bodziu000000 Napisano 21 Lipiec 2022 Share Napisano 21 Lipiec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2022 28 minut temu, gacol napisał: Jaki sojusz? Ten zlepek kilku państw trzyma się na cienkim włosku. Muszę się nie zgodzić. Alians drugowojenny był dużo słabszy i w przypadku USA- ZSRR małżeństwem, które wpadło z dzieckiem i w dniu ślubu wiedziało, że będzie z tego nic i gorzej. Jestem kosmicznie zaskoczony, nie tyle jaki, ale ile przekazów idzie z NATO. Jest jeden oficjalny i nikt się nie waży go podważać, choć wiadomo, że nie wszystkie kraje tak to widzą jak Polska czy USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2022 VID_20220721_175156_845.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2022 (edytowane) "Brytyjskie systemy obrony przeciwlotniczej Stormer HVM już chronią ukraińskie niebo, - Ministerstwo Obrony Wielkiej Brytanii 6 jednostek przeciwlotniczych systemów rakietowych Stormer HVM i setki pocisków Starstreak dla tych systemów obrony powietrznej rozpoczęło już misje bojowe" + "Nowy pakiet wojskowy dla Ukrainy z Wielkiej Brytanii będzie zawierał: - kilkaset dronów; - 1600 broni przeciwpancernej; - 20 samobieżnych stanowisk artyleryjskich M109 155 mm; - 36 instalacji artyleryjskich L119 105 mm; - Systemy radarowe do walki z baterią. - ponad 50 tysięcy amunicji do artylerii" Edytowane 21 Lipiec 2022 przez karpik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 21 Lipiec 2022 Share Napisano 21 Lipiec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 21 Lipiec 2022 Share Napisano 21 Lipiec 2022 10 godzin temu, Landszaft napisał: Fala ty nie dyskutuj bo ty to wiem od razu byś wojnę nuklearną zaczął, siedząc w bunkrze na zadupiu świata nie licząc się z tymi co zginą. Wojna ma to do siebie że na niej ludzie się mordują, znaczy zginą tak jak to opisałeś. Historia jak widzę nic nie nauczyła, na taki akt agresji ze strony cara, powinna być natychmiastowa militarna odpowiedź cywilizowanych krajów. Mamy natomiast jakieś papierowe sankcje z których ruscy się śmieją. Ostatnio oddano turbinę do NS-1 bo niemce zmarzną, Zabroniono Litwie wstrzymywać tranzyt do Kaliningradu, to co to kurwa jest? Wyjeżdżasz tu ze znajomością mentalności rosjan, ich mentalność to silny car, a władza która po mordzie nie daje to " для члена". Lud ciemny rosji będzie popierał cara bo za śmierć syna na wojnie mogą sobie kupić nową Ładę. Zadupie tego świata wspomagało materialnie Polskę i przyjęło setki tysięcy Polaków po 13.12.1981. Przyjmuje dalej wszystkich którzy uciekają przed carami i wojnami, nie ważne jakiego koloru skóry czy wyznania. Obyś nie musiał zapukać do bram tego zadupia świata, kiedy car zapuka do granic RP. Doświadczenia z różnymi sojuszami i gwarancjami pomocy w razie agresji mamy raczej negatywne, wiem że w razie czego to każdy będzie chronić swoją dupę, a sojusznikom wręczał ulotki dodające otuchy i zachęcające do oddania życia w obronie ojczyzny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 21 Lipiec 2022 Share Napisano 21 Lipiec 2022 6 godzin temu, bodziu000000 napisał: Ścieżka dźwiękowa z A-10 ☻♪♫♯☻ ♪†☻ ♫‡⅓ ☻ †⅛⅝☻ ♫ ‡∞☻ https://www.youtube.com/watch?v=NvIJvPj_pjE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2022 Platforma trafiona przez Ukraińców rakietami przeciwokrętowymi płonie już od miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Bylo do przewidzenia. " Pożytecznych idiotów" ci nam dostatek ... https://wiadomosci.wp.pl/szalenstwo-bialoruskiej-propagandy-tak-sluzby-wrobily-pana-tadeusza-z-podlasia-6792848170736512a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canabis.dw Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Godzinę temu, formoza58 napisał: Bylo do przewidzenia. " Pożytecznych idiotów" ci nam dostatek ... https://wiadomosci.wp.pl/szalenstwo-bialoruskiej-propagandy-tak-sluzby-wrobily-pana-tadeusza-z-podlasia-6792848170736512a A gdzie ty tam "pożytecznych idiotów" widzisz? Normalni ludzie z zaskoku pytani o bzdury..co byś nie odpowiedział i jak się nie zachował to i tak da radę wykorzystać i zmanipulować , nawet jak nic nie odpowiesz Swoją drogą to nie trzeba nawet na Białorus jechać, żeby paść ofiarą tego typu praktyk - mamy przecież naszego krajowego mistrza propagandy i manipulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 43 minuty temu, canabis.dw napisał: Normalni ludzie z zaskoku pytani o bzdury..co byś nie odpowiedział i jak się nie zachował to i tak da radę wykorzystać i zmanipulować , nawet jak nic nie odpowiesz Ja wiem, że mnie na Białorusi nie zmanipulują, bo ja tam , przynajmniej teraz, nie pojadę. Ci chętni byli ostrzegani, co moze ich tam czekać. A odnośnie padnięcia ofiarą tego typu " medialnych praktyk", to u nas równiez nie jestem wyrywny do 'ulicznych grasantów". ;-) W tej kwestii, mamy wolny wybór i od nas zależy. Tak, zgadzam się z Tobą, normalni ludzie, ale... " pożyteczni idioci", z własnego wyboru :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canabis.dw Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Łatwo Ci mówić "bo ja tam nie pojadę" , ale przyznaj że jak byś miał blisko to po wachę byś śmigał przynajmniej dwa razy w tygodniu :D sam bym śmigał :) Także tych co blisko mają nie ma co krytykować za to że jeżdżą 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Kompromitująca propozycja Niemiec. Oto ich "oferta" dla Polski (msn.com) i takich też nie brakuje, co wierzą, że niemcy i ich popychla to altruiści i nic innego nie chcą, ino by Polska w siłę rosła:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2022 VID_20220722_130020_753.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Teraz, canabis.dw napisał: Także tych co blisko mają nie ma co krytykować za to że jeżdżą Masz rację, wolny kraj, wolny wybór. Ale ich nie żałuję... Teraz, canabis.dw napisał: ale przyznaj że jak byś miał blisko to po wachę byś śmigał przynajmniej dwa razy w tygodniu :D sam bym śmigał :) A ja nie. Pod Bogiem. Choćby dlatego , że jestem rowerowym fanem, a na długie przejazdy, mi nie brakuje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2022 "Tak wygląda pierwszy kocioł dla „wyzwolicieli”. W pobliżu Chersoniu orki są otoczone i skazane na zagładę." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 2 minuty temu, karpik napisał: "Tak wygląda pierwszy kocioł dla „wyzwolicieli”. W pobliżu Chersoniu orki są otoczone i skazane na zagładę." No to będzie teraz wpie..ol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 To nie kocioł to ledwie saganek a może nawet mały rondelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2022 "Ukraina, Turcja i ONZ podpisały porozumienie o eksporcie zboża. Kontrola portów „Odessa”, „Czernomorsk” i „Jużnyj” pozostaje po stronie ukraińskiej. Nie przewiduje się obecności w tych portach innych statków, z wyjątkiem tych, które mają zapewnić wywóz zboża i związanych z nim artykułów spożywczych i nawozów." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 Taki OT Aron Shneyer O wpływie charakteru narodowego na działania wojskowe. W swojej niedawno wydanej książce "Uwięzienie". Żołnierze i oficerowie Armii Czerwonej w niemieckiej niewoli poświęciłem ponad 100 stron przyczynom porażek i niewoli prawie 4 milionów żołnierzy i oficerów radzieckich podczas pół roku wojny. Nakreśliłem powody wojskowo-organizacyjne, społeczno-polityczne, czynniki subiektywne i Podsumowując, załączyłem słowa Wasilija Jegorowicza Fluga - generała piechoty. Flug został uznany za jednego z najlepszych generałów armii rosyjskiej w latach 1914-1917. "Wasilij Egorowicz Flug należał do grona umyślnych i zdecydowanych generałów armii rosyjskiej, był człowiekiem bezpośrednim i otwartym, zwolennikiem aktywnego manewru - i niewygodnych pod Pamiętamy go jako odważnego i zdeterminowanego generała pierwszej wojny światowej (gdy wielu dowódcom wojennym brakowało tych cech), który z powodzeniem przeprowadził szereg działań bojowych, które wpisały się do kronik chwały rosyjskiej broni. " W swojej twórczości "Najwyższy Kadr Zespołu", napisany i opublikowany na emigracji w 1926 Flug podkreśla, że najwyższy sztab armii rosyjskiej był nieprzygotowany do zadań, jakie przedstawiła mu pierwsza wojna światowa. "Skład drużyny naszej starej Armii, jako wytworu narodu rosyjskiego, powinien posiadać przede wszystkim cechy nieodłączne do rosyjskiego charakteru narodowego. Z tych cech, z uwagi na cel naszych badań, interesują nas głównie cechy negatywnego majątku. W swojej twórczości poddaję charakterystykę rosyjskiego charakteru narodowego dość szczegółowej analizie, opartej na danych literatury (w tym opinii takich władz jak Puszkin, Kluczewski, M. E. Dragomirow i inni), a także moje wieloletnie doświadczenie, ale tutaj ich po prostu wymienię. 1. Bierność i apatia psychiczna są naszymi zwolennikami „niczego”. 2. Niezdolność do ciągłego napięcia woli to lenistwo fizyczne i psychiczne. 3. Beztroska i beztroska - rosyjskie "może". 4. Brak solidarności i wzajemnej nieufności. 5. Brak dyscypliny obywatelskiej. 6. Nerwowość, która wyrażała się na wojnie w prywatnych panikach, "buntach", ekstremalna wrażliwość flankowa itp. d. Poza wymienionymi wadami, <.... > 1. Kiepski rozwój poczucia obowiązku. 2. Zdolność do szybkiego utraty serca. 3. Strach przed ryzykiem i odpowiedzialnością wynikający z braku odwagi. Te wady charakteru skutkowały brakiem determinacji, wiary w siebie i przedsiębiorczości. Niestety, większość z wymienionych Flug była typowa dla zespołu dowodzenia Armii Czerwonej, który był równie nieprzygotowany na postulaty przedstawione przez II wojnę światową. Charakter narodowy zmienia się niezwykle powoli nawet pod wpływem zmieniającego się systemu społeczno-politycznego. Śmiem przypuszczać, że dziś niewiele się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 22 Lipiec 2022 Share Napisano 22 Lipiec 2022 I jedziemy dalej z tym koksem... Rozbrajająco szczera jest ta sowiecka facjata. Scholz o jedności w UE: Koniec z narodowymi działaniami w pojedynkę (msn.com) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi