oczywiście będzie :)
Napisano
tak właściwie to już trafił ... ale teraz pierwszoplanowe jest zrobienie porządku w warsztacie aby wszystko się mogło zmieścić i nie wchodzić sobie na głowę . potem powoli startujemy z dalszymi pracami.

PATRON
Napisano
A ja widziałem, zdjęć narobiłem i osobiście dotykałem -
na wystawie w Muzeum Wojska Polskiego w dniu 11 listopada 2010. Rzeczywiście widać różnice w fakturze oryginalnych blach w porównaniu z tymi dorobionym gładkimi".
Na życzenie odpalono silnik...
Cóż za przyjemność usłyszeć pomruk silnika i przenieść się wyobraźnią 70 lat wstecz...

Ciągnik po raz pierwszy zobaczyłem na zdjęciach z jakiegoś ilustrowanego kalendarza na 1939 rok, który posiadał mój ojciec. Niestety w trakcie remontów i przeprowadzek wydawnictwo (bez okładek) gdzieś zagubiono.

Do dziś zapamiętałem podpis pod fotografiami: z groźnym chrzęstem gąsiennic defilują ciągniki artykleryjskie"

Przekazuję wielkie wyrazy uznania dla kadry rekonstruktorów
Napisano
Coś fantastycznego. I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno sam temat powrotu do kraju takich pamiątek traktowano jak jakieś science-fiction.
Wielkie gratulacje i dla właściciela kolekcji i dla tych, których wytrwałość doprowadziła te pojazdy do takiego stanu.
Napisano
Witam, jako że się nie odzywałem to chciałbym powiedzieć parę słów na temat rekonstrukcji.

Pierwsze, gratuluję i chylę czoła przed odtwórcami tego pojazdu.

Druga sprawa tyczy się mojej możliwej rekonstrukcji pojazdu. Fundusze moje wyglądają w ten sposób że na projekt mogę wydać 24 tys zł. Niestety jest to szczyt możliwości finansowych z mojej strony.
Jednak chciałbym przyczynić się do odbudowy pojazdu, dlatego liczyłbym na radę z waszej strony co takiego jest możliwe do zrekonstruowania za taką kwotę pieniężną. Chodzi mi po głowie samochód pancerny wz. 34 albo inny pojazd podobnej klasy.
Napisano

A może za taką kwotę udałoby się zbudować rekonstrukcję LRC Morisa Mk II. Był on używany bojowo przez PSZ na zachodzie, i o ile się nie mylę w Polsce nie ma jeszcze takiego pojazdu.
W tym linku:
http://soldierblue.homestead.com/vehicles.html
są interesujące zdjęcia wnętrza restaurowanego Morrisa.
Bryła pojazdu jest stosunkowo prosta, natomiast osobną kwestią pozostaje wierność w szczegółach ewentualnie budowanej kopi.
Gdyby kolega Pancer podjął by się budowy tej maszyny z całą pewnością ja i kilka innych osób rzymało by kciuki" za sukces projektu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie