Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jakiej broni używa Izrael do bombardowania budynków? 

Ciekawym jest to, że nikt nie neguje postępowania Izraela dotyczącego ostrzału cywilnych budynków, prawdopodobnie, rakietami od swoich sojuszników (?), a w Ukr przekazując swoją broń, wszyscy, zastrzegają aby nie była ona używana na terenie roSSji (chociaż ostatnio doleciały głosy od naszych zachodnich sąsiadów aby Ukr mogła to czynić z uwagi na ostrzał cywilnych celów przez roSSję). Czy jedni i drudzy (z rejonu Gazy i z roSSji nie lecą rakiety na cywilne cele?, palestyńczycy i roSSjanie nie zabijają cywilów?) nie są tacy sami? Czy roSSjanie, którzy walczą na Ukr różnią się czymś od hamasu? Ale widać, że jedni mogą a drudzy już nie, że jeden człowiek nie jest równy drugiemu. 

Napisano
1 godzinę temu, Spirit of Warsaw napisał:

Brawo? Jak w Warszawie 1943, prawda?  😏

Porównujesz powstańców do tych morderców? Nie wierzę, taki "patriota".

Napisano

"

5 godzin temu, Sedco Express napisał:

Brawo !

info.png

Expand  

Brawo? Jak w Warszawie 1943, prawda?  😏

Zacznijmy od tego, nie jestem Żydem.

W Izraelu przepracowałem dwa lata (kontrakty) a potem kolejne dwa lata na wyczarterowanej przez rząd Izraela platformie wiertniczej ("Sedco Express" - platforma odrutowana koncertiną na burcie ochrona komandosi Izraelskiej MW. Bojownicy palestyńscy podpływali żgówkami i wrzeszczeli swje Allah akbar !)- wiercenia do poduszek gazu pod dnem przy brzegu Izraela. Jeździłem "trochę" po tym, kraju, znam (oczywiście w pewnym zakresie) ważniejsze miasta i porty (te lepiej) jak również "trochę" widziałem i dowiedziałem się co i  jak jest ze społeczeństwem, mieszkańcami Izraela i konfliktem z Palestyńczykami. To tyle w tym temacie.

PS - jeszcze raz powiem, że, popieram działania odwetowe Izraela

• Super 1
  • Słabe 1
Napisano

Zapomniałem napisać, że w miarę dość dobrze znam stanowisko społeczeństw, ludzi. Otóż mam serdecznego przyjaciela Żyda  (ateista) mieszkającego na stałe w Szwajcarii (ma także obywatelstwo polskie i uważa się za Polaka o korzeniach żydowskich). Razem robiliśmy maturę a potem on został dość znanym chirurgiem w jednej z klinik w Szwajcarii. Obecnie emeryt. Ma w Polsce, w Trójmieście mieszkanie i co roku przyjeżdża na miesiąc do Polski. Spotykamy się prawie codziennie na plaży i oczywiście rozmawiamy. Jeździ często do Izraela (znajomi, dalsza rodzina etc.). Oczywiście jego poglądy są jednostronne ale niektóre zagadnienia stosunkowo ciekawie uzasadnia. To też w jakimś stopniu pozwala wyrobić sobie własne zdanie o tym konflikcie trwającym od tylu już lat.

• Słabe 1
Napisano
7 godzin temu, pawel_breslau napisał:

A jakiej broni używa Izrael do bombardowania budynków? 

Ciekawym jest to, że nikt nie neguje postępowania Izraela dotyczącego ostrzału cywilnych budynków, prawdopodobnie, rakietami od swoich sojuszników (?), a w Ukr przekazując swoją broń, wszyscy, zastrzegają aby nie była ona używana na terenie roSSji (chociaż ostatnio doleciały głosy od naszych zachodnich sąsiadów aby Ukr mogła to czynić z uwagi na ostrzał cywilnych celów przez roSSję). Czy jedni i drudzy (z rejonu Gazy i z roSSji nie lecą rakiety na cywilne cele?, palestyńczycy i roSSjanie nie zabijają cywilów?) nie są tacy sami? Czy roSSjanie, którzy walczą na Ukr różnią się czymś od hamasu? Ale widać, że jedni mogą a drudzy już nie, że jeden człowiek nie jest równy drugiemu. 

Przecież żydzi bombardują tylko cele związane z terrorystami , to nic , że wszystkich arabów uważają za terrorystów (i nie tylko oni)

• Słabe 1
Napisano

Izrael używa ciężkich bomb niekierowanych MK-84 do bombardowania Gazy, wyprodukowanych przez USA.

Bomba ta jest w stanie utworzyć krater o szerokości 15 m i głębokości 11 m. Może niszczyć metal i beton. Zasadniczo chodzi o wymazanie Gazy z mapy, sami określają ją jako „zamień ją w parking”

20231010_183636.jpg

• Słabe 1