Skocz do zawartości

Wołyń 1943

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, MonikaNJ napisał:

Niemcy ich podjudzali - serio ?!

Jestem z Pomorza, mój dziadek w 1939r. nie został zamordowany tylko dlatego że został zmobilizowany do WP. Tu sąsiedzi mordowali sąsiadów których znali od dziecka. Przyjedź na Pomorza, prawie w każdej wsi jest cmentarz z zamordowanymi w 1939r. Kto podjudzał do mordowania polskich sąsiadów? Ukraińcy?

Edytowane przez MarekA

Można wysadzić  tamę na Dnieprze topiąc 100 000 własnych obywateli .
Tym bardziej można było spowodować Rzeź celem utrudnienia logistyki podczas bitwy .
Oczywiście wcześniej konieczne było 20 lat propagandy i hodowania nienawiści .
Tak się składa że kolej na Wołyniu obsługiwali niemal wyłącznie Polacy .
Przy czym zarówno obecnie jak i wówczas zaopatrzenie podczas walk w pełni uzależnione jest
od linii kolejowych . Tyle co do "odważnych" lub jak kto woli absurdalnie? - możliwych hipotez .

Nie - obserwuję procesy i powiązania . Trochę relacji zachowałem .Owszem wychowałem się na ulicy z z dzieciakami repatriantów .

oraz w mojej Rodzinie są osoby pochodzące z tych terenów . Kolega jest jedynym dzieckiem które ocalało z pogromu .

Tematy są mi na tyle bliskie że zadaję pytania . Czasem dobre pytanie lepsze od odpowiedzi - podobno ...

miroslav- nie, że bronię, na przykład, „Kłyma Sawuru”, ale jak puszczasz info, że był agentem NKWD to warto przedstawić dowody.... Tym bardziej, gdy zaznaczasz, że nie tylko on.
Na związkiem między "Wołyniem", a bitwą kurską, który wywnioskowałeś (?) z powyższego, przez litość nie będę się pastwił...

Ależ znęcaj się do woli :) Zamiast sieczki powtarzanych po stokroć informacji z których część jest propagandą ze wschodu będzie to coś nowego .

Z premedytacją naraziłem się na takie reakcje aby pozwolić na ponowne przemyślenie tematu oraz uniknąć serii wpisów rusałek .

Jeśli tragedia to i moja . Wybacz -dokumentacji z łubianki nie posiadam a moskiewskie archiwum spłonęło podobno.
Czego oczekujesz że wyciągnę z szuflady relacje z zeznaniami typu " tak byłem agentem"  ?
Jeśli choć kilka osób zastanowi się nad tymi "głupotami" swój cel osiągnę .Niezależnie czy przekonam  dowodami .

On 12.07.2023 o 21:38, MarekA napisał:

Jestem z Pomorza, mój dziadek w 1939r. nie został zamordowany tylko dlatego że został zmobilizowany do WP. Tu sąsiedzi mordowali sąsiadów których znali od dziecka. Przyjedź na Pomorza, prawie w każdej wsi jest cmentarz z zamordowanymi w 1939r. Kto podjudzał do mordowania polskich sąsiadów? Ukraińcy?

Będziemy licytować się Dziadkami? Mój został zamordowany przez Polaków( uprzedzam domysły- był Polakiem, instruktorem oświatowym JHP, powstańcem warszawskim, więźniem KL Stutthof  ). Wiele jest takich miejsc gdzie sąsiedzi mordowali z zawiści, zemsty. To nie jest ważne kto podżegał, trafiło na podatny grunt. Nie chcę oceniać; nikt nie wie jakby się zachował w czasie wojny. Jednak mord pozostaje mordem. Odpowiedzialność to według mnie przyznanie, że takie zdarzenia miały miejsce i prawo do pochówku na zasadach przyjętych w religii - tradycji. Kiedy zaczniemy (jako Polacy) dostrzegać, że nie jesteśmy kryształowi i wyrządzaliśmy potworne krzywdy? Mam tu na myśli zarówno "Wołyń" jak i " Jedwabne". Proszę o wyrozumiałość z powodu przytoczenia innego tematu(Jedwabne), ale jest on bardzo pokrewny i ukazujący brak obiektywizmu wśród forumowiczów.

