Erih Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) W dniu 23.08.2025 o 13:55, Jedburgh_Ops napisał: Erih, Dostrzegam pewną determinację u Ciebie w poglądzie, jakoby w pogodę inną niż bezwietrzna i bezdeszczowa drony źle latały. Żartobliwie rzecz ujmując - ja swoje, Ty swoje. :-) Widzę, że przegrywam próbując powiedzieć Ci, że jest zupełnie inaczej, a raczej to, że dronom jest obojętne w jaką pogodę latają. Pewnie to mój brak talentu popularyzatorskiego. Dostrzegam tu raczej niezbyt dokładne wyjaśnienia z mojej strony. Rozpatrywaliśmy powyżej konkretny przypadek, mianowicie atak na nasz system Barbara. Kto mógłby taki atak przeprowadzić? Anglicy, Włosi a może Marsjanie? No chyba raczej nie! W dodatku przedstawiłeś konkretny scenariusz: balony uziemione z powodu złej pogody (co to znaczy zła, wymagająca uziemienia pogoda dla tej klasy aerostatu? Na pewno nie wietrzyk kilkanaście kilometrów na sekundę czy deszczyk ciurkający kilka cm w ciągu doby). Czym dysponuje przeciwnik w wystarczającej ilości, by móc przeprowadzić przewidziany przez Ciebie atak saturacyjny? Musi tego był dużo, łatwe do zastąpienia i tanie. Czyli na polu walki pozostaje tylko Gierań2, lub jego kolejne mutacje + wabiki. Teraz powstaje pytanie: Czy "mopedy" dysponują wystarczającym zapasem mocy, by poradzić sobie np z silnym bocznym wiatrem? czy ich układy INS są w stanie kompensować odchyły? Czy ich układy nawigacji satelitarnej i innej poradzą sobie w trudnej sytuacji pogodowej+zakłócenia naw. satelitarnej, plus np obszarowe wyłączenia łączności GSM? Potrafisz na nie odpowiedzieć? Dodam jeszcze, że z tego co mi wiadomo, Rosjanie na dużą skalę używają Gierani właśnie przy dobrej pogodzie... PS Pokazałem kiedyś znajomemu elektrotechnikowi zdjęcia rosyjskich układów elektronicznych. Pochodzących między innymi z zestrzelonych i wybebeszonych rosyjskich dronów. Komentarz był krótki - handemade partyzantka i druciarstwo. Ten kto to zrobił miał jakieś pojęcie o elektronice, ale albo bardzo się spieszył, albo nie miał podstawowych narzędzi. W rodzaju wiertarki na stelażu do wiercenia pionowego! O porządnym szablonie nie wspominając W dodatku te układy nie są w żaden sposób, nawet podstawowy zabezpieczone przed wilgocią. Jeżeli nie pracują w hermetycznych obudowach z wodoszczelnymi wyprowadzeniami, to lekki deszczyk i kaput. I ja mu wierzę, bo pracuje z elektryką w środowisku gdzie jakakolwiek niedoróbka i witaj smutku. PsII Oczywiście, że drony mogą latać w trudnych warunkach. Tylko że to muszą być drony wyprodukowane w wysokiej kulturze technicznej. jakoś nie podejrzewam sąsiadów ze wschodu, żeby im się skokowo ta kultura poprawiła w ciągu najbliższych kilku lat. Nawet gdyby zniesiono im sankcje. Porównywałem wyroby z czasów ZSRR z tym co klepali już jako Rosja, jak jeszcze samodzielnie coś klepali... Może te sowieckie były na gorszych komponentach i materiałach, ale przynajmniej były robione tak, by jakoś działały. Te nowsze, szkoda gadać. Edytowane 5 godzin temu przez Erih Cytuj
karpik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Słyszycie jak otwiera piwcio przy ognisku? VID_20250824_213936_587.mp4 Cytuj
Cypis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu "Gazprom Ust-Ługa" dla ruskich dobrze , że spadły tylko szczątki dronów , co to by było jakby jakiś pierdyknął naprawdę ccj.MP4 Cytuj
Cypis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) nie wiem czy był już również nieudany atak na Новошахтинский НПЗ в Ростовской области jakby co , pali się już 4 dzień IMG_2522.MP4 IMG_2548.MP4 Edytowane 4 godziny temu przez Cypis Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Erih napisał: Dostrzegam tu raczej niezbyt dokładne wyjaśnienia z mojej strony. Rozpatrywaliśmy powyżej konkretny przypadek, mianowicie atak na nasz system Barbara. Kto mógłby taki atak przeprowadzić? Anglicy, Włosi a może Marsjanie? No chyba raczej nie! W dodatku przedstawiłeś konkretny scenariusz: balony uziemione z powodu złej pogody (co to znaczy zła, wymagająca uziemienia pogoda dla tej klasy aerostatu? Na pewno nie wietrzyk kilkanaście kilometrów na sekundę czy deszczyk ciurkający kilka cm w ciągu doby). Czym dysponuje przeciwnik w wystarczającej ilości, by móc przeprowadzić przewidziany przez Ciebie atak saturacyjny? Musi tego był dużo, łatwe do zastąpienia i tanie. Czyli na polu walki pozostaje tylko Gierań2, lub jego kolejne mutacje + wabiki. Teraz powstaje pytanie: Czy "mopedy" dysponują wystarczającym zapasem mocy, by poradzić sobie np z silnym bocznym wiatrem? czy ich układy INS są w stanie kompensować odchyły? Czy ich układy nawigacji satelitarnej i innej poradzą sobie w trudnej sytuacji pogodowej+zakłócenia naw. satelitarnej, plus np obszarowe wyłączenia łączności GSM? Potrafisz na nie odpowiedzieć? Dodam jeszcze, że z tego co mi wiadomo, Rosjanie na dużą skalę używają Gierani właśnie przy dobrej pogodzie... PS Pokazałem kiedyś znajomemu elektrotechnikowi zdjęcia rosyjskich układów elektronicznych. Pochodzących między innymi z zestrzelonych i wybebeszonych rosyjskich dronów. Komentarz był krótki - handemade partyzantka i druciarstwo. Ten kto to zrobił miał jakieś pojęcie o elektronice, ale albo bardzo się spieszył, albo nie miał podstawowych narzędzi. W rodzaju wiertarki na stelażu do wiercenia pionowego! O porządnym szablonie nie wspominając W dodatku te układy nie są w żaden sposób, nawet podstawowy zabezpieczone przed wilgocią. Jeżeli nie pracują w hermetycznych obudowach z wodoszczelnymi wyprowadzeniami, to lekki deszczyk i kaput. I ja mu wierzę, bo pracuje z elektryką w środowisku gdzie jakakolwiek niedoróbka i witaj smutku. PsII Oczywiście, że drony mogą latać w trudnych warunkach. Tylko że to muszą być drony wyprodukowane w wysokiej kulturze technicznej. jakoś nie podejrzewam sąsiadów ze wschodu, żeby im się skokowo ta kultura poprawiła w ciągu najbliższych kilku lat. Nawet gdyby zniesiono im sankcje. Porównywałem wyroby z czasów ZSRR z tym co klepali już jako Rosja, jak jeszcze samodzielnie coś klepali... Może te sowieckie były na gorszych komponentach i materiałach, ale przynajmniej były robione tak, by jakoś działały. Te nowsze, szkoda gadać. Więcej napiszę później. Na razie umówmy się, że mówimy o Polsce - państwie kompletnie nienormalnym. Wiesz dlaczego? Mam chałupę - jak zmierzyłem teraz na Google Mapsach - 2400 m od... polskich Patriotów. Nie powiem, czy „aż” od baterii tych rakiety, czy „tylko” od jednostki ogniowej, czy „zaledwie” od wyrzutni. Nieważne - w każdym razie od Patriotów. Postawiono je tam równo 2 lata temu. A wiesz, kiedy na Google Mapsach wyblurrowano to miejsce? Kilka dni temu. To jest kompletnie popieprzony kraj. Z miejscami kotwiczenia balonów Barbara będzie to samo. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wspaniały prof. Grala - człowiek, który latami popijał wódeczkę z ludźmi putlera i zna ich od podszewki. Rosja nigdy się nie zatrzyma. Co to oznacza dla Polski? Prof. Hieronim Grala Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi