Woodhaven Posted October 26, 2025 Posted October 26, 2025 Francuzi używali zimmerit na swoich Shermanach.
MarekA Posted November 14, 2025 Posted November 14, 2025 W dniu 14.06.2025 o 03:13, Woodhaven napisał: A39 Tortoise
sebek1974 Posted November 20, 2025 Posted November 20, 2025 1 godzinę temu, Cypis napisał: Bok wieży Panzerkampfwagen 6 Tiger.
Jedburgh_Ops Posted November 20, 2025 Posted November 20, 2025 À propos „pancernych ciekawostek” polecałbym z mojej normandzkiej biblioteki książkę świetnego kanadyjskiego historyka dr. Donalda E. Gravesa pt. „South Albertas. A Canadian Regiment at War” poświęconą kanadyjskiemu 29. Pancernemu Pułkowi Rozpoznawczemu South Alberta. Książka typu cegła, jedna z ikonicznych dla frontu ETO, ale właśnie dlatego nabita „pancernymi ciekawostkami”. Tylko książka może w kilku miejscach nie dla nadwrażliwców, gdy się widzi w niej, jak wygląda załogant Shermana po trafieniu jego czołgu pociskiem przeciwpancernym. Ale książkę polecam już choćby z powodu olbrzymiego bogactwa świetnej jakości fotografii.
Jedburgh_Ops Posted November 20, 2025 Posted November 20, 2025 2 godziny temu, Cypis napisał: Kapitalne zdjęcie. Zawsze mnie interesowało, jak Übermensche kuły ten profil wieży.
Cypis Posted November 20, 2025 Posted November 20, 2025 Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Kapitalne zdjęcie. Zawsze mnie interesowało, jak Übermensche kuły ten profil wieży. fajnie wygląda jakby ten ludek ręcznie przesuwał tą płytę do kucia
Jedburgh_Ops Posted November 20, 2025 Posted November 20, 2025 1 minutę temu, Cypis napisał: fajnie wygląda jakby ten ludek ręcznie przesuwał tą płytę do kucia Też na to zwróciłem uwagę, a do tego, że dotyka tego towaru, czyli jest to kucie na zimno, czyli tzw. utwardzenie przez zgniot. Świetne zdjęcie.
MarekA Posted December 21, 2025 Posted December 21, 2025 https://opp-zachodniopomorska.policja.gov.pl/ops/aktualnosci/aktualnosci/58429,BTR-W-ODDZIALE-PREWENCJI-POLICJI-W-SZCZECINIE.html
krzkam Posted Monday at 06:29 PM Posted Monday at 06:29 PM W dniu 20.11.2025 o 17:51, Jedburgh_Ops napisał: Kapitalne zdjęcie. Zawsze mnie interesowało, jak Übermensche kuły ten profil wieży. Niestety nie jest to kucie. Ścianki wieży jak i wiele elementów pancerza były wycinane z utwardzanych płyt stalowych. Na zdjęciu znajduje się prasa, za pomocą której ścianka jest odpowiednio doginana według szablonów.
dziadek66 Posted Wednesday at 01:18 PM Posted Wednesday at 01:18 PM Nie pamiętam gdzie znalezione w sieci kilka miesięcy temu.
Recommended Posts