Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

po wczorajszej nocy:

▪️Krym. Pali się elektrociepłownia w Symferopolu.
▪️Krym. Gwardiejskoje. Ataki na bazę paliwową ATAN, która została już zbombardowana 17 października — wtedy paliła się przez kilka dni.
▪️Nowospasskoje. Obwód uljanowski RF. Zaatakowano rafinerie „NS-Oil”. Wydajność ≈ 600 000 ton rocznie.
▪️Tabaszyno. Republika Marii El RF. Atak na mariiński zakład rafineryjny. Zakład posiada dwie instalacje AVT i jest w stanie przetworzyć ponad 1,6 miliona ton ropy rocznie.
▪️Budiennowsk. Kraj Stawropolski RF. Atak na zakład chemiczny LLC „Stavrolen”. Produkuje polietylen, polipropylen, octan winylu, benzen i inne. 

Rosjanie stracili też system obrony przeciwlotniczej „Pantsir-S2” o wartości około 20 mln dolarów. Ponadto przeciwnik stracił dwie stacje radarowe. 

• Super 1
Napisano

Bardzo efektywna ukraińska wojna z ruskimi rafineriami ma niestety swoją cenę, ponieważ jest kijem o dwóch końcach - jedni wyniszczają drugim sektor petrochemiczny; drudzy wyniszczają tym pierwszym sektor gazowy...

Rosjanie równają z ziemią ukraińską produkcję gazu. Kijów przyparty do muru

Nocne ataki Rosjan na gazową infrastrukturę Ukrainy spowodowały, że wydobycie gazu u naszego wschodniego sąsiada spadło do zaledwie 40 proc. przedwojennej produkcji. Kijów może być zmuszony do zwiększenia importu surowca. Według najnowszych danych Ukraina straciła ponad 60 proc. swoich zdolności wydobywczych. Przed wojną ukraińskie wydobycie gazu sięgało 20 mld m³.

Napisano
51 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Kijów może być zmuszony do zwiększenia importu surowca.

1-2-3... start, że "To nie nasza wojna", "Nie będziemy płacić za gaz dla Ukrainy", itp, itd....

Napisano

Za Onet

Stany Zjednoczone poinformowały Rumunię i inne państwa NATO, że postanowiły zredukować liczebność amerykańskich wojsk we wschodniej Europie — ogłosiło w środę ministerstwo obrony w Bukareszcie. To znacząca decyzja, która wywołała falę niepokoju na mierzącej się z rosyjskimi prowokacjami flance sojuszu i podkreśliła strategiczną zmianę w globalnych priorytetach wojskowych Waszyngtonu. Źródła podały, że w wewnętrznych dyskusjach omawiano także przypadek Polski.

Napisano (edytowane)
40 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Je....

Twój wpis miałby sens, gdybyś dołożył dodatkowo rozkład popierających lub wcale Ukrainę vs preferencje wyborcze/partyjne.

A tak, to... sam wiesz niestety.

Mojemu wpisowi nic nie dolega.

Może spojrzymy na najnowsze badania kompetencji Polaków i sami siebie zapytamy, czy ludzie na poziomie 0 oraz 1 mają świadomość, że to jest nasza wojna? Sami siebie, bo ci ludzie nie odpowiedzą.

38% Polaków jest na poziomie 1 i niższym. Oznacza to, że:

Poziom 0 – odpowiedz na pytanie, która liczba jest większa, 7 czy 13?

Poziom 1 – masz 3 złote, potem masz 5 zł – ile masz razem?

Do tego poziomu 38% Polaków nic nie rozumie, nie udziela odpowiedzi.

Poziom 2 jest dla większości Polaków nieosiągalny.

Poziom 2 to zadania:

– oblicz 15% z 200

– ile to jest połowa z 3,6 litra

Trudne jest do odgadnięcia - jak piszesz - jaki jest „rozkład popierających lub wcale Ukrainę vs preferencje wyborcze/partyjne”. Trudne jest do odgadnięcia, czy dla tych ludzi wojna na Ukrainie to jest wojna nasza, czy nie nasza i czyj jest elektorat ludzi tego typu?

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
2 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Mojemu wpisowi nic nie dolega.

Może poza tym, że jest dramatycznie wielkim uproszczeniem.

A, że się nie mylę, niech świadczy wpis ze spotkania w KJagiellońskim.

Napisano
16 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Może poza tym, że jest dramatycznie wielkim uproszczeniem.

A, że się nie mylę, niech świadczy wpis ze spotkania w KJagiellońskim.

A jakież to „badania naukowe” Klubu Jagiellońskiego, albo jakiekolwiek jego opinie, są gdziekolwiek uznawane, honorowane, brane pod choćby najmniejszą uwagę? W przeciwieństwie do zacytowanych przeze mnie badań polskiego IBE PIB, które są częścią badań światowych. I te badania są jednoznaczne:

Brak zdolności czytania ze zrozumieniem jest najczęstszy w krajach katolickich – 45% populacji tych krajów nic nie rozumie z tego, co czyta.

- w krajach anglosaskich jest to 18%

- w protestanckich 12%

- w umownych krajach konfucjańskich 10%

Ktoś ma się spodziewać, że w tutejszym kraju przytłaczająca większość społeczeństwa będzie uznawała, że wojna na Ukrainie to nasza wojna?

Byłeś kiedyś na spotkaniach Klubu Jagiellońskiego? Ja byłem. Główne „badania naukowe” toczą się przy kanapkach i stole z napojami.

Napisano
1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał:

A jakież to „badania naukowe” Klubu

Czy i gdzie wspomniałem cokolwiek o "badaniach naukowych"? Poproszę :-)

Przywołałem, początkowo bez związku z naszą dyskusją, spotkanie, które KJ organizował (?), a gdzie dość znane nazwiska zaprezentowały swoją wizję wojny w Ukrainie i zagrożenia ze strony Rosji.
Ideologia KJ jest znana, prelegentów także- nie są to no name i byty wirtualne. Za nimi stoją i pieniądze, i ludzie, i kontakty.
Bosak zaprezentował wersję soft rusofilskiego "To nie nasza wojna"- część funkcjonariuszy partyjnych K. nie ma problemu z oficjalnym reprezentowanej wersji hard.

Trudno w/w potraktować jako stereotypowych wyborców PiS- wprost przeciwnie. 

PS Można popuścić wodzy fantazji i się zastanawiać, czy wg Bosaka, gdyby U. się poddała 02.22 i/lub Zachód jej nie wspierał/przeciwdziałał Rosji, to czy wtedy też bylibyśmy obiektem ataków hybrydowych. 

Napisano

BTW

Drobna ciekawostka. Na spotkania KJ wprowadzała mnie zaprzyjaźniona profesorka-ekonomistka SGH. Tego SGH, gdzie wykładowcą jest największy, już prawie oszalały na tym punkcie, ukrainożerca-kandydat na prezydenta w ostatnich wyborach.

Nie wiem, co jest nie halo z tą uczelnią, ale coś jest...

:classic_mellow:

Napisano
3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tego SGH, gdzie

Umówmy się- Bartoszewicz, to jeden z wieeeeeeeeeeelu przykładów.

Gdzie on i spora część innych, to osoby z "wyższych" sfer- przy czym sam fakt przynależności do nich nie determinuje światopoglądu, ale... ilość kłamstw, manipulacji, itp którymi się posługują każe na takie osoby patrzeć inaczej.