Dunczyk Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 A kiedy to wyzwolili oni cokolwiek? Raczej przejęli pod własną okupację, odpowiednio traktując ludnośc oraz ich własnośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Ja uważam Rosjan czy też jak kto woli Sowietów za wyzwolicieli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Masz na myśli ta datę: 17-09-1939? Czy może jakąś inną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 17 września to było preludium, a praktycznie w latach 1944-45 weszli w posiadanie na stałe, wywożąc na wschód, mordując skrycie i jawnie, gwałcąc i grabiąc, w dowolnej kolejności. Dozgonna z nimi przyjaźń" zapisana była nawet w konstytucji PRL. Fakt, często kończyła się zgonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Dunczyk - chyba jednak byla roznica. W 1939 specjalnie nie zalezalo Sowietom na istnieniu Polski a tym bardziej Polakow. Zas sadze ze po 41'ym, zapewne po porownaniu jakosc wlasnego wykonania obrony zachodniej rubiezy z polskim, doszli do konkluzji ze warto tam miec Polske jako kraj buforowy. I stad intensywnosc zbrodni w latach 1944-52 byla mniejsza niz w 1939-41. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Ale de meritum, Kindzalowi chyba chodzi o to ze Bawarie 'wyzwalali' Amerykanie nie Sowieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 A moim zdaniem skala nie była mniejsza, tylko bardziej rozłożona w czasie i czy na pewno cezura czasowa zamknęła się na roku 1952? W 1956 też jeszcze szły transporty do uzdrowisk na Kołymie i innych atrakcyjnych miejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Ale de meritum, dobrze, że ująłeś czasownik w cudzysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Panie kindzal może być i nawet ta , którą Pan wymienił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Za komentarz niech posłuży ten bolszewicki plakat na tamta okazje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 Ale plakacik datowany na 1939, w latach 1943-45 to już troszkę inaczej wyglądało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 np. tak? aż się serce wyrywa i człowiek patrzy z ufnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 Wszyscy wiemy (chyba wszyscy) jak było, i ja nie uważam Rosjan/sowietów za wyzwolicieli (bo dziękować im za to, że nas nie przyłączyli do ZSRR, to jak dziękować Niemcom że nie wszystkich nas wytłukli - czyli zupełnie bez sensu) Ale chyba nie ma w tym nic złego, że zapalę świeczkę na grobach bezimiennych radzieckich, czy polskich żołnierzy z LWP poległych w walce z Niemcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 W 1956 też jeszcze szły transporty do uzdrowisk na Kołymie i innych atrakcyjnych miejsc."To zupełnie coś nowego dla mnie. @Duńczyk potrafisz to jakoś udowodnić [podać źródła informacji]. Bo ja miałem okazję, dość dawno temu zresztą, poznać osobiście kilku gości, których po śmierci Stalina, niejaki Chruszczow tak gdzieś w okolicy 1955 roku odesłał z łagrów do Polski, a o odwrotnych przypadkach nigdy nie słyszałem :-{{{ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 ktos451 - nie, nie ma nic złego w oddawaniu czci poległym w walcebalans - potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 alans - potrafię"To poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 Czekam, czekam i nic :-[[[Wychodzi na to, że @Duńczyk w tej swojej [słusznej] krytyce się jednak trochę zagalopował. Czyli chciał dobrze, a wyszło jak zawsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 No właśnie. Na tych plakatach widać zdecydowaną zmianę zapatrywań.Od rozbioru po wasalizację. W porównaniu z alternatywą w wykonaniu Niemców, to było jednak mniejsze zło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 Panie kindzal nie jestem miłośnikiem II RP więc takie plakaty na mnie akurat wrażenia nie robią . Panie Dunczyk . Pan wolał by zapewne plakat z Hitlerem i Rydzem-Śmigłym jako wasalem u jego boku .Przeciwko Sowietom wypisuje Pan różne złe rzeczy . Zauważyłem natomiast , że nie podoba się Panu jak ktoś pisze źle o Niemcach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 A czy o Sowietach można pisać jakieś dobre rzeczy?Wybór między dżumą a cholerą nie jest żadnym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 Panie Marcel, różnorakie antypolskie postawy nie robią już na mnie wrażenia, a to z tego względu, ze przed panem, panie Marcel mieliśmy wielu dużo większego kalibru bolszewickich propagandystów (taki Urban żyje zresztą do dzisiaj i nadal sączy swój jad w tej swojej gadzinówce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 Ty na Forum piszesz Urban, ja myślę/widzę...Musiałem OT wpisać, bo babci i Hrabiego dłuuuugo będę pamiętał :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 Wiadomo, Niemcy mieli szykowniejsze uniformy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 Taa, i byli kultertrager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 6 Grudzień 2012 Share Napisano 6 Grudzień 2012 kulturtrager :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.