Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie c.d.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, MarekA napisał:

Jakieś przymiarki już wcześniej widywałem, ale widać że Ukraińcy doprowadzili pomysł do wersji działającej. Najpierw były drony-obserwatorzy, potem bombowce, a teraz myśliwskie. Rozwój jak lotnictwa w czasie PWS.

W dniu 31.10.2024 o 22:13, MarekA napisał:

A ktoś w ogóle wysłuchał i przetłumaczył całą wypowiedź ?

Poleciało z urywka i hurra !

1. Czystej wody polskie dyletanctwo podbite resentymentami.

2. Albo celowy nadany przekaz, wysterowana polityczna sprężyna odgórna ... i jeśli tak - to wolę tę drugą opcje z nadzieją jakiejś myśli w kształtowaniu relacji pol/ukr.

Jeśli elity ukraińskie nie zrozumieją jak Wołyń wisi nad tym wszystkim, nad polską polityką ... to lipnie to widzę.

Poza tym Trump wygrał.    🤑

Wszystko się zmieniło.       🤑

Szykować się na 6% !  😱   na amerykańskie ⚔️

Pierwsze w kolejce F15EX

😜

11 minutes ago, lowiec napisał:

A ktoś w ogóle wysłuchał i przetłumaczył całą wypowiedź ?

Poleciało z urywka i hurra !

1. Czystej wody polskie dyletanctwo podbite resentymentami.

2. Albo celowy nadany przekaz, wysterowana polityczna sprężyna odgórna ... i jeśli tak - to wolę tę drugą opcje z nadzieją jakiejś myśli w kształtowaniu relacji pol/ukr.

Jeśli elity ukraińskie nie zrozumieją jak Wołyń wisi nad tym wszystkim, nad polską polityką ... to lipnie to widzę.

Poza tym Trump wygrał.    🤑

Wszystko się zmieniło.       🤑

Szykować się na 6% !  😱   na amerykańskie ⚔️

Pierwsze w kolejce F15EX

😜

A w Olgino szampanskoje leje się od rana :)

Może się leje - może nie. Tramp jest nieprzewidywalny.

A Rosjanie (historycznie patrząc) mają potencjał parcia bez względu na koszty i są to inteligentne bestyjki (mimo, że się ich ośmiesza). Nie wiadomo jak to wszystko się potoczy.

Ja bym więc na miejscu Rosjan nic raczej nie pił  

Na miejscu sojuszu państw NATO zastanawiał co może zrobić Tramp i jak to wpłynie na działania zaczepne Rosji i jej ambicje. Bo takie na pewno będą dalej się działy. Kwestia czasu i skali. 

Może się np okazać, że potraktuje wojnę w Ukrainie jako mocno zastępczą względem Chin i ją wyciszy skupiając się na ochronie rynku wewnętrznego (sprawdźcie kto i dlaczego głosował na Trumpa), zielonej transformacji i ... przygotowaniach do konfrontacji z CHrld. Albo będzie to dalej ciągnął - chcąc mocniej zaangażować ślizgającą się jak piskorz UE i NATO.  

I wszystko w kontekście Chin. 

Jedno i drugie oznacza dla PL koszty. Dla Ukrainy jeszcze większe. Ciekawe czy elity tu i tam to rozumieją?

Nie wiem dlaczego ale jakoś logiczną konsekwencją jest dla mnie wtedy quasi wewnętrzny byt fantastyczny UE/NATO, sojusz zwany Rzeczpospolitą Iluś Tam Narodów. 😂

Czechy by mogły by wreszcie mieć wtedy swój krążownik 😄

16 minut temu, lowiec napisał:

Ja bym więc na miejscu Rosjan nic raczej nie pił  

Trump to silny czy słaby przywódca? Ważniejsze od zakończenia wojny rosyjsko - ukraińskiej jest to jak ona się zakończy. Wygrana ruskich oznacza nie tylko przegraną Ukrainy ale i wspierających ją sojuszników. W takim przypadku Trump jest przegranym, słabym przywódcą.

Niezmiernie mnie ciekawi w jaki to sposób, przy pomocy jakich środków bojowych, Polska miałaby ze swojego terytorium podjąć zwalczanie lecących na 200 metrach rakiet manewrujących na podejściu pod cel w Stryju - prawie 90 km do najbliższej granicy UA-PL.

M.