Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładając styl rządzenia Tuska w czasie poprzedniego małego kryzysiku pozwala przypuszczać, że jak by był u władzy dziś, to inflacja już byłaby ponad 20, gigantyczne bezrobocie a szczaw i mirabelki reglamentowane...

Napisano (edytowane)
59 minut temu, Tyr napisał:

Zakładając styl rządzenia Tuska w czasie poprzedniego małego kryzysiku pozwala przypuszczać, że jak by był u władzy dziś, to inflacja już byłaby ponad 20, gigantyczne bezrobocie a szczaw i mirabelki reglamentowane...

Ten "mały kryzysik" z 2008 nie był wywołany przez nas i może dlatego przeszliśmy go bezobjawowo. 

Ten kryzys wywołał nierząd, a wojna go tylko podkręciła. Wywołał go właśnie "styl rządzenia". Zamiast wzrostu gospodarczego- normalnego, zbilansowanego z elementarnymi podstawami mieliśmy sukcesy na papierze, wzrost płacy minimalnej wzięty z dupy, zadłużanie, a potem uciekanie z zadłużeniem w wymyślane, pozabudżetowe "fundusze".

Napisał ci Pinokio, żebyś kupił obligacje inflacyjne? On kupił, bo wiedział do czego doprowadzi ta "polityka". 

Edytowane przez karpik
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Tyr napisał:

Napisał, jeszcze o złocie i by zarabiać w euro? A tobie nie?

Żartujesz z siebie. To też zdrowo. 

Inflacja się rozpędzała, ludzie nie wiedzieli co robić z oszczędnościami, które traciły na wartości. Pokaż mi wystąpienie "premiera", gdzie stanął i powiedział:

Polacy, nie wydawajcie oszczędności na konsumpcję bo to nakręca inflację. Kupcie tak jak ja obligacje.

Nie zrobił tego. Wiesz dlaczego? Bo inflacja by tak nie wzrosła i by nie zarobił.

Edytowane przez karpik
Napisano

Czemu niby mam żartować, no może z tym napisał? Wszystko inne szczera prawda... I żeby nie brać kredytów w walucie, nie brać opcji walutowych bo to wałek straszny był i by raty stałe brać. Ale Donek też nie pisał... Sam wszystko wymyśliłem i nie straciłem a wręcz bardzo, bardzo odwrotnie... 

Napisano (edytowane)
18 minut temu, Tyr napisał:

Czemu niby mam żartować, no może z tym napisał? Wszystko inne szczera prawda... I żeby nie brać kredytów w walucie, nie brać opcji walutowych bo to wałek straszny był i by raty stałe brać. Ale Donek też nie pisał... Sam wszystko wymyśliłem i nie straciłem a wręcz bardzo, bardzo odwrotnie... 

Póki co to euro jakoś nie drożeje. Parę lat temu gdy zarabiałem w euro było 20gr różnicy więc akurat tu z tym chwaleniem się "zyskami" nie utrafiłeś. 

Duże świnki swego czasu kupowałem po 800, teraz można sprzedać za 3tysie.

Screenshot_20220610-135151.png

Edytowane przez karpik
Napisano
59 minut temu, karpik napisał:

Ten "mały kryzysik" z 2008 nie był wywołany przez nas i może dlatego przeszliśmy go bezobjawowo. 

Ten kryzys wywołał nierząd, a wojna go tylko podkręciła. Wywołał go właśnie "styl rządzenia". 

Chyba Tobie kolejnosc zdarzen sie przestawila. Kryzys nie tylko w Polsce wywolala wojna a "nierzad" i tak czy Tobie podoba sie, czy nie, przy braku wsparcia Brukseli i opozycji, jakos sobie z tym radzi. Oczywiscie moglo byc lepiej i oby nie bylo gorzej. W UE jest rozlam, panstwa czlonkowskie nie moga na siebie liczyc. Glownum hamulcowym sa Niemcy, prowadzac polityke opuzniania, liczac ze w ten sposob postepowania zmusza do podleglosci pozostale panstwa UE i nadal beda przewodnia nacja w Europie.

Napisano
20 minut temu, RDW60 napisał:

Chyba Tobie kolejnosc zdarzen sie przestawila. Kryzys nie tylko w Polsce wywolala wojna a "nierzad" i tak czy Tobie podoba sie, czy nie, przy braku wsparcia Brukseli i opozycji, jakos sobie z tym radzi. Oczywiscie moglo byc lepiej i oby nie bylo gorzej. W UE jest rozlam, panstwa czlonkowskie nie moga na siebie liczyc. Glownum hamulcowym sa Niemcy, prowadzac polityke opuzniania, liczac ze w ten sposob postepowania zmusza do podleglosci pozostale panstwa UE i nadal beda przewodnia nacja w Europie.

Nie będę komentował całokształtu tego wpisu, ponieważ, iż widzę, że żyjemy w innych czasoprzestrzeniach.

Napisano (edytowane)

Ta zaraz gradobicie przykleisz Kaczyńskiemu:) 

Z zyskami nie przesadzam ale przez rok licząc, że średnio wzrosło ok 15 groszy to miesięcznie, na różnicy wychodzi średnia krajowa. Złoto bardziej długofalowo, ok 100pln na gram a licząc o dwie jednostki wagomiaru wyżej to też spory zastrzyk:)

Edytowane przez Tyr
Napisano
17 godzin temu, fala napisał:

Tylko że wyroki ma za pomówienia i zniesławienia. 

Tylko tyle?! Taki dobry biznes storpedował. Łobuz powinien siedzieć. W stolicy zostało przecież jeszcze coś do zhephywatyzowania.

Napisano (edytowane)
46 minut temu, srbm napisał:

Tylko tyle?! Taki dobry biznes storpedował. Łobuz powinien siedzieć. W stolicy zostało przecież jeszcze coś do zhephywatyzowania.

No cóż moja cierpliwość na kretynów z wiekiem się wyczerpuje, wiec mykasz do wciąż wydłużającej się listy sprytnych inaczej. 

Edytowane przez fala
Napisano
3 minuty temu, fala napisał:

No cóż moja cierpliwość na kretynów z wiekiem się wyczerpuje, wiec mykasz do wciąż wydłużającej się listy sprytnych inaczej. 

Nie wiesz czy plac z jakimś człowiekiem z szablą stojącym na wysokim słupie jest już zhephywatyzowany? Nadałby się pod apartamentowiec.

Napisano
1 godzinę temu, fala napisał:

fala zaraz do swojej czarnej list doda wszystkich z forum* a później rozszerzy na real life;) Byle tylko się nie zcybił za bardzo;) 

* kilku jeszcze mu podobnych zostało, niestety

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie