ktos451 Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 Po czasie zabawowości, to się staje smutne, przykre i odrażające, serce boli jak się na to patrzy. I teraz nasówa pytanie CO ONI REKONSTRUUJĄ ???
kres Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 pruskie cięcie zafrasowanego kradschutze.http://www.powiat.kalisz.pl/images/stories/RekonstrukcjaOpatowek/1DSC_0026.JPG
kurkow Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 Ech... była opcja, że wezmę w tym udział w tym przedsięwzięciu, ale akurat robotę miałem. Widać, że jest czego żałować...Jako usprawiedliwienie rekonstruktorów mogę powiedzieć, że nikt nie spodziewał się TAKIEJ imprezy. Osobiście byłem bardzo zaciekawiony skąd organizator wytrzepie pociąg pancerny. Jak widać trochę kartonu i plakatówek załatwia sprawę :(
Gustav Hirsch Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 Ssakra... Jeżikriste... taktownie przyczepię się tylko do nazwy pociągu POZNANIAK.
marcin 112 Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 A to już wina PKP że nie podstawiła właściwego. A bo to pierwszy raz PKP zawala sprawę?
Surkan Boris Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 w ramach obrony tej imprezy bo brałem udział. Powiem że nazwa rekonstrukcja jest przesadzona przez reporterów. niestety ale okolice Kalisza lubują się w średniowieczu a nie w okresie 1 czy 2 wojny dlatego czasem trzeba zrobić takie coś żeby władze zobaczyły że to się sprzedaje i dzięki temu sypną kasą. Bo bez kasy mimo dużych chęci nie zrobi się rekonstrukcji tylko reko koko i od tej strony radze na to spojrzeć.
Gustav Hirsch Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 Problem w tym, że z kasą też zrobiliście właśnie to, co widać na załączonych obrazkach.Wiadomo z grubsza, ile można wydać, to się robi maksimum tego, co można zrobić za te pieniądze.
Argonauta Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 .... a ja zapytam z troche innej beczki ..... wąskotorowy pociąg pancerny ?
Gustav Hirsch Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 Był jeden, improwizowany, w którymś powstaniu śląskim.W ogóle jeśli ktoś dysponując skromnymi środkami chce robić pociąg pancerny, to raczej jest skazany na odtwarzanie pociągu improwizowanego, takich sporo było np. w czasie wojny bolszewickiej.Zresztą replika czy coś zbliżonego do repliki normalnego pociągu pancernego na wąskotorówce też jest do pomyślenia i nawet do zaakceptowania... ale to nie było zbliżone do niczego.Ja wiem, że za 15 tysi http://www.powiat.kalisz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1072:pocig-pancerny-zamiast-kolejki-wskotorowej&catid=3:powiat&Itemid=17cudów się nie zrobi, ale było to wytłumaczyć panu staroście.Owszem, oddziaływanie na osoby wykluczone, wiem, rozumiem, bardzo cenię, ale uważam, że jak się już coś robi dla ludzi, to należy to robić porządnie. Być może jestem staroświecki.
Dunczyk Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Panie Surkan Borys - podobnie nieprzekonywającego tłumaczenia na urządzenie hucpy, bardzo dawno nie czytałem i nie słyszałem. Należy mierzyc siły na zamiary - wykorzystac inny pomysł scenariusza, ale z udziałem rekonstruktorów i sprzętu, który mógł zobrazowac interesujący was okres. Zasłanianie się kasą przy tworzeniu takich potworków to mega bzdura.
leon wallonien Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Magazyn Nie do wiary" powraca do TTV! Znakomita informacja dla zwolenników zjawisk nadprzyrodzonych. Po kilkuletniej przerwie na telewizyjne ekrany powraca popularny magazyn Nie do wiary", który jesienią 2012 roku będzie emitowany w TTV.W pierwszym odcinku zostanie pokazany i omowiony szeroko pociag-widmo. To tak z grubsza dla rekonstruktorów, a adminom tego forum polecamy program 24 godziny przed śmiercią" czyli jak nie dostac zawału:)Ogladajac fotki pociagu" przypomnialy mi sie cudowne czasy z dziecinstwa jak razem z kolegami budowalismy roznego rodzaju bunkry, czolgi wykorzystujac do tego celu hustawki na plozach, kartony i rury ze sklepy tekstylnego...ale zeby tak dorosli sie zabawiali w dzisiejszych czasach? Pamietam, ze jak nie było rury i pudełka z włazami to sie czolgu nie robiło, bo kazdy wiedzial, ze kropla przesady jest jak wiadro gnoju.
leon wallonien Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Fotka z neta jako wzor do nasladowania (ostatni po lewej ma mgtunie 42)Na tym forum nieliczni moga tylko pamietac;)
Gustav Hirsch Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 [Należy mierzyc siły na zamiary]A toż oni to wlaśnie zrobili. Mierz siły na zamiary, nie zamiary według sił", czyli nie dopasowuj zamiarów do możliwości. No i wyszło jak wyszło - Łk 14:28-30.Pomysł zróbmy cokolwiek, złapmy przyczółek, władzia dała 15, spodobało jej się, może za rok da 50" nie jest głupi. Głupi wynik dało dopiero doprowadzenie go do ostatecznej konsekwencji.
Surkan Boris Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Może ustalmy jedno ja nie organizowałem tej imprezy tylko brałem udział. Bo teraz wieszanie kotów na mnie. Ja też wolałbym żeby rekonstrukcja była rekonstrukcja a nie roko nie spoko.
Gustav Hirsch Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 W takim razie przepraszam za posądzenie. Jeślim gdzie użył drugiej osoby liczby mnogiej, należy to sobie przy czytaniu transponować na trzecią osobę liczby mnogiej... dopóki się tu nie objawi jakiś organizator.
Surkan Boris Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Ja byłem jednym z nielicznie umundurowanych poprawnie.
skolcio Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Ale niestety utonąłeś w większości przebierańców. Organizator mając daną ilość funduszy powinien, tak jak już mówili koledzy powyżej, zrobić mniej ale porządnie. Za 15 tysięcy można zrobić dobrą rekonstrukcję, ale oczywiście nie z pociągiem pancernym. Wyciąć sceny nie do zrealizowania, a położyć większy nacisk na realizm tych co zostały. To co widać na zdjęciach nie jest śmieszne, to jest żałosne.
Gustav Hirsch Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Swoją szosą ciekawe, jak toto postrzegali widzowie.
akcej Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 A pamiętacie to Kalisz zawsze wymiata :)http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=658465#911320
Surkan Boris Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 tak to przyznam Kalisz i imprezy I i II wojenne Bomba ale to głownie dlatego że skupia się na swojej średniowiecznej historii i tam idzie cała kasa...
Dunczyk Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 To nie bierzcie się za coś o czym nie macie pojęcia, nikt palcami pokazywac nie będzie. Niestety, dzisiaj wydaje się każdemu, że może zrobic inscenizację drugowojenną przy użyciu kartonu, sznurka, amerykańskiej taśmy samoprzylepnej, ubrań po byłej armii NRD, czy jak tu klasy mundurowej". Potem mamy chłopców w czarnych sortach, hełmach wz. 67 (o ile się dobrze przyjrzałem) i ma to tyle samo wspólnego z wrześniowym wojskiem polskim co krzesło z krzesłem elektrycznym. Gawiedź obejrzy wszystko bo gawiedź potrzebuje igrzysk, fajnie by było jakby jeszcze pospadali z tego pociągu pod koła i byłaby krwawa jatka, wtedy widowisko spełniłoby swoją rolę. A gusta widzów trzeba kształtowac i pokazac ożywioną historię prawdziwie, a nie takie bzdury !!!
por.pil.020 Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 Żaden brak kasy nie usprawiedliwia takiego dziadowstwa......http://www.powiat.kalisz.pl/images/stories/RekonstrukcjaOpatowek/1DSC_0117.JPGPolecam zwrócić uwagę na ówniutko" i poprawnie" stroczone koce oraz menażki.
full_flavor Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 Teraz rozumiem, to była trochę inna lekcja historii...http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,troche-inna-lekcja-historii-opatowek-2012,11661
Gustav Hirsch Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 Panie poruczniku... z wagonu obitego kartonem wychylają się kominiarze w hełmach, a pan nam tu o nierówno stroczonym kocu prawi?
por.pil.020 Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 No bo kominiarz to nic dziwnego, za to żołnierz ze zwiniętym w rulonik kocem od razu rzuca się w oczy :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.