• Super 2
  • Tak trzymać 2

• 2 weeks later...
18 minut temu, Spirit of Warsaw napisał:

Mają teraz tylu nowych bohaterów. Mniej "dyskusyjnych". Jest czym podnosić morale. Mogliby sobie w czasie wojny darować.

Druga sprawa. Czy to nie fake, bo na telegramach nic takiego nie widziałem. Może nie chcą się chwalić...

Edytowane przez karpik

• 11 months later...

14 - metrowa rzeźba Rzeź Wołyńska autorstwa Andrzeja Pityńskiego to dzieło budzące wiele emocji. W swoich granicach nie chciały go postawić ani Jelenia Góra, ani Rzeszów i Toruń. Nie chciała go też Stalowa Wola. Monument znajdzie swe miejsce w Domostawie w gminie Jarocin przy Via Carpatia.

69.thumb.jpg.15421ac6dfeed16011fdc3321eb696d4.jpg

69a.thumb.jpg.0f21a520eee98bdd7aa162918dac79d7.jpg

Uroczystość odsłonięcia rozpocznie się w niedzielę, 14 lipca o godz. 11:00.

https://www.facebook.com/100071296046307/videos/443415701989413/

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=488789410174256&id=100071296046307&ref=embed_pos

• Słabe 1

Kiedy Polska będzie suwerenną i sama będzie decydować o tym jakie pomniki sobie postawia? Moja solidarność z ukrami coraz bardziej cierpi. Zobaczymy co będzie, jak Trampek wygra wybory prezydenckie w Stanach. Ten pomnik w doskonały sposób oddaje bohaterstw i działania banderowskich widlarzy.

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

I jak tu nie kochac

- nowowykreowanego za nasza wschodnia granica panstewka za ich konsekwentne podejscie do zagadnienia tzw. dobrosasiedztwa

-sluzalczych polskich politykow za kosekwencje w byciu podnozkiem dla sasiadow

https://historia.interia.pl/aktualnosci/news-damian-markowski-ukraina-nie-zgodzi-sie-na-ekshumacje-na-wol,nId,7833624

• Słabe 2

1 hour ago, Spirit of Warsaw napisał:

Haa, haa, haa i .. haa   🙃

Ciiiiiiiiii, nie tak glosno.... tarcza to tarcza nawet jeśli tylko od zegarka. Przeciez jest przelom – nasi przyjaciele wspanialomyslnie zadeklarowali ze w 2025 planuja ekshumacje zabitych Polakow.

A to ze:

• te „działania ukraińskiego IPN są odpowiedzią na pytania płynące od polskich obywateli, których przodkowie prawdopodobnie zginęli na ziemiach obecnej zachodniej Ukrainy”

• ze to nie porozumienie na szczeblach rzadowych ale „W przypadku otrzymania od obywateli Polski niezbędnych wyjaśnień w sprawie lokalizacji potencjalnych miejsc poszukiwań, postaramy się im pomóc pomimo wojny i trudnej sytuacji gospodarczej”
    Jak widac na potomkach spoczywa obowiazek wskazania gdzie ich przodkowie zgineli – ot taki drobiazg, seanse spirytystyczne itp. beda mialy wziecie.

• Ze laskawcy robia to tak: UINP „skłania się ku decyzji wychodzenia naprzeciw interesom obywateli Polski w drodze wyjątku

• ze dotyczy to tylko obwodu rownienskiego

• ze „Strona polska – jak wynika z komunikatu szefa Ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej Antona Drobowycza – zostanie zaproszona „w roli obserwatora„, zaś strona ukraińska ma ”przejąć rolę koordynatora w prowadzeniu działań poszukiwawczych"

• e „wobec ograniczonej liczby specjalistów oraz kontynuacji wojny Rosji na pełną skalę z Ukrainą, której towarzyszą prace poszukiwawczo-ekshumacyjne poległych żołnierzy i ludności cywilnej, skuteczność realizacji prac poszukiwawczych będzie zależała także od dostępnych środków”

• ze w związku z powyzszym„Szef Ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej (UINP) Anton Drobowycz poinformował w piątek, że zwrócił się do rządu Ukrainy o co najmniej 1 mln hrywien”. Rybki i klakierzy tu się właśnie zachłysneli bo to cala banieczka karbowancow, a to ze w przeliczeniu na PLNy to tylko ok. 95k Pln to już nieistotne.

Parafrazujac – ta tarcza jest na miare naszych mozliwosci co sluzacy z wielka ochota potwierdza

• Słabe 2