Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted

À propos „pancernych ciekawostek” polecałbym z mojej normandzkiej biblioteki książkę świetnego kanadyjskiego historyka dr. Donalda E. Gravesa pt. „South Albertas. A Canadian Regiment at War” poświęconą kanadyjskiemu 29. Pancernemu Pułkowi Rozpoznawczemu South Alberta. Książka typu cegła, jedna z ikonicznych dla frontu ETO, ale właśnie dlatego nabita „pancernymi ciekawostkami”. Tylko książka może w kilku miejscach nie dla nadwrażliwców, gdy się widzi w niej, jak wygląda załogant Shermana po trafieniu jego czołgu pociskiem przeciwpancernym. Ale książkę polecam już choćby z powodu olbrzymiego bogactwa świetnej jakości fotografii.

Posted
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Kapitalne zdjęcie. Zawsze mnie interesowało, jak Übermensche kuły ten profil wieży.

fajnie wygląda jakby ten ludek ręcznie przesuwał tą płytę do kucia 

Posted
1 minutę temu, Cypis napisał:

fajnie wygląda jakby ten ludek ręcznie przesuwał tą płytę do kucia 

Też na to zwróciłem uwagę, a do tego, że dotyka tego towaru, czyli jest to kucie na zimno, czyli tzw. utwardzenie przez zgniot.

Świetne zdjęcie.

• 5 weeks later...
  • 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted
W dniu 20.11.2025 o 17:51, Jedburgh_Ops napisał:

Kapitalne zdjęcie. Zawsze mnie interesowało, jak Übermensche kuły ten profil wieży.

Niestety nie jest to kucie.  Ścianki wieży jak i wiele elementów pancerza były wycinane z utwardzanych płyt stalowych. Na zdjęciu znajduje się prasa, za pomocą której ścianka jest odpowiednio doginana według szablonów.