bjar_1 Napisano 1 Marzec 2020 Autor Share Napisano 1 Marzec 2020 Uff, odetchnąłem, myślałem że zwymyślasz od totalnej opozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 1 Marzec 2020 Share Napisano 1 Marzec 2020 Jakim cudem Puszcza Białowieska to jedyny obiekt w strefie lasów liściastych i mieszanych na półkuli północnej tak dobrze zachowany i zbliżony do naturalnego - a co się przydarzyło lasom na światłym i postępowym Zachodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 1 Marzec 2020 Share Napisano 1 Marzec 2020 20 minut temu, bjar_1 napisał: Uff, odetchnąłem, myślałem że zwymyślasz od totalnej opozycji. Kuszące ale jeszcze przemyślę tę sugestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2020 Autor Share Napisano 1 Marzec 2020 Teraz, takafura napisał: a co się przydarzyło lasom na światłym i postępowym Zachodzie ? wycięli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 1 Marzec 2020 Share Napisano 1 Marzec 2020 Pewnie tak. W Anglii większość rzadkich i chronionych roślin można znaleźć na nasypach kolejowych - tylko tam nie robiono oprysków czy nie koszono roślin tak jak na łąkach. A Niemcy za ciężką kasę likwidują wybetonowane wiele lat temu brzegi rzek i przywracają ich poprzedni kształt. Co piaty bocian w Europie mieszka w Polsce, a w "ekologicznej" Holandii gniazduje ich 0,0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 1 Marzec 2020 Share Napisano 1 Marzec 2020 22 minuty temu, bjar_1 napisał: wycięli? A no wycieli...... I po problemie.... Kornika grzyba itp. Tylko ludzie jeszcze zostali..... Mimo to że kilku to zagrożenie próbowali redukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Marzec 2020 Share Napisano 2 Marzec 2020 Takafura. A czy nie jest tak, że w puszczy świerk jest najbardziej ekspansywnym gatunkiem i powoli wypiera inne? Za ileś lat zostanie świerk lub pozostałości po nim w postaci suchych kikutów zżartych przez kornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 2 Marzec 2020 Share Napisano 2 Marzec 2020 5 godzin temu, Tyr napisał: Takafura. A czy nie jest tak, że w puszczy świerk jest najbardziej ekspansywnym gatunkiem i powoli wypiera inne? Za ileś lat zostanie świerk lub pozostałości po nim w postaci suchych kikutów zżartych przez kornika. Bardzo trudne pytanie "co będzie za ileś lat" - Puszcza to bardzo złożony organizm, do tego trzeba doliczyć wpływ człowieka (leśnicy nie usiedzą spokojnie i preferują generalnie aktywną ochronę a nie bierną) plus klęski typu kornik, susza, pożary, jemioła... A w przypadku klęsk najbardziej ekspansywne gatunki w lasach to trzcinnik, czeremcha i klon jesionolistny - jedno gorsze od drugiego, tylko napalm aby się tego pozbyć jak sie rozrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Marzec 2020 Share Napisano 2 Marzec 2020 Właśnie do tego piję, że bierne przyglądanie się co będzie nie jest najlepszą ochroną puszczy. Dużo z tych klęsk zawdzięczamy ludziom i ludzie mogą się starać to naprawić. Te chwasty które wymieniłeś wpuszczone do lasu opanowują go w tempie błyskawicznym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 2 Marzec 2020 Share Napisano 2 Marzec 2020 ,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2020 Share Napisano 3 Marzec 2020 Wrocław przeprasza za... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 3 Marzec 2020 Share Napisano 3 Marzec 2020 Forumowiczów Odkrywcy za moderatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 3 Marzec 2020 Share Napisano 3 Marzec 2020 Prędzej czy później przewiduje względem KK scenariusz Irlandzki..... Oby prędzej..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Marzec 2020 Share Napisano 3 Marzec 2020 Marcin- Ciebie to nie dotyczy, bo Ty seksu nie uprawiasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 3 Marzec 2020 Share Napisano 3 Marzec 2020 Wiem że fake.... Ale moc wyborczą by miało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 No popatrz a to nie fake news a prawda. Opozycyjne przystawki w postaci fundacji Batorego chcą sfederalizować czyli de facto rozbić Polskę a do tego chcą to zrobić za twoje pieniądze. https://bezprawnik.pl/podatek-katastralny-fundacja-batorego/ A swoją drogą, czemu to się nazywa fundacja Batorego a nie prosto z mostu Sorosa? Czemu tego szkodliwego tworu jeszcze nie rozwiązano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 Nie rozumiem co ty do mnie piszesz....... W nagłówku stoi dlaczego żadna partia tego nie wprowadzi. No chyba że twoja strona polityczna się na to porwie bo u nich to wszelaki kretynizm jest możliwy. PS. A dla czemu PIS nazywa się prawo i sprawiedliwość jak ani z jednym ani z drugim nie ma nic wspólnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 A co tu rozumieć? Fundacja wspiera opozycję i vice versa i nie trzeba być specjalnie bystrym by rozumieć że jewropejska lewica dąży do likwidacji państw narodowych i zastąpienia ich jakimś ponadnarodowym kołchozem... 7 minut temu, toska napisał: PS. A dla czemu PIS nazywa się prawo i sprawiedliwość jak ani z jednym ani z drugim nie ma nic wspólnego? Za to platforma ma naprawdę bardzo dużo z platformizmu o którym możesz doczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 Zdradzę ci sekret że ani PO ani PIS mnie nie zachwyca. Odnośnie podatku to jest w Polsce jeden gracz na rynku nieruchomości który będzie skutecznie blokował wprowadzenie tego typu ustaw. Konkurs kto zgadnie o kogo biega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 Tęczowy? Czy może czerwony? To drugie to nawet jeszcze gorzej. Ostatnio pewien pan głębokim basem z wielką estymą opowiadał, że widzi mu się Polska z marzeń Kuronia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 Zdrowo rozsądkowy Cytata z Kazika Niewierze im...... jak psom. Nie rozwiązałeś konkursu...... Nie chcesz czy nie potrafisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magius28 Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 1 godzinę temu, Tyr napisał: i nie trzeba być specjalnie bystrym by rozumieć że jewropejska lewica dąży do likwidacji państw narodowych i zastąpienia ich jakimś ponadnarodowym kołchozem... Wiesz co. Państwa narodowe to mieliśmy w jewropie od zarania dziejów niemalże i średnio co 10 - 15 lat przez te wszystkie wieki się wzajemnie napieprzaliśmy. Biorąc pod uwagę, że w chwili obecnej mamy (wciąż trwający) najdłuższy w dziejach okres względnego przynajmniej spokoju w jewropie, to ja chyba jednak wolę ten ponadnarodowy kołchoz, ze wszystkimi jego wadami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2020 Autor Share Napisano 4 Marzec 2020 Teraz, Tyr napisał: Za to platforma ma naprawdę bardzo dużo z platformizmu o którym możesz doczytać. Retoryka w stylu "tak, my kradniemy, ale oni też kradli". Nie wiem jakim trzeba być kretynem, żeby być za jednymi czy drugimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Share Napisano 4 Marzec 2020 Ja też jestem rojalistą;) Ale nie szafuj kretynami bo prócz tych dwóch masz jedynie jeszcze: tęczowych, czerwonych i niby narodowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2020 Autor Share Napisano 4 Marzec 2020 Tęczowi, czerwoni i reszta na razie nie ma startu do tych dwóch hegemonów złodziejstwa, ściemy i bezprawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.