Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prezydent Meksyku Claudia Sheinbaum odpowiedziała Trumpowi i Amerykanom:

„Chciałeś muru – masz mur”.

„Zagłosowaliście za budową muru… Cóż, drodzy Amerykanie, nawet jeśli nie macie zbyt dużej wiedzy geograficznej, bo dla was Ameryka to po prostu wasz kraj, a nie cały kontynent, ważne jest, abyście zrozumieli, zanim zostanie położona pierwsza cegła: po drugiej stronie muru jest 7 miliardów ludzi.

Ale skoro nie jesteś zbyt dobrze zaznajomiony z terminem „ludzie”, nazwijmy ich „konsumenci”.

7 miliardów konsumentów jest gotowych wymienić swoje iPhone'y na urządzenia marki Samsung lub Huawei w czasie krótszym niż 48 godzin.

Mogą też zrezygnować z Levi’sa na rzecz Zary lub Massimo Dutti.

W ciągu niespełna sześciu miesięcy możemy z łatwością zrezygnować z kupowania samochodów marki Ford czy Chevrolet i przesiąść się na Toyotę, KIA, Mazdę, Hondę, Hyundaia, Volvo, Subaru, Renault lub BMW, które są technicznie lepsze od naszych samochodów.

Choć może się to wydawać nieprawdopodobne, możemy obejść się bez Disneya i wakacji w Xcaret Resort w Cancun, Meksyku, Kanadzie lub Europie. Istnieją inne wspaniałe miejsca docelowe w Ameryce Południowej, na Wschodzie i w Europie.

Nawet jeśli trudno ci to sobie wyobrazić, w Meksyku są burgery lepsze niż te z McDonald's i mają większą wartość odżywczą.

Czy ktoś widział piramidy w USA?

Piramidy znajdują się w Egipcie, Meksyku, Peru, Gwatemali, Sudanie i innych krajach o niezwykłej kulturze.

Spójrz, gdzie znajdują się cuda starożytnego i współczesnego świata… Żaden z nich nie znajduje się w USA… Gdyby były, Trump by je kupił i sprzedał!

Wiemy, że Adidas nie istnieje wyłącznie obok Nike i możemy zacząć nosić meksykańskie trampki, takie jak Panam. Wiemy więcej niż myślisz.

Wiemy na przykład, że jeśli 7 miliardów konsumentów przestanie kupować wasze produkty, grozi wam bezrobocie, a wasza gospodarka rozbije się o mur rasizmu z taką siłą, że będziecie nas błagać, żebyśmy go zburzyli.

Nie chcieliśmy tego, ale... Chcesz muru - dostaniesz  mur.

Z najgłębszą wdzięcznością.

20250303_124551.jpg

Napisano
10 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

W sobotę potraktowano tą informację, jako plotki...

Ciekawe kiedy wojskowi staną okoniem. Całe życie szkoleni do tego, by spuścić ich ze smyczy na Ruskies. A teraz na "pstryk" mieliby zmienić optykę? 

Dzisiaj w powietrzu dzień po dawnemu. Jeszcze po dawnemu:

M.

ADSB_20250303_RivetJoint.jpg

Napisano
8 minut temu, beaviso napisał:

Co to za manipulacja?

Masz mnie :-(
Co więcej, centralnie z mojego gapiostwa- były dwie takie informacje obok siebie i na jednej na 101 % widniała Ukraina. Zgodnie z Prawami Murphy'ego zassałem złą.

Napisano
54 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Nie mam pojęcia, gdzie na świecie walczyły uzbrojone Wilgi i skąd autor jedynej takiej informacji (post na FB) zaczerpnął takie coś. Jedno, co wiem na pewno, to to, że polscy piloci Mi-24 wyszkolili etiopskich pilotów Mi-24, a była to wielka tajemnica (i w zasadzie jest nadal), bo reżim etiopski pacyfikował tymi śmigłowcami opozycję i nie tylko, bo po prostu całe wsie były tak pacyfikowane z powietrza. Do dziś to mało chwalebny fakt w historii LWP. Poznałem kiedyś polskiego pułkownika z Mi-24, który w Etiopii był właśnie szefem szkolenia Etiopczyków na Mi-24. O uzbrojonych Wilgach walczących gdzieś po jakichś bantustanach nie słyszałem, ale oczywiście wykluczyć tego nie można.

Ale czas „uzbrojonych Wilg” i „innych takich” na pewno nadchodzi (a przynajmniej w naszej części świata), tzn. nadchodzi come back takich samolotów. Z dużym rozbawieniem obserwowałem, jak do roku 1981 wyśmiewana była Pucará, a po roku 1982 świat się zachłystywał jaki to latający ideał do pewnych zadań. I czas takich samolotów ma swój wielki come back. Bo niby kto i co ma zestrzeliwać latające Trabanty w rodzaju Shahedów i pochodnych? Nie da się na całej długości 24. południka co kilka kilometrów poustawiać antydronowych systemów Tarnowa, Hertza i APSu, bo żadnego państwa nie byłoby na to stać. Coś tam się oczywiście poustawia, ale musi też być druga linia obrony przeciwko temu, co przedarło się przez systemy naziemne, dokładnie tak, jak na Ukrainie, że za Trabantami ganiają Jaki-52, Mi-ósemki i Mi-24.

No ale na uroczyste tegoroczne 35-lecie baśni ekipy Gotowały o „uzbrojonych Orlikach” może jakiś wojskowy beton ruszy wreszcie głową i dokupi się „gun pods” do tych samolotów i zacznie się szkolić pilotów w zestrzeliwaniu dronów.

No powiem ci , że o tym to ja już słyszałem w latach 80-tych , czy to wtedy był fejk , nie wiem .

Gdzieś na tych zdjęciach jest skrzydło Wilgi z belką uzbrojenia. 2 takie Wilgi podobno ma/miał Paragwaj

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/jednostka/-/jednostka/15712513?refererPlid=20136

465225620_9319373894758507_105816144958930772_n.jpg

Napisano
41 minut temu, beaviso napisał:

Ciekawe kiedy wojskowi staną okoniem. Całe życie szkoleni do tego, by spuścić ich ze smyczy na Ruskies. A teraz na "pstryk" mieliby zmienić optykę? 

Dzisiaj w powietrzu dzień po dawnemu. Jeszcze po dawnemu:

M.

ADSB_20250303_RivetJoint.jpg

Nie staną okoniem, tak jak nasi nie stanęli okoniem w trakcie zakupu FA-50 po trzech dniach „analiz” do tego zakupu, jak już dziś wiadomo.

Ostatni bunt żołnierzy amerykańskich (USAAC w tym przypadku) był w roku 1934. I był to taki pełnokrwisty bunt, jakiego oczekujesz – żołnierze byli sądzeni. Różnica pomiędzy rokiem 1934 a 2025 jest taka, że prezydent Roosevelt trzymał stronę buntowników i ich uniewinniał, a przywódcę buntowników wręcz awansował, natomiast dziś pomarańczowy troglodyta po buncie żołnierzy powtrącałby ich do więzień.

Żeby się zbuntować to trzeba mieć na oku drugą robotę, bo… kredyt na dom, żona, dzieci itp. Nie ma pewności, ilu z buntowników znalazłoby robotę w sektorze prywatnym. Bo na znalezienie po buncie roboty w sektorze państwowym to bym nie liczył w przypadku tych żołnierzy, gdy Heilon Musk wyrzuca na bruk tysiące urzędników państwowych, w tym specjalistów różnych dziedzin.

Bunt to, a i owszem, będzie w USA, ale nie w siłach zbrojnych, tylko taki ogólnospołeczny, gdy Amerykanie zorientują się, co sobie wybrali – pomarańczowego pajaca do spółki z didżejem z oczami malowanymi konturówką (też dobry agregat).

Napisano
Godzinę temu, bodziu000000 napisał:

Prezydent Meksyku Claudia Sheinbaum odpowiedziała Trumpowi i Amerykanom:

„Chciałeś muru – masz mur”.

„Zagłosowaliście za budową muru… Cóż, drodzy Amerykanie, nawet jeśli nie macie zbyt dużej wiedzy geograficznej, bo dla was Ameryka to po prostu wasz kraj, a nie cały kontynent, ważne jest, abyście zrozumieli, zanim zostanie położona pierwsza cegła: po drugiej stronie muru jest 7 miliardów ludzi.

Ale skoro nie jesteś zbyt dobrze zaznajomiony z terminem „ludzie”, nazwijmy ich „konsumenci”.

7 miliardów konsumentów jest gotowych wymienić swoje iPhone'y na urządzenia marki Samsung lub Huawei w czasie krótszym niż 48 godzin.

Mogą też zrezygnować z Levi’sa na rzecz Zary lub Massimo Dutti.

W ciągu niespełna sześciu miesięcy możemy z łatwością zrezygnować z kupowania samochodów marki Ford czy Chevrolet i przesiąść się na Toyotę, KIA, Mazdę, Hondę, Hyundaia, Volvo, Subaru, Renault lub BMW, które są technicznie lepsze od naszych samochodów.

Choć może się to wydawać nieprawdopodobne, możemy obejść się bez Disneya i wakacji w Xcaret Resort w Cancun, Meksyku, Kanadzie lub Europie. Istnieją inne wspaniałe miejsca docelowe w Ameryce Południowej, na Wschodzie i w Europie.

Nawet jeśli trudno ci to sobie wyobrazić, w Meksyku są burgery lepsze niż te z McDonald's i mają większą wartość odżywczą.

Czy ktoś widział piramidy w USA?

Piramidy znajdują się w Egipcie, Meksyku, Peru, Gwatemali, Sudanie i innych krajach o niezwykłej kulturze.

Spójrz, gdzie znajdują się cuda starożytnego i współczesnego świata… Żaden z nich nie znajduje się w USA… Gdyby były, Trump by je kupił i sprzedał!

Wiemy, że Adidas nie istnieje wyłącznie obok Nike i możemy zacząć nosić meksykańskie trampki, takie jak Panam. Wiemy więcej niż myślisz.

Wiemy na przykład, że jeśli 7 miliardów konsumentów przestanie kupować wasze produkty, grozi wam bezrobocie, a wasza gospodarka rozbije się o mur rasizmu z taką siłą, że będziecie nas błagać, żebyśmy go zburzyli.

Nie chcieliśmy tego, ale... Chcesz muru - dostaniesz  mur.

Z najgłębszą wdzięcznością.

20250303_124551.jpg

Uzupełnienie z naszego " podwórka"...

Słowa premiera Polski Donalda Tuska, który przed wylotem na szczyt w Londynie mówił, że Europie brakuje dziś wyobraźni i odwagi. - To jest taki paradoks: 500 milionów Europejczyków prosi 300 milionów Amerykanów, żeby oni ich obronili przed 140 milionami Rosjan - powiedział Tusk, stojąc przed dziennikarzami na lotnisku. - Umiesz liczyć? Licz na siebie. Zacznij liczyć na siebie - dodał premier. Według autora komentarza słowa Tuska mogą być wskazówką do dalszych działań.

Napisano
Godzinę temu, Cypis napisał:

No powiem ci , że o tym to ja już słyszałem w latach 80-tych , czy to wtedy był fejk , nie wiem .

465225620_9319373894758507_105816144958930772_n.jpg

Ha! No to czadersko, być może faktycznie coś jest na rzeczy.

Bywałem w biurach PHZ Pezetel, czyli u eksportera Wilg, ale nigdy o tym nie słyszałem, niemniej o niczym to nie świadczy. Tak, jak Polska oficjalnie nie chwali się tym, że niemal do ludobójstwa wyszkoliła etiopskich pilotów Mi-24 (wiadomo to tylko wśród znajomych odpowiedniego królika) to być może tak samo oficjalnie nic nie wiadomo, że Wilgi jak nie z pylonami do jakiegoś uzbrojenia to z „bombami doniczkowymi” gdzieś na końcu świata kogoś atakowały.

Oby ta baśń o uzbrojonych Draco Wilgach się spełniła, bo w razie „W” byłyby jak znalazł, a potencjalni piloci do nich są wręcz już i to w setkach.

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ha! No to czadersko, być może faktycznie coś jest na rzeczy.

