Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, leszek01 napisał:

Polska lata 50? Coś na bazie ISU  ciągnie coś ( kocioł parowozu ??).

WZT na bazie ISU 152 (a może 122) czyli wóz zabezpieczenia technicznego IS-T (tak nazywano wzt na bazie  byłych dział samobieżnych ISU oraz czołgów ciężkich IS-2, wozy miały takie same podwozia) a te coś to najprawdopodobniej kocioł grzewczy, niekiedy za takowe kotły "robiły" wycofane i nieprzebudowane parowozy co można zobaczyć w którymś tam odcinku serialu "Alternatywy 4", hahaha.

50 minut temu, ptasznik napisał:

Przeróbka SU-76 ?

Tak, polska przeróbka SU-76M, tu moim zdaniem w wersji WPT-76 a tych było tylko 15 egzemplarzy.

Ptaszniku, jeśli masz całą fotę z tym wozem, to wrzuć na forum, przebudowane na transportery i wpt wozy SU-76M to także jedna z "tajnych wunderwaffe" ówczesnego WP. Na tyle nieznanych że nie ma o nich praktycznie nic, oprócz kilku lakonicznych wzmianek, kilku słabej jakości fotografii i kadrów filmowych oraz tego co napisano na tymże forum oraz na forum dws.org.pl do czego i ja dorzuciłem swoje przysłowiowe "trzy grosze".

Edytowane przez Edmundo
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

Znalezione jako ilustracja do TOPAS R-2 / R-3.

Posiada małą wieżyczkę, jak w OT-62 B. Nasz z ''siódmej'', czy nie nasz ?

Zrzut ekranu (1258).png

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, ptasznik napisał:

Posiada małą wieżyczkę, jak w OT-62 B. Nasz z ''siódmej'', czy nie nasz ?

Nie nasz. To czechosłowacki wóz, polskie nie miały nigdy takowych wieżyczek oraz tak malowanych numerów taktycznych i "nasze" z 7 ŁDD miały by pancerniacką szachownicę oraz dywizyjną kotwicę.

Jako ciekawostkę dodam iż co najmniej jeden TOPAS w wersji wozu dowodzenia był w latach siedemdziesiątych na stanie WSOWPanc. w Poznaniu a trzeba pamiętać iż był to jedyny gąsienicowy wóz dowodzenia w ówczesnym WP, pomijając czołgi "dowódcze" z drugim kompletem radiostacji oraz wozy dowodzenia na bazie kołowego transportera SKOT.

Edytowane przez Edmundo
Napisano

Jak już jesteśmy przy transporterach TOPAS, to ciekawi mnie ile było w WP oryginalnych BTR-50, o ile w ogóle poza jednostkowymi egzemplarzami były (o ile takowe pojedyncze sztuki w ogóle w WP były 😀), jakoś tak nigdzie na to nie trafiłem.

Napisano
12 godzin temu, ptasznik napisał:

Co to jest ?

Ha, dobre pytanie. Wygląda jak "samoróbka". Trochę pomogła by odpowiedź na pytanie, gdzie to jest ?

Napisano (edytowane)

A co do wozów bojowych to niedawno zakupiłem brakującą do kolekcji "perełkę" czyli "Wozy bojowe 1914-1964" J. Magnuskiego, w stanie bardzo dobrym, po okazyjnej cenie 70 zł wraz z przesyłką, "sztrucle" na Allegro "chodzą" dwa razy drożej. Cacuszko na półce wraz z innymi książkami z tejże serii plus mało znana książka (w tym samym formacie) "Współczesne pojazdy terenowe" z 1975 r. I tam jest trochę ciekawych fotografii pojazdów bojowych, wśród których znalazłem fotę pojazdu najbardziej pasującego do tegoż gąsienicowego "Niemca" czyli prototyp z 1963 r. oznaczony SPz neu 261 (5 kół) oraz prototyp z 1965 r. oznaczony SPZ neu 361 (6 kół), foty są zamieszczone na str. 345-346.

P.S. Polecam także "Współczesne okręty wojenne" wydane w 1970 r. Stare ale jare 😀, fajne dane odnoście "zapomnianych" okrętów i stanów różnych flot z końca lat 60-tych.

Pozdro

Edytowane przez Edmundo
Napisano
2 godziny temu, Edmundo napisał:

"Współczesne pojazdy terenowe" z 1975 r.

Dzisiaj dostałem. Rzeczywiście mało znana, przez przypadek trafiłem. Czegóż tam nie ma o zabudowach warsztatowych 🤩

"Wozy bojowe 1914-1964" J. Magnuskiego, "Współczesne okręty wojenne" wydane w 1970 r.

Mam

prototyp z 1965 r. oznaczony SPZ neu 361 (6 kół),

To prototyp ''Mardera''.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

Czegóż tam nie ma o zabudowach warsztatowych

Fakt, trochę jest. A najfajnieszy to Robur R 401M. taki zgrabny  samochodzik. Wydaje mi się tak nieodległym jak Robury (z późniejszą kabiną) oraz czechosłowackie Avie stanowiły podstawę transportu "sklepowego" w wielu Polskich miastach i zawsze z "szoferkami" w kolorze niebieskim.

A co do tej niby serii Wydawnictwa MON to wydane zostały:

- "Wozy bojowe 1914-1964"

- "Okręty wojenne 1900-1966"

- "Samoloty bojowe 1910-1967"

- "Rakiety bojowe 1900-1970"

- "Artyleria lądowa 1871-1970"

Pytanie, czy wyszło też coś o broni strzeleckiej, bo jakoś nigdy nie trafiłem na takową pozycję.

Edytowane przez Edmundo
Napisano

A jak już jesteśmy przy pojazdach to polecam także pozycję autorstwa Barta Vanderveena "Pojazdy militarne 1930-1960" wydaną w Polsce w 2006 r. Fajny przegląd pojazdów w tym motocykli i wozów bojowych z tychże lat.

Napisano
42 minuty temu, Edmundo napisał:

wydane zostały:

Jeszcze ''Współczesne okręty wojenne''.

25 minut temu, Edmundo napisał:

"Pojazdy militarne 1930-1960"

Mam.