kindzal Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2010 Przywódca Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN) Stepan Bandera otrzymał pośmiertnie tytuł Bohatera Ukrainy. Nadał mu go specjalnym dekretem ustępujący prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko, który ogłosił swą decyzję podczas uroczystości z okazji obchodzonego dziś na Ukrainie Dnia Jedności. Stepan Bandera był przywódca Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów, którzy w czasach międzywojennych i w trakcie II wojny światowej walczyli o utworzenie niepodległego państwa ukraińskiego. Była również odpowiedzialna za rzeź wołyńską, w której zginęło 50-60 tys. Polaków na Wołyniu. Wiktor Juszczenko w niedzielnej pierwszej turze wyborów prezydenckich uzyskał ok. 6 proc. poparcie i zajął dopiero 5 miejsce. W drugiej turze zmierzą się Wiktor Janukowicz i Julia Tymoszenko. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7483946,Juszczenko_nadal_Banderze_tytul_Bohatera_Ukrainy.htmlI takim akcentem zakonczyl swoje urzedowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagiellończyk Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 A już myślałem, że warto ginąć" za Ukrainę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 No nic, pozostało nam tylko dla płk. Wincentego Rożkowskiego i mjr. Łupaszki" nadać Order Orła Białego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Spieszy się z decyzjami bo już jego pora nadeszła. Nie jestem zwolennikiem Janukowycza ale tylko on będzie w stanie zatrzymać glowryfikacje upa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 A tak nasze polityczne elyty" dopieszczały Juszczenkę podczas pomarańczowej rewolucji"! No i wyhodowali gada, a Janukowycz dobrze pamięta stosunek polskich mediów i politykierów do jego osoby 5 lat temu. Nie oczekiwałbym więc poprawy w stosunkach polsko - ukraińskich, może przynajmniej przystopuje trochę gloryfikację UPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Dlaczego tylko w mediach nic nie ma na ten temat.Podziękowali Polakom za wsparcie przed 5 lat. Ale niczego innego się nie spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Janukowycz rozmawia z przegranymi kandydatami I tury - gotów jest przejąć ich program.Prasa pyta,czy będzie chodziło także o uznanie statusu wojskowego OUN-UPAЯнукович готов вписать в свою программу признание воинов ОУН-УПА?16:40, 20.01.2010Кандидат в Президенты, лидер Партии регионов Виктор Янукович предлагает другим кандидатам, не прошедшим во второй тур выборов, включить положения их предвыборных программ в свою программу. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Jaki kraj, tacy bohaterowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Zupełnie poważnie:mam nadzieję że zbrodniarz Bandera odbiera tytuł w piekle,a mękę którą tam odczuwa jest adekwatna do tragedii których był sprawcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Piekła nie ma :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 prof. Myrosław Popowycz,ukraiński filozof i politologPrezydent Juszczenko rzeczywiście wierzy, że jeśli nie on postawi Banderę w ukraińskim panteonie, to nikt już tego nie zrobi. Próbowano do tego namówić Juszczenkę od pięciu lat, ale zdecydował się dopiero teraz, gdy nie ma już nic do stracenia.Szkoda, bo w ten sposób wpisuje się w naszą politykę jako zwolennik nurtu nacjonalistycznego. Niektórzy ludzie o nastawieniu patriotycznym, ale bardziej liberalnym, dlatego zresztą odeszli ostatnio od Juszczenki. Np. były ambasador w Polsce Dmytro Pawłyczko, który popierał prezydenta w pierwszej turze, teraz nawołuje do głosowania na Julię Tymoszenko.Poparcie dla Bandery nie oznacza, że Juszczenko jest antypolski. Wprost przeciwnie, on ciągle stawia Polskę za wzór, jest bardzo przyjazny dla waszego kraju. Jak to wyjaśnić? Juszczenko autentycznie wierzy, że UPA to taka ukraińska AK, a Bandera to taki sam bohater jak polscy dowódcy z czasów okupacji. Całość: http://wyborcza.pl/1,75248,7486311,Juszczenko_gra_Bandera.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 ... to jest podzięka za wsparcie w pomarańczowej rewolucji. Szkoda gadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Bandera nie jest bohaterem wszystkich Ukraińców a jedynie ich zachodniej mniejszości.Poza tym trudno żądać aby patrzyli na Polaków i zgodnie z polskimi poglądami wybierali sobie swoich herojów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Tradycyjnie otoczeni jesteśmy przez przyjaciół" pozostaje pytanie kiedy i kto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Ciekawe, że nikogo nie dziwi, że asz" bohater Jarema Wiśniowiecki jest znienawidzony przez Ukraińców jak zdrajca ich wiary i nacji oraz morderca ludu ukraińskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forcass Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Jeremi Wiśniowiecki ,,naszym bohaterem''? Nawiązując do tematu wątku: czy ów ,,nasz bohater'' otrzymał ostatnio pośmiertny tytuł ,,Bohatera Polski''? Czy owego ,,bohatera'' moje dzieci (i być może Pańskie) gloryfikują i oddają mu hołd w szkole na lekcjach historii? Część Ukraińców ma swoją wizję historii, część próbuje ją pisać od nowa, czasem wchodzą w grę ambicja polityczne (patrz działania Juszczenki). Jednakże zestawienie XVII wieku, gdzie na terenach dzisiejszej Ukrainy nie było strony wyraziście ani białej ani czarnej, do XX wieku, gdzie odbywało się planowane z zimną krwią ludobójstwo, wydaje mi się bardo chybione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Jak widac to kolego Wallenrod ty jesteś tym najbardziej zdziwiony. A porównywanie księcia Jaremy z hersztem OUN-u jest co najmniej nie na miejscu /przynajmniej na polskim forum/. Róznica jest taka, że o ile wiem to żaden polski przezydent nie nadawał Jaremie tytułu bohatera Polski choc szczerze mówiąc teraz by się należało to zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Kwaśniewski niech podskoczy z gratulacjami?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Kol. Wallenrod (bardzo dziwne mam skojarzenia wynikające z nicku...) chciałby zapewne postawić pomnik Stachowi" , Hryniowi" , Renowi" , Birowi" i innym bandytom .Jakieś rodzinne wspomnienia czy tylko młodzieńcza fascynacja tymi bydlakami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Kol. Wow...nie tędy droga - niech kolega wyluzuje. Ja wiem - sobota , imprezy etc...Jednak granic dobrego smaku pilnujmy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Panie Wallenrod...o ile znam historie , to książe Jerema zaprowadzał porządek na terenach podległych w owym czasie Rzeczpospolitej.Ale nie o tym - to temat na inny wątek...Zapytam wprost - nick Wallenrod" ma się raczej nijak do Mickiewiczowskiego bohatera...wszak był polakiem.Z pańskich postów (w innych wątkach) wynika że bardziej związany jest Pan ze wschodnią częścią Europy...Czyli taki ukraiński" Konrad ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 krecik: mickiewiczowski Wallenrod był Litwinem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Krtek- a Ty już odśnieżyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Kiedy używałem niewinnej alegorii porównując Wiśniowieckiego z Banderą chodziło mi to aby wykazać, że historycznie ohaterowie" sąsiadujących ze sobą krajów mogą być odbierani zupełnie inaczej za miedzą".Nie sądziłem, że po postawieniu (w domyśle) tej niewinnej tezy zostanę opluty przez jak sądzę prawdziwych Polaków".Cóż, pozostaje mi się być wdzięcznym, że przy ocenie mojej skromnej osoby oszczędzono moją mamusię, której to szanowni dyskutanci mogli wypomnieć jaką (według nich) profesją się zajmowała) i kim w związku z tym jest jest synalek.Pozdrowienia dla moich interlokutorów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5 SFG-SOG Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Panowie!Jak dla mnie jest to cios poniżej pasa dla Polaków i naszej Polskości, przede wszystkim z terenów poludniowo wschodniej Polski! Kto zna lub choć troszkę interesuje się naszą historią nie przejdzie obok tego obojętnie i wymijająco. To prawda że tylko Haliczanie uważają Bandere za bohatera (2/3 Ukraińców uważa Bandere i jego rezunów za zdrajców), ale tłumaczenie się Juszczenki i innych dygnitarzy w tej sytuacji nie ma najmniejszego sensu. Mieszanie w politykę historii nigdy nie wychodziło na dobre i niejedni się o tym przekonali na własnej skórze.My sobie bez ukraińców poradzimy, a oni bez nas? Nie bardzo!!! Kresy i przede wszystkim Lwów zawsze były nasze, Polskie i nie zapominajmy o tym.A temat OUN, UPA, Bandery, rezunów, samostijnej ukrainy to temat morze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.