Bywałem w biurach PHZ Pezetel, czyli u eksportera Wilg, ale nigdy o tym nie słyszałem, niemniej o niczym to nie świadczy. Tak, jak Polska oficjalnie nie chwali się tym, że niemal do ludobójstwa wyszkoliła etiopskich pilotów Mi-24 (wiadomo to tylko wśród znajomych odpowiedniego królika) to być może tak samo oficjalnie nic nie wiadomo, że Wilgi jak nie z pylonami do jakiegoś uzbrojenia to z „bombami doniczkowymi” gdzieś na końcu świata kogoś atakowały.

Oby ta baśń o uzbrojonych Draco Wilgach się spełniła, bo w razie „W” byłyby jak znalazł, a potencjalni piloci do nich są wręcz już i to w setkach.

No właściwie to możemy skorzystać z samolotu , który był wystawiony do konkursu razem z AT-802U czyli samolotu Sierra Nevada MC-145B Coyote. A samolot Sierra Nevada MC-145B Coyote to zmodyfikowany i przygotowany do tego konkursu samolot PZL Mielec M28 .

Fot.-SNC.jpg

Napisano (edytowane)
KASH PATEL:
"And Zelensky is out there. He went on the world stage and said Russia fired a rocket into Poland, which would literally be an act of war. Well, it turned out that Russia fired no such rocket. It turned out that the Ukraine, the rocket came from the Ukraine and was fired into Poland."
INTERVIEWER:
"And it was a mistake, basically."
KASH PATEL:
"If Zelensky’s going to go out there and beg the world for more money, more money, and come to the U.S. and sit in the well of our Congress and say 'we want more money,' and then call and demand the new Speaker of the House provide more and more money and call Mitch McConnell and say 'we need more and more machinery,' he needs to be more prepared about global statements that bring us to the precipice of war than doing what he did last fall with this missile attack or this missile launch, I should say."

No i obraca się przeciwko Zełeńskiemu to co nas wszystkich ubodło. Chociaż i tak niczego by to teraz nie zmieniło, to proszę - kolejny kamyczek i kolejny pretekst.

Doskonale pamiętam tamtą akcję, jako że doświadczyłem zdarzenia w czasie rzeczywistym, widząc amerykańskie samoloty (F-22 cały czas, wcześniej też E-2D) w powietrzu i słysząc odgłos wybuchu w Przewodowie. Mam zapisane ukraińskie reakcje na Telegramie Insider UA - jak komunikowali to od razu z naciskiem na rosyjskie pochodzenie rakiety i pretekst do uruchomienia Art. 5. Potem zaczęli wyciszać, ale nie padło wprost "to nasza". 

Amerykanie wiedzieli od razu skąd przyleciała rakieta i teraz brak normalnego zachowania Zełeńskiego obraca się silniej przeciwko niemu, bo stanowi projekcję na całe jego podejście.

W wywiadzie z ciapatym nowym szefem FBI pada jego wypowiedź, która sugeruje między wierszami celowość działania Ukrainy. Dosłownie "Okazało się, że to nie Rosja wystrzeliła rakietę. To Ukraina - rakieta przyleciała z Ukrainy i została wystrzelona w kierunku Polski."

Prowadzący wywiad wciął się wówczas "A to był zasadniczo błąd." Nie jest przy tym dla mnie jasne co miał na myśli - czy błąd w postępowaniu Żełeńskiego czy też stwierdzenie, że był to błąd techniczny.

Ciaps kontynuuje swoją tyradę, w którym nie odnosi się już do tego błędu, ale mówi o żebractwie Żełeńskiego o wiięcej kasy. I popełnia kolejne sformułowanie "Żełeński powinien być lepiej przygotowanym do wygłaszania globalnych oświadczeń, które mogą sprowadzić na nas wojnę, niż wówczas jak zeszłej jesieni, w przypadku tego ataku rakietowego albo odpalenia rakiety.

Myli przy tym znacząco czas - zeszła jesień to był 2024, a Przewodów-case był w 2022... Nieważne. Ważne, że można się przyczepić i puścić w świat opinię, w dodatku odkręcającą narrację w drugą stronę - być może celowo - że to nie był nawet wypadek techniczny "przy pracy", a celowo prowokacyjne wystrzelenie takiej rakiety w kierunku Polski.

M.
Edytowane przez beaviso
Napisano

Kapitalne bydło zalęgło się w białym domu – biseks didżej Lans z oczami podmalowanymi konturówką i jego szefuncio pomarańczowy pajac. Rewelacja. Republikanin Ronald Reagan przewraca się w grobie.

Napisano
1 godzinę temu, beaviso napisał:

Już mangalice śmielej

Podobne towarzystwo* z Bułgarii, bodajże trzecia siła polityczna, w połowie stycznia zaczęła się upominać o podział U. i przejęcie części terenów, gdzie Bułgarzy są etniczną większością, np Odessa i okolice.

* koalicjant AfD i K..- cóż za zaskoczenie...

Napisano
1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Podobne towarzystwo* z Bułgarii, bodajże trzecia siła polityczna, w połowie stycznia zaczęła się upominać o podział U. i przejęcie części terenów, gdzie Bułgarzy są etniczną większością, np Odessa i okolice.

* koalicjant AfD i K..- cóż za zaskoczenie...

Bułgarzy Besarabscy? Oni się nie czują Bułgarami tylko Rosjanami, a w Bułgarii się z nich śmieją. Więc jak ziomki konfy i afd im sprzyjają, to mnie to nie dziwi.

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Kapitalne bydło zalęgło się w białym domu – biseks didżej Lans z oczami podmalowanymi konturówką i jego szefuncio pomarańczowy pajac. Rewelacja. Republikanin Ronald Reagan przewraca się w grobie.

Bydło to ty tu prezentujesz ubliżając tym co myślą nie po waszemu.

Człowiek ze śniegu... czyli taki trzy-kulkowowe zimowe  przedstawienie człowieka;) W skrócie, to ten kolo wyhodował sobie tutaj czerwoną trzódkę i teraz robią razem chlew na forum swoją agitacją:) 

Napisano
3 minuty temu, Tyr napisał:

Człowiek ze śniegu... czyli taki trzy-kulkowowe zimowe  przedstawienie człowieka;) W skrócie, to ten kolo wyhodował sobie tutaj czerwoną trzódkę i teraz robią razem chlew na forum swoją agitacją:) 

03654.gif.af710152d6c35e897ad7ee7f49600072.gif

Napisano
6 godzin temu, formoza58 napisał:

Uzupełnienie z naszego " podwórka"...

Słowa premiera Polski Donalda Tuska, który przed wylotem na szczyt w Londynie mówił, że Europie brakuje dziś wyobraźni i odwagi. - To jest taki paradoks: 500 milionów Europejczyków prosi 300 milionów Amerykanów, żeby oni ich obronili przed 140 milionami Rosjan - powiedział Tusk, stojąc przed dziennikarzami na lotnisku. - Umiesz liczyć? Licz na siebie. Zacznij liczyć na siebie - dodał premier. Według autora komentarza słowa Tuska mogą być wskazówką do dalszych działań.

Bla, bla bla. Banda hipokrytów. Fiutin zrywa boki z tych europejskich "elit". To są dane do których się przyznają. Przynajmniej drugie tyle kasy dla łysego idzie lewymi kanałami:

"Unia Europejska w 2024 roku wydała więcej na rosyjskie paliwa niż na wsparcie finansowe dla Ukrainy – wynika z raportu Centrum Badań nad Energią i Czystym Powietrzem. UE przeznaczyła 22 mld euro na zakup ropy i gazu z Rosji, podczas gdy wsparcie finansowe dla Kijowa wyniosło 19 mld euro."

Napisano
47 minut temu, Tyr napisał:

Tyr... podziwiam... mimo ze mam szacunek do moderacji... tego szamba nie da sie posprzatac.... pajac z bereuem w brazie synek zboja i ten jebops a do tego cronus... z pozwoleniem pana od sniegu beda tu bajzel polityczy propagowc i jak ktos tym pajacom nie powie o czym to forum wlasciwie traktuje ... to ten syf trwac bedzie....