Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To wiadomo, że trzeba nu, nu, nu... a jak nie ma to w ksiązkach.

Żaden "szczątkowy" brunet .

Franciszek Haberek (1895-1973) . Mianowany podpułkownikiem ze starszeństwem z 19 marca 1937 roku. W marcu 1939 roku był zastępcą dowódcy 6 Pułku Lotniczego.

Nadal więc ów niepełny brunet jest NN !

Franciszek Haberek.png

Napisano

Jak bum bum, nie chciałem robić zgaduj zgaduli, trafiłem dzisiaj na tableau klasy  jego, jedynego w niej  Lotnika... Ale nawet nie pomyślałem, że to Marian. Dzięki  ? 

Napisano
  W dniu 20.12.2020 o 19:13, Koloman napisał:

Jakkolwiek zdjęcie dotyczy okresu 1918-1920 to osoba zdjęta przedstawiona została w tym temacie.

Marian Romeyko jako obserwator w 4.EW. 

4.EW. Romeyko.jpg

Expand  

...a obok por.pil. Stanisław Krajewski, natomiast personalia sympatycznego małpiszona za pazuchą obserwatora  są nieznane ?

Ekipaż w Hannoverze Cl.II 8.9 - lotnisko Lida, koniec maja 1919 r. (okres działania eskadry na rzecz dowództwa gen. dyw. Stanisława Szeptyckiego)

Napisano

A tak tą fotografię opisano w internecie:

"Wojna polsko-bolszewicka. Porucznik pilot Rajewski(!!!!) i obserwator Romejko (!!!!) z 4 Eskadry w samolocie Roland/Hannower CI/ po locie zwiadowczym na Mińsk"

I taka informacja idzie w świat!!!!!!!!!!

/

• 2 weeks later...
Napisano
  W dniu 1.01.2021 o 16:11, formoza58 napisał:

Por. Stanisław Bogusz.

Expand  

Por.pil.Stanisław Bogusz nie pasuje do tego tematu a do tematu "Sylwetki Lotników II RP 1918-1920".

W dniu 20.08.1920 Stanisław Bogusz na własną prośbę przeniesiony został z lotnictwa do artylerii.

Na fotografii widać austro-węgierską odznakę lotniczą.

•  

A.jpg

B.jpg