les05 Napisano 21 Luty 2022 Napisano 21 Luty 2022 20 minut temu, srbm napisał: Kierowca Tuska lamentował ostatnio nad stanem obrony przeciwlotniczej. I nawet rakiety chciał kupić ale były drogie, więc kupił tablice Mendelejewa i wyszło znacznie taniej. Cytuj
srbm Napisano 21 Luty 2022 Napisano 21 Luty 2022 Przynajmniej Vincent z Bydgoszczu był zadowolony. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 22 Luty 2022 Autor Napisano 22 Luty 2022 "Tylnymi drzwiami wciska się do SZ RP wraz z Abramsami SitaWare od Systematicsa. Już raz w 2013-2014 ktoś próbował ten system wcisnąć do MON. I po dekadzie jednak udało się z jego kolejną odsłoną. Powodzenia przy aktualizacjach softu - one są suto płatne co zapewne MON "przeoczył"." Jarosław Wolski ??? Cytuj
Tyr Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 to pewnie amerykańce kłamią? General Dynamics: Polish Abrams sales could take two years to finalize | InsideDefense.com (insidedefense-com.translate.goog) z czego 28 w tym roku... Amunicja standardowo jest w pakiecie tylko ta a zastosować można naszą lub niemiecką. Ps, jedsośtam... Jak se musisz ulżyć to nie na forum... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 Misió, zajmij się swoimi antysemickimi gazami jelitowymi zasmradzającymi to forum. Cytuj
Tyr Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 Jakieś przykłady, czy objawy psychozy ci się nasiliły? Może jaźń ci się rozmnożyła jak klony? Cytuj
les05 Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 Szkoda że tak mało kupują. To najlepsze czołgi i lepszych długo nie będzie. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 54 minuty temu, topick napisał: Hehe , jest gorzej niż mi sie wydawalo. xD Bolanda jest przebogata. Żadnego kraju świata nie stać na utrzymywanie w wojskach lądowych trzech typów MBT, ale Bolandę stać, a co tam! Cytuj
srbm Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 Jesteś pewien? Lekarze chyba podali zbyt wiele leków. Ułatwię ci zadanie- państwo na południu Europy, w którym wielu Polaków lubi spędzać wakacje. A to przykład pierwszy z brzegu. Cytuj
topick Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 Ratka ma dwa abramsy w jednym oku. Czołgi moze i najlepsze ale czy Shemran był najlepszym człogiem 2ws ? nie ale okazał się najbardziej przydatnym i niezawodnym. Amunicja przeciw pancerna to tragedia. To nie dział od lat 90 bo to odpowiednik DM-43. To że leopardy dysponowały właśnie taka amunicją to jeden z powodów ich modernizacji , ale kupowanie nawet jednej sztuki takiego badziewia to zwykła niegospodarność cała nitka tweererowa red. Kucharskiego Podsumowując znane "zalety" tego zakupu 1) termin odległy od deklarowanego; 2) zbędna i nieskuteczna amunicja ppanc; 3) beznadziejne wozy zabezpieczenia technicznego 4) nie kupiono nawet jednego wozu saperskiego na podwoziu abramsa 5) brak jasności na jakim paliwie będą jeździć w Polsce - jeśli na nafcie to pora inwestować w kolejne cysterny i zbiorniki paliwa 6) nieznane , zapewne bardzo wysokie koszty eksploatacji M1. Cytuj
Merill_Marauder Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 7) Czołgi oczywiście nie będą nowe, czego można się było spodziewać, tylko będą "zmodernizowane"- czyli moja teoria o tym, że są po USMC może się potwierdzić. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 Propaganda PiSowskiej szumowiny leży i kwiczy. Mariusz Błaszczak i Jarosław Kaczyński hucznie zapowiadali zakup czołgów "Abrams" z USA. Zgodnie z zapowiedzą Ministra Obrony Narodowej, maszyny powinny trafić do nas już w drugiej połowie 2022 roku. Tak się raczej nie stanie, a na dodatek okazuje się, iż pojazdy nie będą nowe Cytuj
MarekA Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 Marudzicie. Czołgi są jak nówki, zaledwie po 93,2 mln PLN za sztukę. Cytuj
srbm Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 7)Kolor. Wyglądają jak grupa rekonstrukcyjna Afrika Korps. I koła mają dziwnie małe. To nie może dobrze jeździć. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 23 Luty 2022 Autor Napisano 23 Luty 2022 Je.. Marek... Przecież wiecie, że za jakiś czas dowiecie się, że od początku było wiadome, że to stare wanny z mniej lub bardziej nowym wyposażeniem i że 2022 to była tylko taka wrzutka, aby Amerykanów ponaglić... PS Widzicie? Mogłem się założyć... Cytuj
takafura Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 (edytowane) Nie wiem jak to Błaszczak sformułował, jeżeli użył słowa "nowe" to "trochę" (sarkazm) przesadził bo ostatni kadłub Abramsa wyprodukowano w 2000 roku, jeżeli chwalił się że czołgi będą w najnowszej konfiguracji to już jest to prawda. Edytowane 23 Luty 2022 przez takafura Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 13 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Je.. Marek... Przecież wiecie,... A wiesz, jaki będzie finał? Taki jak z polskimi F-16. Na 47 ich był nie tak dawno okres, że do lotu zdolne były 2, bo takie są terminy przeglądów i prac w USA. Na te 250 mitycznych Abramsów, jak do „obrony ojczyzny” w dowolnej chwili gotowe będzie 25-35 to będzie to będzie cud. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 23 Luty 2022 Autor Napisano 23 Luty 2022 Dla zapatrzonych w Mariusza.... 14.07.2021 - Wojsko Polskie będzie wyposażone w czołgi ABRAMS już od przyszłego roku, a więc bardzo szybko wzmacniamy zdolności obronne RP. To jest oczywiście odpowiedź na wyzwania z jakimi mierzymy się, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo międzynarodowe, a naszym zadaniem jest odstraszenie ewentualnego agresora. Wszyscy wiemy, gdzie ten agresor leży, wszyscy wiemy jakie zagrożenia są potencjalnie możliwe – podkreślił minister Mariusz Błaszczak podczas spotkania z żołnierzami w Wesołej. Cytuj
srbm Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 Spójrz na to z drugiej strony- nie będzie czym wprowadzać stanu wojennego ani zmieniać granic w Eurpie- o czym można było tutaj przeczytać. Pocieszające jest też, że przez pierwszych pięć stron narzekaliście tylko, że za ciężki i zużywa zbyt dużo paliwa a teraz widać lament, że pojawi się zbyt późno. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 23 Luty 2022 Autor Napisano 23 Luty 2022 srbm "Pocieszające jest też, że przez pierwszych pięć stron narzekaliście tylko, że za ciężki i zużywa zbyt dużo paliwa a teraz widać lament, że pojawi się zbyt późno. " Nie bardzo a propos konia powyższe? Dane techniczne i użytkowe się nie zmieniły... Zmieniła się data, którą Błaszczak z MON'em PR mydlili oczy zwolennikom...- chyba, że wolisz od razu przyznać, że: - Błaszczak kłamał... - Błaszczak nie wiedział, co za zaskoczenie, co ogłasza... PS Leniwy jestem, wolę spokojnie kawę dopić- nie chce mi się szukać, kto ze zwolenników zakupu i samego pomysłu podawał, jak szybko zakłady w USA będą w stanie zrealizować te 250 maszyn.. Nie chcę wprowadzić w błąd, ale przeliczał moce produkcyjne i wyszło, że to raptem kilka miesięcy winno trwać... Cytuj
Tyr Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 (edytowane) Czy 10 minut temu, Czlowieksniegu napisał: PS Leniwy jestem, wolę spokojnie kawę dopić- To się zajmij piciem kawy , bo do ciebie nic nie dociera...a jak coś zapodasz to same fusy;) Znasz jakąś na 19 bez kwasu? Edytowane 23 Luty 2022 przez Tyr Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 23 Luty 2022 Autor Napisano 23 Luty 2022 Tyr Ja wiem, że tobie kłamstwa i niedomówienia członków przewodniej partii narodu nie przeszkadzają, ale mi i owszem... Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 23 Luty 2022 Autor Napisano 23 Luty 2022 srbm O to-to ci biega? "Zakłady w Limie są w stanie zmodernizować kilkadziesiąt wozów miesięcznie." No to skąd i dlaczego 2025 rok, jako podrzucany termin? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi