Skocz do zawartości

Będą kary za polskie obozy"

mimir

Rekomendowane odpowiedzi

Jebdurgh ops:
A może zapytaj tych panów, co mają do powiedzenia o wymordowaniu 2400 Żydów w Szczebrzeszynie? Mają coś do powiedzenia? Czysto polski mord bez jednego Niemca. Mord polskiej szumowiny do spółki z granatową policją.

2400 Żydów zabitych wyłącznie z polskiej inicjatywy i wyłącznie polskimi rękami."

Mieszkasz poza Polską?
Rolmalnie Grabowski i Gross;)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Les- twój wpis, podobnie jak najróżniejsze listy z nazwiskami, dowodzą, że co prawda w naszej socjalistycznej Ojczyźnie ze świecą Żyda lub żyda szukać, ale antysemityzm ma się doskonale.

Łącznie z tym, że przybiera on dosłownie chorobliwe stany*, że Żydzi pod zmienionymi nazwiskami piastują ogromną liczbę najwyższych stanowisk, że Żydzi spowodowali katastrofę w Gibraltarze, że Żydzi wywołali PW, itp, itd...

* zapewne jakaś psychoza maniakalna czy prześladowcza...

Byłem kiedyś na konferencji naukowej, na której profesor zajmujący się statystyką przedstawiał rezultaty badań nad ludnością w Polsce.
Omawiał badania pod względem zróżnicowania narodowościowego i etnicznego ludności w oparciu o spisy i inne metody. Wspominał, że Ukraińcy, Białorusini, Słowacy, Cyganie ogólnie wszystkie grupy miały do niego pretensję, twierdząc, że jest ich więcej niż wyszło w badaniach. Jedynie Żydzi, z różnych związków działających w Polsce, wmawiali mu, że jest ich mniej niż podał w swoich statystykach.
Czy to nie jest dziwne?

Oczywiście cały czas rozmawiamy o ustawie :) Schodzimy na tożsamość, więc zaczną się schody. Był we Lwowie taki gość. Nazywał się Ostap Ortwin, jedna z bardziej znanych i oryginalnych postaci literackich przedwojnia. Ostatnio przeglądając jego archiwum znajdujące się we wrocławskim Ossolineum (zbiory dostępne online) trafiłem na jego ankietę personalną. Jak będę miał chwilę, poszukam jej. Zamiesza co niektórym w głowie.

@ Czlowieksniegu 2018-02-23 19:37:43

Gdy dobre ćwierć wieku temu pisałem coś większego o mniejszościach narodowych i religijnych największy problem w badaniach miałem z Gminą Żydowską i jej członkami.

Bo ludzie z wielu różnych powodów nie chcieli rozmawiać, udając że ich nie ma.
_____

Klasyka naszej socjalistycznej ojczyzny.

Prof. Radosław Markowski opowiadał, jak w pewnej wsi chciał porozmawiać z człowiekiem, który podczas II wojny ratował Żydów. Człowiek kategorycznie odmówił. Był jak zaszczuty przez lokalną szumowinę zwaną „prawdziwymi Polakami”. Człowiek po prostu chciał mieć święty spokój.

Yeti, tykasz problemu trochę zbyt poważnego na ten wątek.
Generalnie dziś dużo ludzi, którzy mają pełne prawo uważać się za żydów polskich, do korzeni przyznaje się niechętnie. Tylko ostrzy kozacy potrafią powiedzieć otwarcie kim są.
Z drugiej strony, w imieniu polskich żydów, czy jak kto woli obywateli polskich wyznania mojżeszowego, z dużym uporem wypowiadają się osobnicy, co od tychże na wejściu dostaliby w pysk z pełnej garści..

Jedburgh_Ops, przez długi czas nie mogłem pojąć o co chodzi prezesowi z Żoliborza kiedy mówi o pedagogice wstydu". Dzięki tobie zrozumiałem! Chodzi mu o to, co ja nazywam syndromem bitego psa", a co ty reprezentujesz.

@ Sobiepan 2018-02-23 21:00:54

Masz na myśli fakt, że jako stuprocentowy Polak bez obcych domieszek we krwi wstydzę się za polskie społeczności lokalne mordujące Żydów na skalę masową?

Nazywaj sobie to, jak chcesz. Interesuje mnie Twoja opinia tyle, co śnieg z roku mojego urodzenia.

Jako stuprocentowy Polak bez obcych domieszek we krwi ", niezła nomenklatura...

Chodzi mi bardziej o to, że bezpodstawnie mieszasz ludzi z błotem, bo ktoś nie chciał gadać z Markowskim... (nota bene znam trochę ludzi, którzy z zasady z nim nie gadają w tym małym środowisku"). Dopuszczasz się sądów i uogólnień do których nie masz podstaw. Politykierujesz. To nic nadzwyczajnego. Masz prawo do OPINII, ale nie przedstawiaj ich proszę, jako prawdy objawione, bo oczy bolą patrzeć.

Zanim zaczniesz się jeszcze za kogoś wstydzić przeczytaj proszę książkę pod tytułem 101 policyjny batalion rezerwy i ostateczne rozwiązanie kwestii żydowskiej w Polsce" Browninga. Dowiesz się, jak łatwo z tych którzy się wstydzą, stać się tym, za którego się wstydzą.

*

Co do Ostapa Ortwina. Postać bardzo ciekawa. W ankiecie personalnej w rubryczkę przynależność państwowa wpisał: Polak, narodowość: polska, wyznanie: mojżeszowe.

http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki_pl.php?RL-011196
(1 karta wg paginacji archiwum)

Za okupacji przyjął chrzest (bynajmniej nie ze strachu przed Niemcami). W '42 (?) zatłukło go gestapo.

Kim był Ostap? Bez wątpienia polskim patriotą identyfikującym się jako Polak. Kim był dla Niemców? Zwykłym podludziem do odstrzału.

@ Sobiepan 2018-02-23 21:41:51
Masz prawo do OPINII, ale nie przedstawiaj ich proszę, jako prawdy objawione, bo oczy bolą patrzeć.
_____

Nie robię tak, jak piszesz. Gdybym tak robił, to napisałbym tu, że na terenach II RP Polacy wymordowali 250 tys. Żydów, a całkowicie przemilczał fakt, że szacunki mówią o przedziale 50 tys. - 250 tys.

Ale nawet te 50 tys. - jako liczba minimum minimorum - jest haniebne dla Polski i Polaków.

@ Sobiepan 2018-02-23 21:41:51

Jako stuprocentowy Polak bez obcych domieszek we krwi ", niezła nomenklatura...
_____

Nomenklatura prawdziwych Polaków". Inteligencja to zdolność przystosowywania się, więc się przystosowałem, przynajmniej na chwilę i do tego wątku forum.

Nienawidzą Polaków, bo myśleli, że padniemy na kolana, będziemy prosić o przebaczenie, błagać o darowanie rzekomych win, milcząc o ich haniebnych czynach. Ale nie znają nas, co wydaje się dziwne. Plan im się załamał, bo chyba nie zauważyli zmiany rządu w kraju nad Wisłą.
Jeżeli chcą pojednania, to tylko na równych warunkach. Jeżeli nie, to zostanie im tylko nienawiść i wściekłość i irańskie rakiety nad Tel-Awiwem. Ale to będzie już tylko ich problem.

Zanim zasiądziecie do filmu chciałbym jeszcze w tym wątku poruszyć ciekawe zagadnienie dotyczące stosunku NSZ do Żydów w czasie wojny. Bo pokutujący wszędzie wizerunek narodowców zabijających wyznawców Mojżesza, to pokłosie 40 lat komunizmu i utrwalonego przez nich propagandowego obrazu wściekłych antysemitów z NSZ. Komuniści byli zbrodniarzami i kłamcami, kto im wierzy sam sobie szkodzi.

Oczywiście przypadki morderstw zdarzały się tak samo jak sytuacje, w których NSZ ratowało Żydów. Dlatego uogólnianie w tych sprawach jest błędem.

W szeregach NSZ walczyło wielu Żydów, byli nawet dowódcami oddziałów.
NSZ zabijało głównie wrogów z GL, AL, zdarzało się również, że z ręki NSZ ginęli żołnierze AK, BCh a nawet z NSZ. Wśród ofiar byli Niemcy, Polacy, Żydzi, Litwini, Ukraińcy, Rosjanie, zabijali tych, którzy mogli zaszkodzić ich wizji wolnej Polski.
W czasie wojny wybory są proste, kto nie z nami ten przeciwko nam.

Z cyklu: nie wiem co myśleć, spróbuję poprawnie":

Dyrektorka szkoły przy Fabrycznej przeprosiła za niepochlebne słowa na temat włoskiego bohatera narodowego. Zadeklarowała też chęć, wycofania wniosku o zmianę patrona szkoły. Dla ambasady Włoch rozwiązuje to sprawę, ale oskarżenia Garibaldiego o antysemityzm i awanturnictwo dostrzegły najważniejsze włoskie dzienniki.

Otrzymaliśmy list z przeprosinami od dyrektorki szkoły numer 29 w Warszawie, stąd uważamy sprawę za zamkniętą i nie chcemy jej dłużej roztrząsać" - poinformowała TVN24 włoska ambasada.

Przeprosiny Jolanty Lulkowskiej są odpowiedzią na list, skierowany do szkoły przez ambasadora Włoch. Nie spodobały mu się słowa dyrektorki wygłoszone na temat Giuseppe Garibaldiego podczas jednego z wywiadów.

Na antenie Radia dla Ciebie Lulkowska tłumaczyła, dlaczego Szkoła Podstawowa nr 29 chce zmienić patrona. Od przeszło pół wieku był nim właśnie Garibaldi, włoski bohater narodowy. Dyrektorka zarzuciła mu awanturnictwo, piractwo i antysemityzm". Zdaniem ambasadora takie zarzuty pod adresem tej postaci są obraźliwe wobec Włochów i niezgodne z dotychczasową wiedzą historyczną.

Świętość narodowa"

Za sprawą słów dyrektorki o warszawskiej szkole zrobiło się głośno we włoskich mediach. O oskarżeniach wobec Garibaldiego pisały najważniejsze gazety: Corriere della Sera", La Stampa", Il Giornale" czy Avvenire".
- Zaatakowaliśmy frontalnie ich świętość narodową, co do której większość narodu włoskiego się zgadza. Wszyscy Garibaldiego celebrują i uznają za wielkiego bohatera - tłumaczy dr Piotr Podemski, italianista i historyk Uniwersytetu Warszawskiego. Aby nakreślić Polakom skalę problemu dodaje, że to tak, jakby ktoś zaatakowali Józefa Piłsudskiego.

Niepewny los wniosku
W szkole na początku lutego przeprowadzono głosowanie podczas, którego zapadła decyzja o zmianie patrona szkoły na Jana Bytnara Rudego", harcerza Szarych Szeregów. Pomysł zmiany imienia szkoły był inicjatywą z okazji setnych urodzin placówki - jako pierwsza poinformowała o tym Gazeta Stołeczna".

Z powodu innej setnej rocznicy SP nr 29 zyskała obecnego patrona. W 1963 roku, 100 lat po wybuchu powstania styczniowego, został nim Giuseppe Garibaldi. Data była nieprzypadkowa - gdy na okupowanych ziemiach polskich trwało powstanie, Włoch wzywał ludy Europy, by wsparły Polaków. Wstawił się też za garibaldczykami, czyli oddziałem włoskich ochotników, którzy wzięli udział w powstańczych walkach nad Wisłą.

Wniosek o zmianę patrona trafił do urzędu dzielnicy. By propozycja dyrekcji, rodziców i uczniów stała się prawomocna przychylić do niej muszą się warszawscy radni. Ale procedura może zostać wstrzymana.

W piątek burmistrz Śródmieścia Krzysztof Czubaszek wezwał do siebie Jolantę Lulkiewicz. - Jak mogę sądzić po deklaracjach pani dyrektor, może dojść do wycofania tego wniosku - mówił burmistrz, który od początku sceptycznie podchodził do pomysłu zmiany patrona szkoły. Jego zdaniem cała ta sytuacja mogła wywołać niepotrzebną awanturę na linii polsko-włoskiej.

Maria Mikołajewska, Polska i Świat" /kk/b

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,garibaldi-raczej-ocaleje-dyrekcja-przeprasza-po-liscie-ambasadora,253444.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 06:42 24-02-2018

les05 (847 / 72) 2018-02-23 23:07:19

Widzisz- z NSZ, czy bardziej BŚ, to ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra...

Ktoś, kto en masse oskarża ich o antysemityzm, opowiada bajki, podobne do tego, że Polacy nie mordowali Żydów czy też w żaden sposób w tym nie uczestniczyli.

Dowcip" polega na Jurze", jego układach i co one w konsekwencji niosły. Bo ktoś, kto dziś pamięta ylko" o wyzwoleniu Holiszowa, znów albo wykazuje się niewiedzą, albo mocną ignorancją.

Kwestia skali- różnica potężna, oczywiście, ale to jak Reagan w Bitburgu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie