Sedco Express Napisano 29 Kwiecień 2021 Napisano 29 Kwiecień 2021 3 godziny temu, Manierkarz napisał: Wrzucam zdjęcia mojego wujka z czasów jego służby wojskowej. Wujek latem 1939 odbywał jeszcze obowiązkową służbę wojskową. Zdjęcie pochodzi z 3 Pułku Lotniczego. Rozpoznają może Panowie któregoś z oficerów - pozwoliłoby to zawęzić przydział do konkretnego pododdziału. Oficerowie wg mnie nie są z personelu latającego - naziemny, techniczny. Nie ma szans na rozpoznanie, tym bardziej na drugim zdjęciu (kąpiel).
Sedco Express Napisano 22 Maj 2021 Napisano 22 Maj 2021 Pierwszy z lewej - ppłk obs.pil. Tadeusz Jarina
Koloman Napisano 24 Maj 2021 Napisano 24 Maj 2021 W przedwojennej prasie krajowej znalazłem taką notatkę: Cytat ,,DZIENNIK BYDGOSKI’", środa, dnia 6 października 1926 r. Nr 23^ Warszawa, 5, 10. (Tel. wł.) W ręce posterunku K. O. P. w Małopolsce Wschodniej oddał się lotnik sowiecki oficer Eugenjusz Karzyński. Zbiegł on w 1923 roku do Rosji jako podchorąży V Baonu aeronautycznego. Korzystając obecnie z urlopu, postanowił wrócić do kraju. Karzyński opowiada, że w tej samej szko le, w której był na kursie artyleryjskim w Moskwie, znajdował się jakże b. porucznik K, O. P. Mączyński, którego aresztowano za sprzyjanie sowietom. Kalczyńskiego odesłano do władz wyższych. Czy wiadomo coś więcej na ten temat?
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2021 Autor Napisano 14 Czerwiec 2021 Rok 1936... Skarżyński i Bajan w męskim uścisku.
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2021 Autor Napisano 15 Czerwiec 2021 Kpt. Kaczmarczyk, komendant lotniczego PW w Warszawie.
formoza58 Napisano 15 Czerwiec 2021 Autor Napisano 15 Czerwiec 2021 Rok 1932... Kpt. Karpński i mechanik Rogalski.
Sedco Express Napisano 16 Czerwiec 2021 Napisano 16 Czerwiec 2021 Godzinę temu, formoza58 napisał: Kpt. Bajan... Na pierwszym zdjęciu za Bajanem to jak sądzę Gustaw Pokrzywka.
Rekomendowane odpowiedzi