grzeb Napisano 3 Marzec 2011 Autor Share Napisano 3 Marzec 2011 Pierwsze święto żołnierzy wyklętych.W całym kraju obchodzono wczoraj Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych – bohaterów antykomunistycznego podziemia. Prezydent Bronisław Komorowski z rodzinami ofiar złożył wieniec pod tablicą pamiątkową na murze więzienia mokotowskiego w Warszawie. Odznaczył też pośmiertnie żołnierzy wyklętych orderami.We Wrocławiu uroczystości odbyły się przed pomnikiem Ofiar Terroru Komunistycznego 1945 – 1956. W Rzeszowie złożono kwiaty na symbolicznym grobie członków zarządu zrzeszenia Wolność i Niezawisłość. Wieńce składano także w Poznaniu i Sopocie.http://www.rp.pl/artykul/153227,620342-Pierwsze-swieto-zolnierzy--wykletych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 3 Marzec 2011 Share Napisano 3 Marzec 2011 Jedyni, którzy nie dają się ponieść politycznym emocjom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Obecność Kutza w tym zaprzańskim gronie jakoś mnie nie dziwi. On by za to chętnie ustanowił Dzień Pamięci o poległych żołnierzach Waffen-SS". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 A skąd ten pomysł?Jedyne, co mi wiadomo, to fakt, że Kutz ma świadomość przymusowego poboru" Ślązaków, Mazurów, Kaszebów do Wehrmachtu i podobnych. Znaczy się, jeśli tłumaczy pokręcone losy mieszkańców takich części naszej socjalistycznej Ojczyzny, to musi elektryków gloryfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Nie, nie o to chodzi.Sam jestem z Kaszub i żaden Kutz nie musi mi tłumaczyć, skąd u Andersa wzięło się tylu byłych żołnierzy Wehrmachtu z polskimi nazwiskami.Specjalnie przesadziłem w swojej wypowiedzi żeby pokazać, iż Kutz zapewne podpisałby się pod wszystkim co godzi w Polskę, tradycyjny patriotyzm i wartości. Mało jest ludzi tak zaślepionych nienawiścią do przeciwników politycznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Jeśli Ty się Kutza oisz", to dla zdrowotności o RAŚ nie czytaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Bać się nie boję, raczej mocno irytuje mnie ta gadajaca głowa, obecna we wszystkich kanałach TV i wypowiadajaca się na każdy temat we wszechwiedzącym tonie :)Temat RAŚ znam, ale nie o tym jest ten wątek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Jedyni, którzy nie dają się ponieść politycznym emocjom"Zgadzam się. Biorąc pod uwagę że na circa 30.000 śmiertelnych ofiar wojny domowej padłych w zbrojnej walce, w akcjach specjalnych, zasadzkach, likwidacjach, obławach, 20.000 to ofiary związane z nowym ustrojem politycznym - począwszy od żołnierzy, poprzez urzędników, członków partii, sołtysów, po spikerów radiowych i konduktorów PKS skończywszy. Do tego cywile, w tym dzieci.Pora już skończyć z uprawianiem polityki historycznej".Chyba że komuś zależy na nowej wojnie domowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Acer skąd te dane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 też jestem ciekaw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Co znaczy dane" ?Dla mnie śmierć zastrzelonych przypadkowo i celowo cywili, oraz dzieci w trakcie wymiany ognia to nie jakieś statystyczne dane".Wszystko jest w artykule Bronisława Łagowskiego.Oczywiście wielu nie będzie to się podobać i pojawią się inne dane" - ale mnie to guzik obchodzi, mam swój pogląd na sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 i nie zamierzasz nawet się zastanowić nad innymi liczbami...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Im dłużej od tamtych wydarzeń tym liczby i proporcje coraz bardziej większe. Podobnie jak liczba byłych partyzantów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 dziwne nie jest.... Mieli się za komuny ujawniać? Byli i tacy co próbowali...Niestety dziś ich nie ma. I nie dla tego, że zmarli ze starości... Jakiś film o kobietach był ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Pan profesor - filozof - konformista ( bo chyba tylko dla kariery był w ZMP i PZPR)w dziedzinie historii najnowszej jest mniej więcej tak samo wiarygodny jak człowiek, do myśli i wyznań którego, odnosił się w swoim artykule - Stefan Dąmbski 16 latek, który podobno wykonywał z rozkazu AK wyroki śmierci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Wiarygodnych" to było wielu więcej profesorów.Znane osobistości opozycyjne, okrągłostołowe,autorytety europejskie, a jak dobrze pogrzebano w archiwach to się ślady współpracy znajdowały...konformiści",hehehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 a jacy wiarygodni wtedy byli, aj..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 4 Marzec 2011 Share Napisano 4 Marzec 2011 Pies z nimi tancowal... ja sobie cenie takich autorów jak: Jerzy Węgierski, Tomasz Strzembosz, Jerzy Ślaski, Kazimierz Krajewski. Których równiez Tobie polecam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Rychu, ta ballada to tak ni przypial ni przylatal, moze tak wyjasnisz Acerowi i reszcie piszacych i czytajacych jak to z tym pomnikiem w Rabcu jest , bo jakos odbiles od tego watku i robisz dobra mine do zlej gry, zresza to nie pierwsze klamstwoktore nam tu zapodajesz, powtorze pytanie ktore zadalem dawno temu, Ty tu bawisz prywatnie czy z obowiazku, bo jak dla mnie to masz z tego profit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Ballada jest o ,,Łupaszce, a to jeden z ,,Wyklętych", napisana językiem, którym i Ty i paru jeszcze użytkowników tego forum chętnie się posługujecie i utrzymana w logice, której hołdujecie.Co do Rząbca to jest to miejsce, w którym, we wrześniu 1944 Brygada Świętokrzyska NSZ, zaalarmowana przez członka NSZ z dziewięcioosobowego patrolu aprowizacyjnego, który wcześniej został zaatakowany przez oddział AL Tadeusza Grochala ,,Tadka Białego (zatrzymanych przez AL członków patrolu NSZ pod dowództwem Franciszka Bajcera ,,Sanowskiego" poddano wtedy torturom), jednemu z nich udało się zbiec i powiadomić Brygadę) zaatakowała oddziały Armii Ludowej im. Bartosza Głowackiego i oddział partyzantki radzieckiej – oddział ten nie podlegał AL, ponieważ składał się początkowo z 11-osobowej grupy desantowej Szturm", którą zrzucono z radzieckich samolotów na spadochronach w nocy z 27 na 28 lipca 1944 w okolicy stacji kolejowej Tunel. Grupa radziecka podlegała organom bezpieczeństwa państwowego ZSRR i składała się z agentów NKWD i NKGB.Do czasu potyczki rozrosła się do prawie 100 osób ( dołączyli m.innymi dezerterzy z tworzonych przez Niemców formacji kolaboracyjnych) Według AL, w potyczce zginęło 16 członków AL, a 32 pozostałych i 73 partyzantów radzieckich dostało się w ręce Brygady. Część członków AL zwolniono, a kilkunastu z nich wstąpiło do Brygady Świętokrzyskiej. Według wersji NSZ, wśród jeńców radzieckich doszło później do buntu, w czasie jego tłumienia zginęło 3 żołnierzy NSZ, 3 zostało ciężko rannych a 67 partyzantów radzieckich zostało zabitych. Z kolei według historyków okresu PRL, pięciu oficerów sowieckich rzekomo przekazano do Gestapo, a pozostałych jeńców radzieckich i 4 z AL miano rozstrzelać.W miejscu tym za komuny wystawiono pomnik, przy którym, według mojej wiedzy, odbywały się jeszcze po roku 1989 spotkania ( zwane przez niektórych ,,sabatami ) kombatantów AL z różnymi komunistycznymi związkami organizacjami i wszystkimi tymi, którzy za PRL tęsknili ( wiem o tym od moich kolegów z uczelni , którzy już nie pamiętam czy z ramienia PPS - RD (Ikonowicza) czy innych ,,Spartakusowców" miejsce to nawiedzali). W 1991 roku tablica miała zostać zlikwidowana - do czego jednak, jak udowodnił mi acer, nie doszło. Kuleniowie jednak , o których powyżej ciągle jeszcze, chyba do 1996 do tego Rząbca jeździli i urządzali te sabaty i nie byli nękani przez policję czy inne organy państwa , o czym pisałem kol. AKMS, pytając go czy kombatanci NSZ, NZW czy WiN, w PRL takowe możliwości mieli .Wydaje mi się, że raczej ,,popisałem się tu ignorancją i niewiedzą, a nie kłamstwem, no ale Wy wiecie lepiej ( jak zawsze).Bawię tu, bom jest na żołdzie anglo -amerykańskich imperialistów z ich psem łańcuchowym Tito na czele ( ponoć nie żyje , ale to wersja dla niewtajemniczonych), by poprzez rozliczne kłamstwa i matactwa doprowadzać do skoków ciśnienia , a co za tym idzie do utraty zdrowia przez tak zacnych ,,towarzyszów" jak Ty i acer, którzy stanowicie elitę intelektualną Przodującej Siły Narodu ( kolegi z okolic Łańcuta nie liczę , bo on żyje we własnym świecie i jego z równowagi nie wyprowadzi nic). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Delikatnie zaznaczę, że zły coś dziś jestem :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pustertal Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Szanowny Acer, jak sądzisz ilu ...zastrzelonych przypadkowo i celowo cywili, oraz dzieci...", było w szeregach dywizji SMIERSZ, powołanej przez Berię 15.10.44, rozkazem nr 001266/44, specjalnie do walki z polskim podziemiem? Ta i inne jednostkiradzieckie do wiosny 1947 podporządkowane były Głównemu Doradcy NKWD przy polskim" Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego (jaki dumny i iepodległościowy" tytuł), jak sądzisz, chyba nie do akcji humanitarnej. Czy ci, którzy walczyli o Niepodległą (pewnie w przerwach między mordowaniem sołtysów) z oddziałami SMIERSZ/NKWD nie zasługują na pamięć? A co począć z wywiezionymi na wschód oraz zastrzelonymi przypadkowo i celowo", przez Sowietów, cywilami oraz dziećmi (o gwałtach i rabunkach nie wspominając)? A propos liczb, wg sprawozdania pionu MBP do walki z podziemiem (Departament III), zabito w walce 1486 przeciwników socjalistycznej Polski, przy stratach własnych 136 osób. Nie wiem ilu, wśród poległych krzewicieli władzy ludowej, było spikerów radiowych, ale wśród poległych z drugiej strony (w końcu prawie półtora tysiąca), pewnie byli i Żołnierze Wyklęci. Ale Acer nic się nie martw, w dzisiejszej Polsce, możesz pisać i mówić oraz świętować co chcesz i jak chcesz.Pozdrawiam i życzę Wszystkim szybkiego nadejścia wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Pusteral- wiesz (?) o jakie cywilne ofiary Acerowi chodziło. Jeśli tak, to nie stosuj prostej manipulacji. Jeśli nie, to niestety musisz fałdów przy materiałach przysiąść.PS A bez względu na to, co wiesz a o czym nie masz pojęcia, nie upraszczaj i nie stosuj biało-czarnego widzenia Świata i historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Coś w podobie jak Ostra Brama...tylko tam było odwrotnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Ja tylko poprosze o przykład, wiarygodny, kiedy to ci walczący o wolną Polskę pakowali kule w dzieci?Do acer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.