formoza58 Napisano 18 Czerwiec 2020 Share Napisano 18 Czerwiec 2020 5 godzin temu, Edmundo napisał: Panie na "młodzież" nie wyglądają a na pracownice (sanitariuszki, pielęgniarki) PCK. Młodzież wtedy wyglądała nader poważnie, niż obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wa1aw Napisano 27 Czerwiec 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2020 Pięknie dziękuję Kolegom za aktywność okraszoną poczuciem humoru. W dniu 18.06.2020 o 10:25, formoza58 napisał: Młodzież wtedy wyglądała nader poważnie, niż obecnie. Dla mnie Panie nawet około 40-ki są młodymi dziewczynami :) , więc te ze zdjęcia PRL-owskiego tym bardziej. Wracając jednak do mojego wpisu z dnia Napisano 27 Maj , napisałem o domniemanym pociągu P.S.67 ze Lwowa. Ponieważ nurtował mnie wygląd przenumerowanego "profesorskiego pociągu" oraz kolor olive drab, który pozostał wraz z częściowo zachowanym przez Polaków oznakowaniem nadanym przez US Army, to pobawiłem się i w oparciu o autentyczne zdjęcia otrzymałem coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wa1aw Napisano 11 Lipiec 2020 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2020 Uzupełniając poprzedni wpis pragnę pokazać nieznaną i zarazem ciekawą część historii polskich pociągów sanitarnych, zbudowanych przez Brytyjczyków i przekazanych Polsce przez administrację Herbert-a Hoover-a (późniejszego Prezydenta USA) dzięki decyzji Prezydenta USA Woodrow-a Wilson-a. Jak już wielokrotnie pisałem, ekspedycji do Polski było kilka. Wojskową ekspedycją dowodził pułkownik H. L. Gilchrist. Za pośrednictwem portalu Relikty Wojny znalazłem zdjęcie munduru amerykańskiego żołnierza medycznego z Korpusu Ekspedycyjnego do Polski (Polish-American Typhus Relief Expedition) – zdjęcie 1. To doskonały przykład kunsztu krawiectwa warszawskiego krawca. Mundur uszyto z najlepszej wełny, z podszewką i z francuskimi guzikami z orłem amerykańskiej armii (cytat). Do munduru należała widoczna na zdjęciu odznaka pamiątkowa . Drugie zdjęcie przedstawia odznaki z umundurowania innego żołnierza tego samego Korpusu Ekspedycyjnego do Polski. Zdjęcie 3 przedstawia dokumenty, opaskę i zdjęcie transportu kolejowego, którym ten sierżant przyjechał do Polski. Zdjęcie 4 - powiększenie. P.S. Chwilowo skupiłem się na wątku pociągów sanitarnych brytyjskiej konstrukcji dlatego, kontynuując wątek o umundurowaniu, odznakach żołnierzy, oznaczeniach i kolorach wagonów pociągów sanitarnych US. Army, następnym razem zamieszczę coś o pilotach 7 eskadry (później 303), którzy przyjechali do Polski na pokładzie takich, późniejszych polskich pociągów sanitarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 5 Sierpień 2020 Share Napisano 5 Sierpień 2020 Muzeum w Niemczech - pociąg sanitarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Sierpień 2020 Share Napisano 12 Sierpień 2020 Pociąg sanitarny PCK na Górnym Śląsku, w 1921 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Sierpień 2020 Share Napisano 19 Sierpień 2020 Rok 1920. Czołówka jednego z pociągów sanitarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2020 Share Napisano 2 Wrzesień 2020 nie pamiętam czy to już było "czołówka sanitarna w Brodach, 19 lipca 1920" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2020 Share Napisano 2 Wrzesień 2020 Kobiety w pociągu Polskiego Białego Krzyża, 1919 "Pierwszy pociąg - szwalnia, wysłany na Polesie w r. 1919 ... w pociągu był wagon dezynfekcyjny i ...Pociąg ten urządził Kp. B. L. Kamienski (?) oficer łącznikowy PBK z ...prezydentki Heleny Paderewskiej." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 24 Wrzesień 2020 Share Napisano 24 Wrzesień 2020 "Eisenbahn-Lazarettzug L.Z.610 im Verlade-Bahnhof Krakau in Polen" "WH-Soldaten mit Soldaten aus Polen vor L.Z.610 am Bahnhof Radom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Pociąg amerykańskiego Czerwonego Krzyża w trakcie drogi do Polski. 1919r. Postój w Innsbrucku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Październik 2020 Share Napisano 5 Październik 2020 Członkowie Misji Polskiego Czerwonego Krzyża w czasie podróży na pertraktacje z bolszewicką misją Czerwonego Krzyża, na stacji kolejowej w Mikuszewiczach. Stoją od lewej: B. Nowacki, Z. Uniechowski, E. Zalewski, hr. Kossakowski, Z. Trzeciak, por. Hartley, p. Sikorska, por. Antoniewicz, Bizping, płk Sikorski, pchor. hr. Potocki, dr Barczewski, Marian Strumiło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Październik 2020 Share Napisano 8 Październik 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 15 Październik 2020 Share Napisano 15 Październik 2020 W dniu 2020-07-11 o 20:54, wa1aw napisał: Uzupełniając poprzedni wpis pragnę pokazać nieznaną i zarazem ciekawą część historii polskich pociągów sanitarnych, zbudowanych przez Brytyjczyków i przekazanych Polsce przez administrację Herbert-a Hoover-a (późniejszego Prezydenta USA) dzięki decyzji Prezydenta USA Woodrow-a Wilson-a. Jak już wielokrotnie pisałem, ekspedycji do Polski było kilka. Wojskową ekspedycją dowodził pułkownik H. L. Gilchrist. Za pośrednictwem portalu Relikty Wojny znalazłem zdjęcie munduru amerykańskiego żołnierza medycznego z Korpusu Ekspedycyjnego do Polski (Polish-American Typhus Relief Expedition) – zdjęcie 1. To doskonały przykład kunsztu krawiectwa warszawskiego krawca. Mundur uszyto z najlepszej wełny, z podszewką i z francuskimi guzikami z orłem amerykańskiej armii (cytat). Do munduru należała widoczna na zdjęciu odznaka pamiątkowa . Drugie zdjęcie przedstawia odznaki z umundurowania innego żołnierza tego samego Korpusu Ekspedycyjnego do Polski. Zdjęcie 3 przedstawia dokumenty, opaskę i zdjęcie transportu kolejowego, którym ten sierżant przyjechał do Polski. Zdjęcie 4 - powiększenie. P.S. Chwilowo skupiłem się na wątku pociągów sanitarnych brytyjskiej konstrukcji dlatego, kontynuując wątek o umundurowaniu, odznakach żołnierzy, oznaczeniach i kolorach wagonów pociągów sanitarnych US. Army, następnym razem zamieszczę coś o pilotach 7 eskadry (później 303), którzy przyjechali do Polski na pokładzie takich, późniejszych polskich pociągów sanitarnych. Mundur jest faktycznie uszyty znakomicie. Do niewielu rzeczy można by się przyczepić, ale to już detal, bo sama US Army w tamtych czasach też święta nie była, jeśli chodzi o jednorodność ubiorczą. Gdyby tak człowiek nie wiedział, że ten mundur to produkt polski to w ciemno pomyślałby, że to Made in USA. Tylko beżowe paski dookoła dolnych części rękawów zdradzają, że to nie produkt amerykański. Super zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Listopad 2020 Share Napisano 6 Listopad 2020 Z wystawy w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2020 Share Napisano 26 Listopad 2020 Ryzyk fizyk, mam nadzieję , ze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Styczeń 2021 Share Napisano 5 Styczeń 2021 Na jebaju jest fajny set zdjęć niemieckiego Lazarettzug 657 z 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baisa Napisano 23 Styczeń 2021 Share Napisano 23 Styczeń 2021 (edytowane) W bibliotece cyfrowej zbrojownia jest taka oto broszurka. Z okresu wojny polsko- bolszewickiej, są przydziały z czerwca 1921. Może być pomocna w ustaleniu ilości pociągów i ich komendantów. Edytowane 23 Styczeń 2021 przez Baisa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 Kolejna super fota, jest to na 99 % Czołówka Sanitarna Nr 2 "Piast", w załodze której był między innymi podchor. a następnie ppor. podlekarz Szymon Lewinson oraz ppor. sanitarny Bronisław Wogner, zapewne są na tejże fotografii. Proszę mieć na uwadze iż kolejowa czołówka sanitarna to nie był pociąg sanitarny a więc tabor kolejowy oraz obsada była także nieco skromniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 (edytowane) pozwolę sobie na dorzucenie jeszcze jednego zdjęcia tej Czołówki Sanitarnej Kolejowej Nr 2 "Piast" Edytowane 3 Luty 2021 przez bodziu000000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 (edytowane) I wszystko w temacie. Pięknie widać także Panie z Polskiego Czerwonego Krzyża. Pozdro Edytowane 3 Luty 2021 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Luty 2021 Share Napisano 5 Luty 2021 A tutaj z kolei " Lech"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Luty 2021 Share Napisano 24 Luty 2021 Z prasy, z 1921 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Kwiecień 2021 Share Napisano 22 Kwiecień 2021 Pociąg dezynfekcyjno- kąpielowy nr.5, w 1919 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 No Panie Kolego, cudowna fota, skąd żeś Pan to "wytrzasnął". I przepiękny parowóz a do tego też mam sentyment, rodzinny, mój Ojciec był przez wiele lat maszynistą na kolei, począwszy od pomocnika na Ty-2, następnie maszynisty na TkT-48 a potem "kupę" lat na SM-30 i SM-42 czyli "Stonce". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi