Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tłumaczenie googla:

"Federalny budżet Rosji na pierwsze półrocze 2026 roku został wykonany z deficytem w wysokości 5,8 biliona rubli. Dane te przedstawiono w sprawozdaniu operacyjnym Izby Obrachunkowej z wykonania budżetu.
Od początku roku do końca czerwca dług publiczny wzrósł o 6,8% do 37,5 biliona rubli, a koszty obsługi wyniosły 1,8 biliona rubli.
Dochody budżetu Rosji w pierwszym półroczu wyniosły 18,5 biliona rubli, prawie o 12% więcej niż w roku poprzednim. Jednak struktura dochodów uległa znaczącej zmianie: dochody poza ropą i gazem wzrosły o 22,6% do 15 bilionów rubli, podczas gdy dochody z ropy naftowej i gazu spadły o 18,2% do 3,5 biliona rubli.
Izba Obrachunkowa odnotowała przyspieszenie wydatków budżetowych: realizacja zamówień publicznych wzrosła z 54,4% do 71,8%, a inwestycje kapitałowe z 33,9% do 46,2%. "

ruski oryginał:

https://topwar.ru/290287-pri-vysokih-cenah-schetnaja-palata-otchitalas-o-padenii-dohodov-neftegazovoj-sfery.html

Napisano
Napisano (edytowane)
22 godziny temu, karpik napisał:

Dużo zapowiedzi, mało bezzałogowców. Dymisja szefa wojsk dronowych https://share.google/02Hngc3b5K2rlVpBk

Teraz generał od logistyki będzie dowodził wojskami dronowymi WP 👋 :classic_huh:

Bo, rzecz jasna, w całej PL nie ma ani jednego absolwenta WAT, albo jakiejś porządnej Polibudy, który nie tylko miałby profilowe wykształcenie do takich spraw, ale też byłby pasjonatem dronizacji pola walki.

Rozczarowujące, że jakiś generał branży wod-kan nie został dowódcą sił dronowych WP.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
1 minutę temu, bjar_1 napisał:

Może osobny wątek n/t kacapskich prowokacji i dywersji w Polsce ktoś założy. W tym "ukraińskim" to ginie.

Dobry pomysł. Niech się jeszcze ktoś wypowie.

Napisano

— Takie jest nasze życzenie — powiedział niemiecki minister obrony Boris Pistorius dziennikarzom przed posiedzeniem komisji obrony Bundestagu, odpowiadając na pytanie serwisu POLITICO dotyczące tego, czy chciałby, aby w Niemczech powstała linia produkcyjna pocisków obrony powietrznej PAC-3.

https://wiadomosci.onet.pl/politico/niemiecki-minister-niemcy-chca-produkcji-pociskow-pac-3-w-europie/2kzqw4y?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

Napisano

Niezidentyfikowany obiekt nad Malborkiem. Trwają poszukiwania z udziałem służb i wojska

W Żuławce Sztumskiej na Pomorzu trwa akcja poszukiwawcza po tym, jak systemy radarowe wykryły niezidentyfikowany obiekt zbliżający się od strony obwodu królewieckiego. - Akcja na miejscu ma charakter weryfikacyjny - powiedział Gazeta.pl ppłk Jacek Goryszewski, rzecznik prasowy wydziału prasowego DORSZ.

Napisano

RWD jak sie pytasz czy dzwoniono na 112 to znak że TV Republika jest Ci codziennie znana a info jakie daje Mentzen to znak że to taki "znafca" wojska i trybów postępowania i informacji jakim był i jest "Płaszczak"

Napisano

Jedburgh poczytaj dlaczego zadzwoniono pod 112 . Dron był pół kilometra od jednostki wojskowej i jednym z trybów oprócz alarmów jest zadzwonienie pod 112 , bo dron nie naruszył granicy  chronionej przez  wojsko i wojsko nie miało prawa nic mu zrobić . Jak masz drona to zależnie od lotów i typu drona jesteś zobowiązany zgłosić lot internetowo , a pod nr 112 wiedzą jak sprawdzić  czy lot był zgłoszony i przez kogo jest pilotowany dron czy lot nierejestrowany do likwidacji drona  .  Więc wszystko przebiegło prawidłowo . Tyle że Mentzen na swoim forum jak idiota wyśmiał wojsko kompletnie nie znając się na procedurach jakie mają wojskowi . A zgłoszenie pod 112 jest jednym z trybów postępowania a nie jedynym , więc nie starajcie się być mądrzejsi od Mentzena bo dla mnie to kretyn który więcej gada niż ma wiedzy.  

Napisano (edytowane)

Jestem śmiertelnym wrogiem takiego śmiecia i zera jak mentzen, tyle tylko, że pod 112 to WP może sobie dzwonić po zestrzeleniu drona, żeby na 112 ewentualnie poprosić policję o współdziałanie przy odizolowaniu terenu upadku szczątków drona, a nie, jak w omawianym przypadku.

O czym tu w ogóle mówić? Drony nad terenem WP są niezestrzeliwalne. Drony robią, co chcą nawet nad bazą F-16 w Krzesinach. Więc można se dzwonić na 112.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano (edytowane)
27 minut temu, Landszaft napisał:

Jedburgh poczytaj dlaczego zadzwoniono pod 112 . Dron był pół kilometra od jednostki wojskowej i jednym z trybów oprócz alarmów jest zadzwonienie pod 112 , bo dron nie naruszył granicy  chronionej przez  wojsko i wojsko nie miało prawa nic mu zrobić . Jak masz drona to zależnie od lotów i typu drona jesteś zobowiązany zgłosić lot internetowo , a pod nr 112 wiedzą jak sprawdzić  czy lot był zgłoszony i przez kogo jest pilotowany dron czy lot nierejestrowany do likwidacji drona  .  Więc wszystko przebiegło prawidłowo . Tyle że Mentzen na swoim forum jak idiota wyśmiał wojsko kompletnie nie znając się na procedurach jakie mają wojskowi . A zgłoszenie pod 112 jest jednym z trybów postępowania a nie jedynym , więc nie starajcie się być mądrzejsi od Mentzena bo dla mnie to kretyn który więcej gada niż ma wiedzy.  

A to ciekawe co piszesz ( nie dotyczy to Mentzena, bo akurat jego mądrości to nie moja bajka) myślałem, że WP ma swoje kanały info i nie korzysta z ogólnodostępnych linii. Ja kiedyś tam dzwoniłem jak zauważyłem pożar lasu. Do głowy mi nie przyszło, że w dzisiejszej dobie techniki WP posiłkuje się 112. Jak piszesz, to 112 wie jak sprawdzić co to za lot a WP już nie i to jest ciekawy kanał pozyskiwania wiedzy przez WP co dalej czynić.

TV Republikę to sobie odpuść i nie wyskakuj z polityką.  Skąd w Tobie tyle złośliwości w wydawało by się prostym przekazie.

Edytowane przez RDW60
Napisano

Jedburg  czytaj uważnie !! DRON NIE NARUSZYŁ STREFY WOJSKOWEJ czyli wojsko nie miało prawa go zestrzelić. Procedura bezpieczeństwa to procedura wyprzedzająca a nie procedura typu "dobry indianin to martwy indainin ". Jeśli wojsko widzi że dron lata blisko strefy wojskowej ale jeszcze nie nad nią ma poinformować 112 które dalej proceduje kto i co lata i  tej osobie ma pogrozić paluchem jeśli  lot rejestrowany lub poinformować wojsko że lot nierejestrowany i  dron oraz właściciel będzie ścigany przez Policję . Co innego jak dron narusza przestrzeń powietrzną wojska  to wtedy są inne procedury o co innego jak tej strefy nie narusza ale lata blisko niej . To jest procedura "lepiej dmuchać na zimne " i jest ona jak najbardziej prawidłowa . Trudno aby np wojsko strzelało do cywilnego samolotu który zbliża się do strefy wojskowej a jej nie przekracza bo to była by kretyńska procedura .  Nie wiem czy wtedy chciałbyś  być pasażerem jakiegokolwiek letadła nie mając procedur ochrony przed głupimi ostrzałami.  

Napisano

RWD  wojsko nie ma prawa gonić tego kto nie naruszył strefy ochronnej . Ma obowiązek poinformować 112 czyli Policję a policja proceduje i ściga jeżeli lot nierejestrowany lub lot zgłoszony a przeprowadzony nie nad zgłoszonym terenem . Jeszcze w tym kraju wojsko nie przejęło roli policji ale jak wybuchnie wojna to owszem wtedy będą mieli inne uprawnienia " oby nie".  Przydało by się abyście poczytali jak zgłasza się loty dronowe i  jakie są egzaminy do jakich dronów i jakie są procedury dla cywili . Bo u nas sa procedury i każdy praktycznie  MUSI zdać egzaminy i Zgłaszać loty . Oczywiście są osoby które łamią te przepisy jak i kierowcy którzy łamią przepisy jak i osoby z wykrywaczami które chodzą bez pozwoleń . Ale  też sa po to przepisy aby nikt za dupę nie  brał wojskowych jak by nie stosowali procedur. 

Napisano
59 minut temu, Landszaft napisał:

Tyle że Mentzen na swoim forum jak idiota wyśmiał wojsko kompletnie nie znając się na procedurach jakie mają wojskowi .

bo mu na kartce nie napisali co ma mówić , żeby było mądrze

• Tak trzymać 2