Alkali Napisano 29 Wrzesień 2015 Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Małe sprostowanie. Wychodzi, że to jednak nie Mineshark tylko bardzo podobny Niitek Groundshark HDS-2:http://www.niitek.com/~/media/Files/N/Niitek/documents/groundshark.pdfW październiku ubiegłego roku MON zakupił 50 takich urządzeń za 1.400.000 dolarów (wliczając w to wsparcie logistyczne i dokumentację). Nie wiem na ile wyceniono to ostatnie ale i tak wychodzi, że jedno urządzenie to grubo ponad 20.000 USD.http://www.army-technology.com/news/newspoland-orders-groundshark-dual-sensor-detectors-from-niitek-4416374 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 29 Wrzesień 2015 Share Napisano 29 Wrzesień 2015 W ogóle niewiele można znaleźć na temat tego urządzenia - wyłącznie same teksty reklamujące produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck36 Napisano 29 Wrzesień 2015 Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Przepraszam, nie chcę byc złośliwy ale to czym badaja teren wygląda na jakiś żart....Widziałem i amerykańskie i rosyjskie maszyny do sprawdzania terenu i ręczna wykrywka przy profesjonalnym pojeździe to jest chyba kpina z odkrywców pociągu....A może właśnie tak ma być i śmieszno i straszno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 29 Wrzesień 2015 Share Napisano 29 Wrzesień 2015 To nie jest klasyczna wykrywka". Z tego co można wyczytać w materiałach propagandowych - alians detektora metali z ręcznym georadarem.Ale za głęboki to ten georadar chyba nie jest. Anteny tych, co ja miałem okazję pomacać, były cośkolwiek większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kof Napisano 29 Wrzesień 2015 Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Brakuje tu jeszcze eksperckiej dyskusji na temat właściwego załatwiania potrzeb fizjologicznych saperów, wraz ze stosownymi grafikami zamieszczonymi przez sonicsqada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeluść Napisano 29 Wrzesień 2015 Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Dlatego jak pisałem o udziale saperów to chodziło mi o : 1 metr badania saperów i jeden metr odkrywki czy to łopatą czy spychem, dalej jeden metr saperów i łopata ,,,itd. do 8 metrów. Jasne, bo w u góry nie pojęli, bo nie chcą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 czeluść,wg tego co sugerujesz to wyjdzie na to że to w gruncie rzeczy saperzy odkopią pociąg :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Jako saperzy pewnie ułożą też tor - łącznicę do obecnego torowiska dzięki czemu skład wyjedzie o własnych siłach. Pewnie mają w swoich szeregach kogoś z prawem jazdy na parowóz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadora Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @soldierprzemorębak to by może zostawił takie ślady jakby nie był na kołach i stał po kilka dni w jednym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Rzut oka z góry:http://wroclaw.tvp.pl/21870618/prace-saperow-widziane-z-drona-tutaj-jest-zloty-pociagDokładnie widać miejsce akcji i jego położenie względem czynnej linii kolejowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meyer Kurt Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Tak patrze na ten filmik z drona i sie zastanawiam, gdzie to ma byc ten pociag z diamentami znaleziony pod Walbrzychem"? Pod tym walem ziemi? Toz to lufy p.lot i komin lokomotywy powinny wystawac na powierzchnie. I ten slup energetyczny stojacy kolo wiaduktu, przeciez jak kopali pod jego fundamenty to nie ma sily musieliby trafic na pociag z diamentami....".To jakis zart jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amizaur Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Patrząc na ten film, to - pomijając odwierty sondażowe - najłatwiej byłoby sondażowo dostać się do pociągu" z boku - wkopując się w bok skarpy od strony torów. Po wybraniu nastu metrów sześciennych ziemi i kilku metrach wykopu/tunelu jesteśmy już na poziomie pociągu" i wiemy co to takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadora Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 o i z tego widać coś więcej, faktycznie te kwadraty mogły powstać po rębaku, jaśniejsze obwódki to po prostu świeżo pocięte drewno, chyba miałeś rację @soldierprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gacol Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Co to jest to okrągłe coś z dróżką dojazdową i otworami i czemu saperzy tam majstrują, jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @gacol, byłem w tym miejscu i jest to coś w rodzaju dużej studzienki, przynajmniej tak wygląda. Lustro wody było na ok 1,5m od poziomu gruntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019397,title,Saperzy-szukaja-min-w-miejscu-ukrycia-zlotego-pociagu,wid,17879342,wiadomosc.html?ticaid=115adb&_ticrsn=3Najlepsze zdanie jest na koniec materiału ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Zuki- a co Cię bawi lub czego nie rozumiesz w:Szełemej dodał też, że na mocy zawartej umowy, miasto zobowiązało się zapewnić żołnierzom wszelkie potrzeby wynikające z ich pobytu w Wałbrzychu, takie jak m.in. nocleg czy wyżywienie. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Materiału...video, Yeti.Gdyby chodziło o tekst, napisałbym artykułu.Nie pij już, dopiero środa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Nie piję... Zwłaszcza herbaty- to zło...Ja nawet nie wiem, że tam jakieś video jest- mam takie sprytne myk-myk, że mi takie śmieci ukrywa :-)A co w takim razie tam jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Wyłącz na chwilę AdBlock'a i obejrzyj, nie mogę pisać bo mi herbata wystygnie. Piję tylko białą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Katarzyna Sokólska TVN24"?czy, że władzom samorządowym?Szczerze? Nadal nie wiem, co w tym najlepszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 pewnie chodzi o to, że mundurowy stwierdził co byłoby najbezpieczniejsze, a więc odkrywanie metr po metrze, co mogłoby zająć kilka miesięcy. nie doszukiwałbym się w tym jednak żadnego zobowiązania, ani zapowiedzi dalszych działań. mówi przecież, że po sprawdzeniu przekazują teren gminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Jeśli żołnierze stwierdzą, że miejsce jest bezpieczne przekażą teren władzom samorządowym do dalszej eksploracji".A wcześniej wojskowy; Teren należałoby sprawdzić metr po metrze(wgłąb)"Więc jak, sprawdzą na metr(przez tydzień) i odkrywka przez samorząd(dwa tygodnie) i tak 8 razy.24 tygodnie=6 m-cy nieprzerwanej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Pany- toż o głębokości, a co za tym idzie w przypadku tego coś" o jakości takiego zabezpieczenia już była dyskusja...Zakładam, że LWP będzie tam na stałe przy odkopywaniu/wydobyciu... Inaczej może pieluch zabraknąć dla ekipy wydobywczej :-(A i tak, wg mnie, jeśli dojdzie do finału, powinni na mszę* dać...* jeśli ma im to życie uprościć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gacol Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Dzięki zuki. Ciekawe czy ta studzienka była zawsze studzienką czy z odzysku"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.