Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

Dzień dobry.

Mój znajomy kolekcjonuje odznaki eskadr lotniczych II RP. Chcę zaznaczyć, że nie pułków bo tych było 6 ale eskadr które działały w ramach tych pułków. I tu jest moja prośba, poszukuje on wszelkich informacji o wymiarach odznak eskadr lotniczych II RP.
Może ktoś mógłby mu pomóc?
Napisano

Kolega nie do końca mnie zrozumiał.

Nie chodzi mi o zasady oraz wymiary godła eskadry malowana na kadłubach samolotów i owe "0,8 m maksymalna wielkość liter", ale o miniaturowe godła eskadr noszone przez pilotów na prawej górnej kieszeni mundurów. Owe godła były wpisane  w obręb figur geometrycznych i tak:

- eskadry 1 pułku - były wpisane w trójkąt lub koło [ np. 111 eskadra myśliwska]

- eskadry 2 pułku - w kwadrat

- eskadry 3 pułku - w romb

- eskadry 4 pułku - w pięciokąt foremny

- eskadry 5 pułku - w krzyż równoramienny

- eskadry 6 pułku - w koło

Pytanie dotyczyło miniaturowych odznak noszonych przez lotników na mundurze... Osobiście byłbym skłonny optować za sugestią, że wielkość owych odznak został powielony w odznakach noszonych w Anglii podczas II wojny światowej i tak:

133 eskadra [Puchacz]  jej odpowiednik w UK miał wymiar 25 x 25 mm [ w UK 316
112 eskadra [Walczący kogut] w UK miał wymiar 25 x 25 mm [w trójkącie] [ w UK 315
151/152 eskadra [Kondor ] w UK był wykonany w wielkości 30 x 35 mm  [ w UK 317
121 eskadra [ skrzydlaty grom] w UK miał wymiar 35 x 35 mm   [ w UK 308
131/132 eskadra [kruk - kolory skrzydeł] w UK miał wymiar 25 x 35 mm   [ w UK 302
141/142 eskadra [ kaczka w locie/ podwójna] w UK miała wymiar 40 x 45 mm  [ w UK 306

Dla przykładu załączam foto tablicy z takimi odznaczeniami:

IMG_6106.JPG

Napisano

Uzupełnienie do wcześniejszej odpowiedzi. Z tym, że znalazłem to nie książce pana Kowalskiego...

Znalazłem w książce Z. Sawickiego Odznaki wojska polskiego Lotnictwo. Wojska techniczne 1921-39
I pułk lotniczy:
11 eskadra [1928-1931]  biały X w kwadracie czerwonym                                                               - wymiar 15,5 x 15,5 mm
11 eskadra liniowa - biegnąca dziewczyna w czerwono-białej sukni  w trójkącie ze srebrną obwódką - wymiar 22 x 22 mm
12 eskadra liniowa - lis trzymający bombę w trójkącie ze srebrną obwódką -                                   - wymiar 22 x 22 mm
13 eskadra t-obser. - zielony pasikonik  na okrągłej tarczy                                                             - wymiar 19 x 17 mm    wyk. Michrowski Warszawa
111 eskadra [kościuszkowska                                                                                                      - wymiar 23 x 23,5 mm  wyk. Michrowski Warszawa
112 eskadra myśliwska - czarny kogut w trójkącie                                                                         - wymiar 19 x 19 mm     wyk. Michrowski Warszawa 
113 eskadra myśliwska - puchacz                                                                                                - wymiar 19 x 15 mm                    
114 eskadra myśliwska - jaskółka w locie                                                                                      - wymiar 19 x 17 mm
2 pułk lotniczy:
22 eskadra liniowa bombowa - konik morski w kwadracie niebieskim                                               - wymiar 20 x 17 mm     wyk. Nagalski   Warszawa
122 eskadra myśliwska - papierowy konik w kwadracie niebieskim                                                  - wymiar 37 x 34 mm     wyk. Knedler - Warszawa
121 eskadra myśliwska - stylizowana strzała w niebieskim kwadracie                                              - wymiar 25 x 25 mm     wyk. Knedler Warszawa
3 pułk lotniczy:
brak danych
4 pułk lotniczy:
41 eskadra liniowa/rozpoznawcza - czerwony gryf pomorski w pięcioboku                                         - wymiar 17 x 16 mm   wyk. Knedler Warszawa
42 eskadra       - czerwony słoń w pięcioboku                                                                                 - wymiar 17 x 15 mm    wyk. Knedler Warszawa
141-142   eskadra myśliwska - kaczka w pięcioboku                                                                       - wymiary 29,8 x 21,5 mm wyk. Knedler Warszawa
43 eskadra towarzysząca - chrząszcz w pięcioboku                                                                        - wymiar 21 x 16 mm   wyk. Knedler Warszawa
5 pułk lotniczy:
55 eskadra bombowa - tygrys w krzyżu równoramiennym                                                                 - wymiar 45 x 35 mm
151/152 samodzielna eskadra bombowa - kondor w krzyżu                                                              - wymiar 28 x 25 mm wyk. Knedler Warszawa
6 pułk lotniczy:
5 eskadra lotnicza - ikar w wieńcu                                                                                                 - wymiar 60 x 48  wyk. Buszek - Lwów
581 eskadra francuska - moskit - mocowania na agrafkę                                                                 - wymiar 60 x 15

7 eskadra myśliwska [kościuszkowska ]                                                                                        - wymiar 33 mm  wyk. Unger
1 batalion balonowy - kraków                                                                                                         - wymiar 40 x 26 mm  wykonanie Preisner Kraków

Napisano
2 godziny temu, Naturszczyk napisał:

Mam prośbę od znajomego:

"Atelier Hadzi

Czy ma ktoś kolorowe zdjęcie odznaki 55 eskadry liniowej z Ra? Nie interesuje mnie rysunek, chyba, że sprzed 39. Z góry dziękuję za pomoc. "

Nie (tak jak napisał KayFranz) 55.EL a 54.EL. Zdjęcie kolorowe ? raczej nie było takiego, bo przed 1939 r. jeżeli już, to zdjęcia czarno-białe kolorowano, więc oryginalnego nie będzie. Rysunek sprzed 1939 r. ? Rysunki i zdjęcia godła RA najwięcej na Bre XIV z 66.Esk Bre i Bre XIV z 4.EW.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Zdjęcie zamieścił kol. Koloman w wątku: "Sylwetki Lotników II RP 1921- 1939 cz. III"'

Z lewej szereg Bre XIXB2 z prawej za Bre XIXB2 kilka Farmanów F68 '"Goliath" - samoloty z 1.PL

Na Bre XIXB2 widoczne  białe trójkąty - malowane tylko na prawej burcie kadłuba od początków 1930 r. jako oznaczenie na czas manewrów.

Druga wizyta.png

Kadr Bre XIX.png

Bre XIX a za nimi Framan F68 Goliath.png

Edytowane przez Sedco Express
Napisano

Faktycznie kruca, choć to jest chyba lepsze. Ale fakt. to co niedawno wspominałem, że strach wrzucać fotki, nie dublując... Przy okazji, dzięki za uwagę,  z tego co widzę, to sobie zadałeś niemały trud ?  Czy tak samo szukasz  dubli innych, bo wcześniej nie zauważyłem...

Pozdrawiam

Napisano (edytowane)
W dniu 30.10.2020 o 08:46, bodziu000000 napisał:

58_1211_0_-_34_46_37463371a.jpg

"As kier" na Bre XIVA2 biała "2" to znane ze zdjęć godło osobiste pilota.

Pytanie - którego ?

Nie sądzę by było to godło por.pil. Ludwika Patalasa. Jest kilka jego zdjęć przy różnych  samolotach z różnymi godłami osobistymi (czaszka, orzeł, Leda z łabędziem) a jak sądzę jeżeli jakiś pilot malował (miał zezwolenie dcy) swoje osobiste godło to, zapewne na wszystkich użytkowanych przez niego samolotach było takie same.

Drugie pytanie - czy były jeszcze inne asy malowane na "Ludwikach " ?

Edytowane przez Sedco Express
  • 1 month later...