Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, Salieri16000 napisał:

Odnośnie literatury, taki "kwiatek" znalazłem w necie. Fakt-faktem, było to w okolicach Prima aprilis. PS Przeczytajcie drobny druk na samym dole plakatu.

179115189_tydzienniemieckiwlidlu.thumb.jpg.fd2f2b03c123d2884234abfab66b0eef.jpg

Pragmatyczny naród;) Po co mają szyć i rozdawać za darmo;)

Napisano

Tyr- gwarantuję ci, że miast fake z Lidla, znakomicie bardziej żenujące są słowa Człowieka bez kręgosłupa:

Szydło w Radzie Muzeum Auschwitz Birkenau.

Pani premier Szydło pochodzi z Ziemi Oświęcimskiej, jest muzealnikiem i jest wybitnym polskim politykiem, więc ja, gdybym był dyrektorem instytucji, w radzie, w której zasiada taka osoba, to bym się cieszył i czuł się dowartościowany, bo na pewno jest to osoba, która może pomóc w rozwoju i funkcjonowania tej instytucji

- mówił w sobotę w Zakopanem Piotr Gliński, minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.

pogrubienia moje...

Napisano

Ale, żeby cię przekonać, że neo w naszym raju nie ma, masz zdjęcie z pewnej naszej patriotycznej (?) strony, która stara się o wszystkich takich okazjach pamiętać i je przypominać.

Podpowiem- ważny kontekst i zaproszeni goście..

gy2.jpg

Napisano

Niby, ja się wydurniam? A co ty robisz, jak straszysz promilem promila i na wszystkie organizacje narodowe chcesz odium z tych przenieść? 

Napisano
3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Tyr- gwarantuję ci, że miast fake z Lidla, znakomicie bardziej żenujące są słowa Człowieka bez kręgosłupa:

Szydło w Radzie Muzeum Auschwitz Birkenau.

Pani premier Szydło pochodzi z Ziemi Oświęcimskiej, jest muzealnikiem i jest wybitnym polskim politykiem, więc ja, gdybym był dyrektorem instytucji, w radzie, w której zasiada taka osoba, to bym się cieszył i czuł się dowartościowany, bo na pewno jest to osoba, która może pomóc w rozwoju i funkcjonowania tej instytucji

- mówił w sobotę w Zakopanem Piotr Gliński, minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.

pogrubienia moje...

Żenujące jest pomijanie faktów które nie pasują do tezy:

- Szydło ukończyła studia z zakresu etnografii na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, studia podyplomowe dla menedżerów kultury w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. W 2001 roku ukończyła na Akademii Ekonomicznej w Krakowie zarządzanie samorządem terytorialnym w UE.

- pracowała jako asystent w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa.

- startowała w wyborach do Parlamentu Europejskiego z okręgu nr 10 obejmującego województwa świętokrzyskie i małopolskie. Wicepremier wybrało aż 525 811 osób, co stanowi najlepszy wynik w skali kraju.

Sondaż CBOS przeprowadzony w cieniu rozmów o rekonstrukcji rządu, ale jeszcze przed złożeniem dymisji przez premier Beatę Szydło i desygnowaniem na to stanowisko Mateusza Morawieckiego: co drugi badany (49 proc.) wyrażał zadowolenie z tego, że rządem kieruje Beata Szydło,

• Haha 1
Napisano
14 minut temu, takafura napisał:

Żenujące jest pomijanie faktów które nie pasują do tezy:

- pracowała jako asystent w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa.

Takafura, ta pani to moja krajanka, i zasadniczo powinienem się cieszyć, że takowy zaszczyt ją spotkał, ale to jest ustawianie krewnych i znajomych królika na synekurach, i nie dziwię się że poważne osoby z tą panią nie chcą mieć nic wspólnego.

Napisano
5 minut temu, Erih napisał:

Takafura, ta pani to moja krajanka, i zasadniczo powinienem się cieszyć, że takowy zaszczyt ją spotkał, ale to jest ustawianie krewnych i znajomych królika na synekurach, i nie dziwię się że poważne osoby z tą panią nie chcą mieć nic wspólnego.

To piszcie otwarcie że wadą jest pochodzenie partyjne a nie to że ma złe wykształcenie czy była złym politykiem.

Ja bym się cieszył gdyby do rady w której zasiadam dołączył jakiś premier lub chociaż była rzeczniczka LP ;)

Ps. Marek Lasota, były dyrektor muzeum to również były kandydat na prezydenta Krakowa z ramienia PiS. Taka polityczna ciekawostka.

• Haha 1
Napisano

Takafura, nie chodzi o to czym ta pani kiedyś była, tylko że jej kompetencje w temacie są zerowe, a do rady została wsadzona z klucza politycznego. Jej asystentura to było parzenie herbaty a studia na etnografii to lipton.

Nikt poważny z nią nie ma wspólnej płaszczyzny do rozmowy.

• Tak trzymać 1
Napisano

No tak, etnografia na UJ, podyplomówka w SGGW i Akademii Ekonomicznej  w Krakowie to faktycznie nic w porównaniu z wydziałem leśnym.

A bycie szefową udanej kampanii wyborczej czy premierem 40-milionowego państwa nie świadczy o jakiś drobnych kompetencjach ?

Żadnej płaszczyzny do rozmowy z posłanką od czterech kadencji czy europosłanką z największą liczbą głosów w Polsce ?

Serio piszemy o radzie muzeum ?

• Haha 1
Napisano

Takafura, dokładnie o tym piszemy. O osobie wyciągniętej z kapelusza, i z klucza partyjnego pchanej do grona, gdzie wymagane są wysokie kompetencje naukowe.

• Tak trzymać 1
Napisano

takafura

"Żadnej płaszczyzny do rozmowy z posłanką od czterech kadencji czy europosłanką z największą liczbą głosów w Polsce ? "

To po co się rozdrabnia? Skoro Izerę ma za ok MILIARD budżet sponsorować, to może BSz tak wcisnąć?
Przygotowanie merytoryczne podobne będzie mieć...

Napisano

I tak motoryzacja została zgrabnie połączona z wyborami do zarządu muzeum. To jednak trzeba mieć talent.

Gdyby wybrano Grabowskiego, Engelking albo Grossa obyłoby się bez kontrowersji, w końcu merytorycznie bez zarzutu - profesorowie, autorzy, światowe autorytety nie to co zaściankowa etnografka z wiochy. 

Napisano

les

"światowe autorytety nie to co zaściankowa etnografka z wiochy.  "

Nie wiem, czy zaściankowa- wystarczy, że raczej ma mierną wiedzę o muzealnictwie, historii, Holocauście i raczej nie ta liga w kontaktach międzynarodowych...

Napisano
24 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

les

"światowe autorytety nie to co zaściankowa etnografka z wiochy.  "

Nie wiem, czy zaściankowa- wystarczy, że raczej ma mierną wiedzę o muzealnictwie, historii, Holocauście i raczej nie ta liga w kontaktach międzynarodowych...

Zgadza się, była premier państwa w kontaktach międzynarodowych nie znaczy nic i nikt jej nie zna.

Napisano
2 godziny temu, les05 napisał:

Gdyby wybrano Grabowskiego, Engelking albo Grossa obyłoby się bez kontrowersji, . 

Serio tak sadzisz?
Bo jak dla mnie, wszystkie te trzy kandydatury są równie a może i bardziej kontrowersyjne niż p.Szydło.

Napisano
13 minut temu, Erih napisał:

Serio tak sadzisz?
Bo jak dla mnie, wszystkie te trzy kandydatury są równie a może i bardziej kontrowersyjne niż p.Szydło.

Źle mnie zrozumiałeś, to była tylko zgryźliwość i sarkazm z mojej strony.

Gdyby stworzyć muzeum antypolonizmu to "twórczość" Grabowskiego, Engelking, Grossa zajęłaby w nim dużo miejsca. A Szydło z racji pełnienia funkcji premiera i sukcesów na tym stanowisku oraz poparcia społecznego nadaje się na każdą prestiżową funkcję w instytucjach tak w kraju jak i zagranicą.

• Haha 1
Napisano
2 minuty temu, les05 napisał:

A Szydło z racji pełnienia funkcji premiera i sukcesów na tym stanowisku oraz poparcia społecznego nadaje się na każdą prestiżową funkcję w instytucjach tak w kraju jak i zagranicą.

W charakterze dekoracyjnej paprotki, być może. Ale akurat ta Rada sama w sobie ma wystarczającą siłę przebicia, żeby jej jacyś politycy dla dekoracji potrzebni byli.

• Tak trzymać 1