Skocz do zawartości

PZInż 303

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oglądaliście dzisiejsze Było nie minęło"? Zdaje się, że kolekcja p. Adama Rudnickiego powiększyła się o nowy, piękny rodzynek :). Pojazd podobno odnaleziony w niemieckim muzeum, gdzie z kolei trafił podobno aż z Francji.
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo

trzeba szukać tutaj, dzisiejszy odcinek powinien się wkrótce pojawić
Napisano
To nie jest pojazd. Tylko kompletne (chyba) podwozie, na kołach. Nie je4stem pewien czy z org. silnikiem ale mowa była o całkowitej odbudowie pojazdu i uruchomieniu. Problemem jest budowa nadwozia. Nie wiadomo jak wyglądało. PZInżś.303 wykonano jedynie jako prototypy. Pokazane w BnM podwozie ma nr 7. Przewiduje się, że łącznie wykonano ok. tuzina prototypów. Produkcja seryjna miała rozpocząć się w 1940r.
Powtórki odcinków sobotnich są zwykle około 5.10 rano w czwartki na TVP Info.

C.
Napisano
No to Pan Adam ma chyba najlepszego nosa do wrześniowych fantów zaginionych w pomroce dziejów.
Skuteczność 1000%. Szczerze mówiąc to największy rarytas ostatnich lat (wg mnie oczywiście). Trzy razy już obejrzałem BnM a dalej jeszcze jestem pod wrażeniem.
Napisano

Możliwa inspiracja do zastosowania tylnych kół skrętnych w PZInż 303.
(Widać na zdjęciu)
Mercedes G 5 testowany w Polsce w 1938 roku.Raczej chodziło o zbadanie konstrukcji i porównanie jej z PZInż 303 niż ewentualne zakupy.

Napisano
My już więcej nie wymyślimy. Może by tak ładnie poprosić AR o zestaw fotek podwozia, co by ochłodziły domysły i dociekania.
Sama konstrukcja podwozia jest niezwykle nowatorska jak na ówczesne czasy. O niezwykłej inwencji polskich inżynierów z PZInż świadczą inne prototypy pojazdów kołowych jak i gąsienicowych. Wszystkie są albo pionierskimi rozwiązaniami albo też odpowiedzią na najnowsze trendy lub konstrukcje na świecie. Pod tym względem nie byliśmy zaściankiem Europy ale właśnie polscy inżynierowie wytyczali trendy w przemyśle zbrojeniowym. Chwała im za to co stworzyli, ale jeszcze większa dla Tego, który potrafił to zwrócić nam Polakom, jako niezwykłe wiano dla przyszłych pokoleń.
Cóż, kolekcja wrześniowa pozyskana przez jednego człowieka w ciągu ostatnich 10 lat jest niewątpliwie większa niż niejednego dużego muzeum z dziesiątkami pracowników w ciągu ostatnich 50 lat.
Tymi osiągnięciami właśnie mierzy się pasję i oddanie dla sprawy.
Napisano
Tak Rolfi święte słowa. Muzeum Wojska Polskiego powinno spalić się ze wstydu. No może muzeum to nie ale zarząd i dyrekcja. AR pokazał nam ile biadolenia i nieróbstwa jest w tej i innych instytucjach z Ministerstwem Kultury Włącznie. Wielkie gratulacje dla wspaniałego kolekcjonera.
Napisano
A tak na marginesie co do samej konstrukcji to ciekawy jestem kto od kogo zerżnął projekt Niemcy od nas czy my od Niemców bo Niemiecki kfz 15 HORCH jest bliźniaczo podobny do pzinż 303

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie