Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 11.12.2025 o 13:21, aniaL napisał:

Cześć wszystkim,

poszukuję książki, o której kiedyś czytałam na jakiejś stronie. Chodzi mi o spisane wspomnienia kobiety z rzezi ukraińskiej. Wspomina ona historie kobiety Katarzyny, która ukrywała się z dwójką córek pod podłogą (starsza Teresa, młodsza Zuzanna). W recenzji były podane ich imiona. Wiem, ze młodsza była pojona alkoholem, żeby nie płakała. Wydaje mi się, ze pomagał im Ukrainiec. Więcej nie pamiętam. Jest to historia mojej babci Teresy i bardzo chciałabym tą książkę kupić. A książek na ten temat jest bardzo dużo i niestety nie mogę już znaleźć tego artykułu. Czy ktoś może coś kojarzy i mi pomoże? Katarzyna chyba nazywała się Kużmiak i była ze wsi Adamówka - to taka dodatkowa informacja

Aniu, na stronie

Wołyń - Adamówka spójrz proszę na poz. 33 i 34 ; na samym dole jest lista osób, które nanosiły poprawki i pod poz. 15 figuruje pani Ewa i mail do niej. Warto się skontaktować zarówno z twórcą strony jak i z kuzynką; może oni będą wiedzieli coś o szukanej przez Ciebie publikacji.

Napisano

Ukraina potwierdza chęć kontynuowania współpracy z Polską w zakresie prac poszukiwawczych i ekshumacyjnych. Rzecznik ukraińskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Heorhij Tychyj podkreślił, że Kijów opowiada się również za prowadzeniem debat historycznych przez ekspertów.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-potwierdza-chec-wspolpracy-z-polska-przy-ekshumacjach-jest-apel/hsvr1d5?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg