Spirit of Warsaw Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 43 minuty temu, bodziu000000 napisał: SP-1082 czyli Orlik I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matfab Napisano 13 Luty 2021 Share Napisano 13 Luty 2021 Witam Jestem studentem ostatniego roku studiów - i piszę prace magisterską o tematyce historycznej. Poszukuję pilnie informacji o wypadkach szybowców z okresu omawianego powyżej - w odniesieniu do roku 1933 r., z Warszawy. Miał wtedy miejsce (najprawdopodobniej dnia 17 grudnia) wypadek szybowca na Polach Mokotowskich, zginął w nim pilot Henryk Skwirowski. Szukałem informacji odnośnie tego wypadku w różnych źródłach (Kurier Warszawski, Skrzydlata Polska, Przegląd Lotniczy etc.) i niczego nie znalazłem. Jak myślicie, gdzie mógłbym jeszcze szukać informacji o wspomnianym wypadku? Za odpowiedź pod tym postem będę niezmiernie wdzięczny MF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 27 Luty 2021 Share Napisano 27 Luty 2021 @ Matfab Witam, małe szanse, ale są… Czy Henryk Skwirowski był z Warszawy? A może był z Twojej rodziny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 28 Luty 2021 Share Napisano 28 Luty 2021 Tymczasem w Ślesinie… https://vod.tvp.pl/video/bylo-nie-minelo,szybowiec-wrona,51538370 P.S. Dzięki Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 1 Marzec 2021 Share Napisano 1 Marzec 2021 Hej..powstaje Wrona..Orlik na ukończeniu...A kto wie co dzieje się z Bąkiem???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 1 Marzec 2021 Share Napisano 1 Marzec 2021 (edytowane) - Cześć Kaziek, na dziś(?) Bąk jest w Oborach w gminie Konstancin-Jeziorna u p. Jana Borowskiego, firma JBI. Ostatnie znane zdjęcia Bąka są tu …09.2016 roku… http://www.airfoto-zj.pl/galeriaKat.php?id=316&gal=3 Jak widać nie ma nic nowego, szkoda… , Michał. Edytowane 1 Marzec 2021 przez Spirit of Warsaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisław Malczyk Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 (edytowane) On 11.03.2020 o 23:33, Hornet napisał: Fotka z moich zbiorów-wszelkie prawa zastrzezone- mała ale myślę,że to prototyp PWS-a 101 SP-860...za nim RWD-8 SP-ZHP.Zdjęcie opisane jako Tęgoborze 1938 rok...Mnie ciekawi natomiast jak harcerze przestawiają szybowiec drąbiem manewrowym...czyżby były specjalnie wzmocnione otwory w nosie szybowca??...Fotka pokazuje ,że tak... Edytowane 11 Kwiecień 2021 przez Stanisław Malczyk Zdjęcie pochodzi z 1937 przed wylotem na V Jamboree do Holandii. Na zdjęciu jest SG-7 SP-860. jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 12 Kwiecień 2021 Share Napisano 12 Kwiecień 2021 Stanisław Malczyk.....Dzięki za rozpoznanie zdjęcia i SG-ga....oraz miejsca jego wykonania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisław Malczyk Napisano 13 Kwiecień 2021 Share Napisano 13 Kwiecień 2021 On 27.02.2021 o 12:09, Spirit of Warsaw napisał: @ Matfab Witam, małe szanse, ale są… Czy Henryk Skwirowski był z Warszawy? A może był z Twojej rodziny? Pozdrawiam Nie w literaturze żadnego śladu aby taka osoba latała na szybowcach i uczestniczyła w katastrofie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Kwiecień 2021 Share Napisano 28 Kwiecień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Maj 2021 Share Napisano 4 Maj 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Maj 2021 Share Napisano 5 Maj 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezetpl Napisano 8 Maj 2021 Share Napisano 8 Maj 2021 Szanowni Państwo, Proszę o identyfikację, jakąkolwiek informację na temat załączonych zdjęć: co, gdzie, kiedy? Ten młody człowiek na zdjęciach to mój Wujek, imiennik, urodzony w 1921 roku w Radomsku. W przeddzień wojny w 1939r prawdopodobnie „zrobił” tzw. małą maturę w gimnazjum im. Fabianiego. Marzył, aby zostać pilotem i prawdopodobnie robił wszystko, by tak się stało, o czym świadczą załączone zdjęcia. W 1940r zapragnął jak inni dostać się przez Węgry do Francji, do polskiego wojska. Niestety, już za granicą został aresztowany i przewieziony do Obozu Koncentracyjnego w Oświęcimu, gdzie po nie całym roku prawdopodobnie zginął. Załączone zdjęcia, są niemal Jego ostatnimi, poza zdjęciami „oświęcimskimi”. Obecnie, gdy mija już niemal 100lat od Jego urodzenia, jakakolwiek informacja jest dla mnie bardzo cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMD Napisano 16 Maj 2021 Share Napisano 16 Maj 2021 Według mnie jest to Ustjanowa. Podobne godło na sterze kierunku Wrony. Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 16 Maj 2021 Share Napisano 16 Maj 2021 Tęgoborze. Znam ten egzemplarz dobrze, bo kiedyś popełniłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezetpl Napisano 22 Maj 2021 Share Napisano 22 Maj 2021 Bardzo dziękuję Tom, za odpowiedź na moje zapytanie i informacje. Moje chwilowe milczenie pozwoliło mi, laikowi w tej dziedzinie, nieco poczytać i ochłonąć. Jak wspomniałem wcześniej, Wujek chciał zostać pilotem wojskowym (SPL Dęblin) i jego droga przez WOS w USTJANOWEJ była prawdopodobnie jedyną. Te oba zdjęcia pochodzą z 1937-1939, a może nawet tylko z 1939 roku i dla mnie są trochę „różne”. Pierwsze wygląda na z rekonesansu, z rzędem szybowców, oznakowanych (SP-1780,SP-127?,SP-17??; brak widocznej nazwy szybowca (?)) na tle hangaru (?; z prawej), z lewej w tle zabudowania wiejskie, gospodarskie(?) . Drugie na stoku, na roboczo, jeden z 5-ciu plus fotograf, w tym 3 osoby umundurowane (widoczne paski; co to za mundury?) przy szybowcu (widoczne GODŁO-rysunek wrony i pełna nazwa WRONA-BIS) – nie widać lub brak oznakowania SP-…, ani L.O.P.P. Za to na Pańskim zdjęciu jest oznakowanie LIGI - L.O.P.P. , wmontowane w stosowne godło-rysunek(?). Ze zdjęć z Bloga zapamiętałem „wieżę” z pionowym napisem L.O.P.P. z TĘGOBORZA(?) . Reasumując, na obu moich zdjęciach nie ma (lub nie widać) oznaczeń LIGI, czy to dowód, że to WOS USTJANOWA? Czy możliwa jest odpowiedź na te moje pozostałe, powyższe znaki zapytania, i czego jeszcze z tych jedynych zdjęć możemy się dowiedzieć? Pozdrawiam. Bogusław. P.S. Co za zbieg okoliczności. W ok. 3 tygodnie od uwięzienia mojego Wujka w K.L. Auschwitz do Obozu przybył transport Więźniów z Warszawy, a wśród NICH: sławny KONSTRUKTOR „Wrony” inż. Antoni KOCJAN i bohaterski ROTMISTRZ Witold PILECKI. Obaj przeżyli Auschwitz, ale… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 29 Maj 2021 Share Napisano 29 Maj 2021 W dniu 1.03.2021 o 10:37, Hornet napisał: Hej..powstaje Wrona..Orlik na ukończeniu...A kto wie co dzieje się z Bąkiem???Pozdrawiam. Tymczasem z Konstancina dobre wieści o Bąku. Aktualnie jest na warsztacie – rekonstrukcja w toku i są szanse, że na koniec lata będą już widoczne efekty, jeżeli będę coś wiedział, to napiszę. Dzięki, Wojtek P.S. Informacja od p. Stanisława Borowskiego – JBI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMD Napisano 31 Maj 2021 Share Napisano 31 Maj 2021 (edytowane) Może to i Tęgoborze. Ale tyle było tych szybowisk przed wojną, że... Jeszcze dwie fotki z Wroną - ze zmienionymi malunkami na sterze kierunku Wrony. Ponawiam prośbę o obiecaną fotografię szybowca PWS-103 z Tuli. Rok minął już... Tom Edytowane 31 Maj 2021 przez TMD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Maj 2021 Share Napisano 31 Maj 2021 Z Allegro. Ustrzyki, 1935 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2021 Share Napisano 6 Czerwiec 2021 Z poświęcenia szybowiska w Sokółce koło Grodna, w 1934 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bezetpl Napisano 9 Czerwiec 2021 Share Napisano 9 Czerwiec 2021 Mnóstwo pięknych zdjęć klasycznych szybowców, za co jestem bardzo wdzięczny. Na mnie największe wrażenie sprawia, co zrozumiałe, WRONA. Co do oznaczeń, na sterze kierunku szybowca (ostatnie zdjęcie) widzę nowy (inny niż poprzednie) rysunek godła (wrony?) i prawdopodobnie "nowe" oznaczenie "właściciela" - STRZELEC. Ja wciąż sentymentalnie - w relatywnie bliskiej odległości od SOKÓŁKI (ok. 200 km), w tym rejonie, ale już na NOWOGRÓDCZYŹNIE w prawie nadgranicznych PIERSZAJACH (przed Mińskiem) komendantem drużyny STRZELCÓW (tym razem niestety bez związku z lotnictwem) był, tak się złożyło mój drugi, inny Wujek Ludwik, najprawdopodobniej zamordowany w związku z tym w czerwcu 1941 roku (bardzo prawdopodobnie, dokładnie w tym samym czasie co Bogusław w KL AUSCHWITZ), przez drugiego okupanta, w drodze z więzienia NKWD we wspomnianych Pierszajach do MIŃSKA. Obaj, nie wiadomo dokładnie kiedy i gdzie zginęli ani czy i gdzie są ICH groby. Bogusław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2021 Share Napisano 12 Czerwiec 2021 Wanda Olszewska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Czerwiec 2021 Share Napisano 13 Czerwiec 2021 Kolejna z naszych szybowniczek,Maria Younga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Czerwiec 2021 Share Napisano 13 Czerwiec 2021 Wrona bis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi