formoza58 Napisano 26 Październik 2020 Autor Share Napisano 26 Październik 2020 11 minut temu, Koloman napisał: P.S. specjalne podziekowanie dla Kol.formoza58 za fotografię por.pil.W.Krasickiego! A je bardzo dziękuję za biogram. Wiedziałem tylko, ze jak wielu zginął w 1940 roku na " nieludzkiej ziemii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Październik 2020 Share Napisano 28 Październik 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Październik 2020 Autor Share Napisano 28 Październik 2020 Z archiwum Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Listopad 2020 Autor Share Napisano 4 Listopad 2020 Z Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Listopad 2020 Autor Share Napisano 5 Listopad 2020 Pchor. Bolesław Peszkowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Listopad 2020 Autor Share Napisano 5 Listopad 2020 Z Allegro. 3 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Listopad 2020 Autor Share Napisano 6 Listopad 2020 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 Podchorążowie z Dęblina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Listopad 2020 Autor Share Napisano 8 Listopad 2020 W Dęblinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Listopad 2020 Autor Share Napisano 8 Listopad 2020 Defilada przyszłych Lotników... Dęblin 1929 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Listopad 2020 Autor Share Napisano 8 Listopad 2020 Z Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 10 Listopad 2020 Share Napisano 10 Listopad 2020 (edytowane) Z Allegro Poi lewej stronie masztu stoi ppłk pil. Antoni Buckiewicz (od 1921 r. dca 1 Dyw.Lotn. 1.PL (Warszawa) a po prawej - mjr pil.obs. August Menczak (zamordowany po procesie w 1952 r.) ppłk A.Buckiewicz - awans na ppłk w 1920 r. a 1928 r. przeniesiony w stan spoczynku - zdjęcie można więc datować na 1920/21 - 1928 Pozostali - NN (do zidentyfikowania) Edytowane 10 Listopad 2020 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 Warto zwrócić uwagę na umieszczenie czerwonego pola szachownicy - na dwóch bluzach jest w górnym lewym rogu odmiennie niż na pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Listopad 2020 Autor Share Napisano 13 Listopad 2020 Ciekawy dodatek z 1923 roku, odnośnie sylwetek Lotników prezentowanych w naszych wątkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 13 Listopad 2020 Share Napisano 13 Listopad 2020 59 minut temu, formoza58 napisał: Ciekawy dodatek z 1923 roku, odnośnie sylwetek Lotników prezentowanych w naszych wątkach... Faktycznie, bardzo interesujący dodatek. Doskonale Kolego formoza58 że go wstawiłeś. Ciekawi mnie, czy była kontynuacja w dalszych numerach ŻP tych "List walecznych" - bo ja jakoś na nie (poza tą pierwszą) nie trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 13 Listopad 2020 Share Napisano 13 Listopad 2020 "Ciekawy dodatek z 1923 roku, odnośnie sylwetek Lotników prezentowanych w naszych wątkach..." Super sprawa ! Najciekawsza rzecz to podanie za co konkretnie odznaczono lotnikow VM bądź KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Listopad 2020 Autor Share Napisano 13 Listopad 2020 3 godziny temu, Koloman napisał: Faktycznie, bardzo interesujący dodatek. Doskonale Kolego formoza58 że go wstawiłeś. Ciekawi mnie, czy była kontynuacja w dalszych numerach ŻP tych "List walecznych" - bo ja jakoś na nie (poza tą pierwszą) nie trafiłem. Kiedyś, gdy znalazłem ten numer, po takiej zapowiedzi w nim , rzuciłem się rozpromieniony szukać innych. Niestety, " z dużej chmury, mały deszcz". Może w 1924 kontynuowali... Znalazłem wtedy przy okazji 1923 roku , taką informację odnośnie Tych, których portrety już w większości umieszczone są w naszych wątkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Listopad 2020 Autor Share Napisano 15 Listopad 2020 Ppor. rez. pil. Jan Bernard Rejecki. Zamordowany w 1940 roku, na " nieludzkiej ziemii"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 15 Listopad 2020 Share Napisano 15 Listopad 2020 5 godzin temu, formoza58 napisał: Ppor. rez. pil. Jan Bernard Rejecki. W mundurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Listopad 2020 Autor Share Napisano 17 Listopad 2020 Z Allegro. Sylwetki lotników z 3 PL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 17 Listopad 2020 Share Napisano 17 Listopad 2020 Godzinę temu, formoza58 napisał: Sylwetki lotników z 3 PL... Ciekawe fotografie. Żeby znane były nazwiska lotników z tych fotografii. Chociaż ostatnia fotografia była już kiedyś wystawiana na allegro i co najważniejsze z pokazaniem odwrotnej strony z dedykacją. I tu ciekawostka; to Ukrainiec służący w 3.PL, fotografia z 1928 roku dedykowana bratu. Bardzo interesująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Listopad 2020 Autor Share Napisano 17 Listopad 2020 Była w którymś z naszych lotniczych wątków, czy w innym? Ten sprawdzałem strona po stronie i nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 18 Listopad 2020 Share Napisano 18 Listopad 2020 Godzinę temu, formoza58 napisał: Była w którymś z naszych lotniczych wątków, czy w innym? Ten sprawdzałem strona po stronie i nie było. Pewnie i była, chyba sam wstawiałem. Ale to było tak dawno, że to wstawienie można uznać za premierowe. Cała trójka fotografii bardzo interesująca choć anonimowa. Ciekawe, co to za odznakę ma ten kapral pilot nad odznaką 3.PL? Chyba Kolega Sedco Express będzie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Listopad 2020 Autor Share Napisano 19 Listopad 2020 Z Allegro. Wg. opisu... Ppłk. Jerzy Bajan na krakowskim lotnisku, w 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Listopad 2020 Share Napisano 20 Listopad 2020 Oficer w płaszczu, poprawiający czapkę to istotnie ppłk Jerzy Bajan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi