Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, bodziu000000 napisał:

Stan, w którym uogólniona nienawiść i niechęć dominują wobec ludzi, w języku i psychologii nazywa się mizantropią. W potocznym języku polskim czasem mówi się też metaforycznie o „chorobie z nienawiści” lub „chorobie nienawiści” w kontekście społeczno-politycznym lub zatruwania emocjonalnego, jednak medycznie nie jest to jednostka chorobowa.

Napisano

Oko za oko na bazie alkoholu?

Ukraiński żołnierz nie żyje. Straszny finał flirtu przez internet

Warto przeczytać ten artykuł na wypadek, gdyby u nas było „W”, albo nawet niekoniecznie „W”, bo problemy z alkoholem w WP były już podczas dozorowania wschodniej granicy. To, że ukraińskie drony podrzucają ruskim flaszki z zatrutym alkoholem to nie nowina, bo to się dzieje od dawna na tej wojnie. Ale numer z tym ukraińskim żołnierzem jest nowością w sensie wykonawczym.

Napisano
41 minut temu, bodziu000000 napisał:

Pancyr - ikona ruskiej propagandy w kwestii OPL 👋 🤣

A de facto przedmiot Made in Хорошо, jak ze śmiechem nazywał takie rzeczy były główny inżynier Zarządu Głównego Aeroklubu ds. radiostacji i innej awioniki (Polak ukraińskiego pochodzenia), który (jako przyjaciel mojego ojca) przez dekady kładł mi do głowy tajniki ruskiej techniki i technologii. Bardzo wiele mu zawdzięczam, co oznacza, że w ruskiej technice i technologii nic nie jest w stanie mnie zdziwić, za to rozśmieszyć do rozpuku zawsze.

Napisano

Nie kumam. Jest spina pomiędzy nami i Ukraińcami, jest wiele powodów, wszyscy wiedzą jakie. Potem pr. Ukrainy strzela focha-odsyła order, potem nie chce migów, nie chce przekazać technologii dronowej i antydronowe. A teraz znów chce od nas taki specjality sprzęt. To chyba "lekki" cynizm z jego strony.

Jako kluczowych potencjalnych dostawców, dysponujących wymaganym uzbrojeniem w swoich arsenałach, wymienił w szczególności Niemcy i Polskę, a także kraje skandynawskie. — Niemcy i Polacy mogą naprawdę pomóc...

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-i-ukraina-zawarly-porozumienie-chodzi-o-patrioty/b71dfxv

Ja mam wrażenie po jego słowach jakbyśmy w ogóle przez te lata nie pomagali. I aby była jasność-nic do narodu ukraińskiego nie mam i mam chęć nieść im pomoc. Tylko tego człowieka nie rozpoznaję i już nie pojmuję. Na początku wojny bardzo go ceniłem za pozostanie w Kijowie, ze swoim narodem. Lecz lata wojny i wewnętrzna walka polityczna strasznie go zmieniły, a co za tym idzie, również moje podejście do niego się zmieniło. 

Napisano

RuSSy się rozkręcają

W sobotę w północno-wschodniej Bułgarii doszło do eksplozji drona w pobliżu granicy z Rumunią oraz gazociągu transbałkańskiego, który łączy Turcję z Ukrainą. O zdarzeniu poinformował premier Bułgarii Rumen Radew. Według władz, w wyniku incydentu nie odnotowano ofiar śmiertelnych.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/eksplozja-drona-przy-granicy-bulgarii-z-rumunia-wybuchl-w-poblizu-gazociagu/5gxb8es

Napisano (edytowane)

Ukraina nabyła od Turcji 70 pocisków balistycznych M39 ATACMS, 12 systemów rakietowych M270 do ognia salwowego, wykorzystujących pociski GMLRS i ATACMS, oraz dziesiątki tysięcy amunicji kasetowej.

photo_2026-08-08_19-14-44.jpg

Edytowane przez Cypis
  • Tak trzymać 1
Napisano
50 minut temu, pawel_breslau napisał:

Nie kumam. Jest spina pomiędzy nami i Ukraińcami, jest wiele powodów, wszyscy wiedzą jakie. Potem pr. Ukrainy strzela focha-odsyła order, potem nie chce migów, nie chce przekazać technologii dronowej i antydronowe. A teraz znów chce od nas taki specjality sprzęt. To chyba "lekki" cynizm z jego strony.

Jako kluczowych potencjalnych dostawców, dysponujących wymaganym uzbrojeniem w swoich arsenałach, wymienił w szczególności Niemcy i Polskę, a także kraje skandynawskie. — Niemcy i Polacy mogą naprawdę pomóc...

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-i-ukraina-zawarly-porozumienie-chodzi-o-patrioty/b71dfxv

Ja mam wrażenie po jego słowach jakbyśmy w ogóle przez te lata nie pomagali. I aby była jasność-nic do narodu ukraińskiego nie mam i mam chęć nieść im pomoc. Tylko tego człowieka nie rozpoznaję i już nie pojmuję. Na początku wojny bardzo go ceniłem za pozostanie w Kijowie, ze swoim narodem. Lecz lata wojny i wewnętrzna walka polityczna strasznie go zmieniły, a co za tym idzie, również moje podejście do niego się zmieniło. 

Pawle luzik und chill 😉 My tutaj kompletnie nie mamy pojęcia co się w wewnętrznej polityce dzieje . Informacje do nas docierające dotyczą głównie działań wojennych a tarcia wewnętrzne są prawie nie znane. Może Sikorski coś wie ale nie Ty czy ja . Ostatnio przeczytałem , że wypuszczają monetę z Lolkiem 😂- ewidentnie chcą załagodzić napięcia z Polską. 

ps. cieszę się ,że doceniasz pozostanie Ż. w Kijowie. Nie wiem tylko czy wiesz , że dzień przed wybuchem tej wojny na Okęciu stał wyrychtowany samolot rządowy najprawdopodobniej w celu zrobienia Rydza-Śmigłego ale naszych.

Napisano
21 minut temu, szutnik napisał:

Nie wiem tylko czy wiesz , że dzień przed wybuchem tej wojny na Okęciu stał wyrychtowany samolot rządowy najprawdopodobniej w celu zrobienia Rydza-Śmigłego ale naszych.

no dużo miało się dziać , gdyby Ż. jednak uznał , że najlepszy jest wyjazd z Ukrainy , a ruskie w 3-4 dni weszli by do Kijowa , Charkowa , Odessy itd. , a w 14-dni zajęliby wszystko do dniepru. Oj bardzo bysmy się zdziwili co się dzieje po zachodniej stronie dniepru.

Napisano
2 godziny temu, szutnik napisał:

Pawle luzik und chill 😉 My tutaj kompletnie nie mamy pojęcia co się w wewnętrznej polityce dzieje . Informacje do nas docierające dotyczą głównie działań wojennych a tarcia wewnętrzne są prawie nie znane. Może Sikorski coś wie ale nie Ty czy ja . Ostatnio przeczytałem , że wypuszczają monetę z Lolkiem 😂- ewidentnie chcą załagodzić napięcia z Polską. 

ps. cieszę się ,że doceniasz pozostanie Ż. w Kijowie. Nie wiem tylko czy wiesz , że dzień przed wybuchem tej wojny na Okęciu stał wyrychtowany samolot rządowy najprawdopodobniej w celu zrobienia Rydza-Śmigłego ale naszych.

Luzik to we mnie jest😉

Może i nie mam wiedzy dogłębnej co i jak dzieje się u nich, lecz sygnały, które docierają do nas i są skierowane w naszą stronę jednogłośnie przemawiają za tym, iż u nich zaczęła się walka wewnętrzna o stołki i pozycje, gdyż w niedalekiej przyszłości dojdzie (tak mi się wydaje i oni też muszą mieć jakieś przecieki skoro już swoją walkę rozpoczęli) do jakiego zawieszenia broni, pokoju. A wiadomym jest, że jak już stan wojenny się skończy w Ukrainie to dojdzie do wyborów. A więc już walczą, działają. Samo nadanie nazwy "bohaterów UPA" jednostce wojskowej i nie wycofanie się z tej decyzji świadczy o tym, że sprawy wewnętrzne stawia nad sprawy międzynarodowe. Tu nie trzeba być alfą i omegą aby zobaczyć co zaczyna się u nich dziać, również przetasowania wśród swoich najbliższych współpracowników. 

Napisano
4 minuty temu, pawel_breslau napisał:

Samo nadanie nazwy "bohaterów UPA" jednostce wojskowej i nie wycofanie się z tej decyzji świadczy o tym, że sprawy wewnętrzne stawia nad sprawy międzynarodowe. Tu nie trzeba być alfą i omegą aby zobaczyć co zaczyna się u nich dziać, również przetasowania wśród swoich najbliższych współpracowników. 

Wydaje mi się ( choć to spekulacja), że front utrzymuje się dzięki "dzieciom Azowa" , a to jakby nie było prawicowi nacjonaliści. Wiem ,że mocno złagodnieli ,także w stosunku do Polaków ale to dalej nacjonalistyczna prawica. Oni kierują się swoim mitem założycielskim a ich rosnące wpływy wynikają z roli jaką odgrywają w tej wojnie. Dlatego Żełeński musi się z nimi liczyć, mimo min na które przez to wchodzi. Pamiętam jak na początku lat 2000 nawet we Lwowie mówiono o Andreju Sadowym , że reprezentuje opcję rosyjską . I co? Dalej jest merem a zalazł nam za skórę wielokrotnie. I będzie załaził dopóki wyborcy się nie ockną ( w co nie wierzę)