bjar_1 Napisano 1 Marzec 2020 Autor Napisano 1 Marzec 2020 Uff, odetchnąłem, myślałem że zwymyślasz od totalnej opozycji.
takafura Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 Jakim cudem Puszcza Białowieska to jedyny obiekt w strefie lasów liściastych i mieszanych na półkuli północnej tak dobrze zachowany i zbliżony do naturalnego - a co się przydarzyło lasom na światłym i postępowym Zachodzie ?
takafura Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 20 minut temu, bjar_1 napisał: Uff, odetchnąłem, myślałem że zwymyślasz od totalnej opozycji. Kuszące ale jeszcze przemyślę tę sugestię.
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2020 Autor Napisano 1 Marzec 2020 Teraz, takafura napisał: a co się przydarzyło lasom na światłym i postępowym Zachodzie ? wycięli?
takafura Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 Pewnie tak. W Anglii większość rzadkich i chronionych roślin można znaleźć na nasypach kolejowych - tylko tam nie robiono oprysków czy nie koszono roślin tak jak na łąkach. A Niemcy za ciężką kasę likwidują wybetonowane wiele lat temu brzegi rzek i przywracają ich poprzedni kształt. Co piaty bocian w Europie mieszka w Polsce, a w "ekologicznej" Holandii gniazduje ich 0,0.
toska Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 22 minuty temu, bjar_1 napisał: wycięli? A no wycieli...... I po problemie.... Kornika grzyba itp. Tylko ludzie jeszcze zostali..... Mimo to że kilku to zagrożenie próbowali redukować.
Tyr Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Takafura. A czy nie jest tak, że w puszczy świerk jest najbardziej ekspansywnym gatunkiem i powoli wypiera inne? Za ileś lat zostanie świerk lub pozostałości po nim w postaci suchych kikutów zżartych przez kornika.
takafura Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 5 godzin temu, Tyr napisał: Takafura. A czy nie jest tak, że w puszczy świerk jest najbardziej ekspansywnym gatunkiem i powoli wypiera inne? Za ileś lat zostanie świerk lub pozostałości po nim w postaci suchych kikutów zżartych przez kornika. Bardzo trudne pytanie "co będzie za ileś lat" - Puszcza to bardzo złożony organizm, do tego trzeba doliczyć wpływ człowieka (leśnicy nie usiedzą spokojnie i preferują generalnie aktywną ochronę a nie bierną) plus klęski typu kornik, susza, pożary, jemioła... A w przypadku klęsk najbardziej ekspansywne gatunki w lasach to trzcinnik, czeremcha i klon jesionolistny - jedno gorsze od drugiego, tylko napalm aby się tego pozbyć jak sie rozrośnie.
Tyr Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Właśnie do tego piję, że bierne przyglądanie się co będzie nie jest najlepszą ochroną puszczy. Dużo z tych klęsk zawdzięczamy ludziom i ludzie mogą się starać to naprawić. Te chwasty które wymieniłeś wpuszczone do lasu opanowują go w tempie błyskawicznym...
toska Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Prędzej czy później przewiduje względem KK scenariusz Irlandzki..... Oby prędzej.....
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Marcin- Ciebie to nie dotyczy, bo Ty seksu nie uprawiasz...
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 No popatrz a to nie fake news a prawda. Opozycyjne przystawki w postaci fundacji Batorego chcą sfederalizować czyli de facto rozbić Polskę a do tego chcą to zrobić za twoje pieniądze. https://bezprawnik.pl/podatek-katastralny-fundacja-batorego/ A swoją drogą, czemu to się nazywa fundacja Batorego a nie prosto z mostu Sorosa? Czemu tego szkodliwego tworu jeszcze nie rozwiązano?
toska Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Nie rozumiem co ty do mnie piszesz....... W nagłówku stoi dlaczego żadna partia tego nie wprowadzi. No chyba że twoja strona polityczna się na to porwie bo u nich to wszelaki kretynizm jest możliwy. PS. A dla czemu PIS nazywa się prawo i sprawiedliwość jak ani z jednym ani z drugim nie ma nic wspólnego?
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 A co tu rozumieć? Fundacja wspiera opozycję i vice versa i nie trzeba być specjalnie bystrym by rozumieć że jewropejska lewica dąży do likwidacji państw narodowych i zastąpienia ich jakimś ponadnarodowym kołchozem... 7 minut temu, toska napisał: PS. A dla czemu PIS nazywa się prawo i sprawiedliwość jak ani z jednym ani z drugim nie ma nic wspólnego? Za to platforma ma naprawdę bardzo dużo z platformizmu o którym możesz doczytać.
toska Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Zdradzę ci sekret że ani PO ani PIS mnie nie zachwyca. Odnośnie podatku to jest w Polsce jeden gracz na rynku nieruchomości który będzie skutecznie blokował wprowadzenie tego typu ustaw. Konkurs kto zgadnie o kogo biega.
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Tęczowy? Czy może czerwony? To drugie to nawet jeszcze gorzej. Ostatnio pewien pan głębokim basem z wielką estymą opowiadał, że widzi mu się Polska z marzeń Kuronia...
toska Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Zdrowo rozsądkowy Cytata z Kazika Niewierze im...... jak psom. Nie rozwiązałeś konkursu...... Nie chcesz czy nie potrafisz.
magius28 Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 1 godzinę temu, Tyr napisał: i nie trzeba być specjalnie bystrym by rozumieć że jewropejska lewica dąży do likwidacji państw narodowych i zastąpienia ich jakimś ponadnarodowym kołchozem... Wiesz co. Państwa narodowe to mieliśmy w jewropie od zarania dziejów niemalże i średnio co 10 - 15 lat przez te wszystkie wieki się wzajemnie napieprzaliśmy. Biorąc pod uwagę, że w chwili obecnej mamy (wciąż trwający) najdłuższy w dziejach okres względnego przynajmniej spokoju w jewropie, to ja chyba jednak wolę ten ponadnarodowy kołchoz, ze wszystkimi jego wadami.
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2020 Autor Napisano 4 Marzec 2020 Teraz, Tyr napisał: Za to platforma ma naprawdę bardzo dużo z platformizmu o którym możesz doczytać. Retoryka w stylu "tak, my kradniemy, ale oni też kradli". Nie wiem jakim trzeba być kretynem, żeby być za jednymi czy drugimi.
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Ja też jestem rojalistą;) Ale nie szafuj kretynami bo prócz tych dwóch masz jedynie jeszcze: tęczowych, czerwonych i niby narodowych...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2020 Autor Napisano 4 Marzec 2020 Tęczowi, czerwoni i reszta na razie nie ma startu do tych dwóch hegemonów złodziejstwa, ściemy i bezprawia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.