Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.5 ]

stock84

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hando,
jaki region polski jeszcze tak bogaty w nieodkryte zrzutowiska jesli nie tajemnica? ;)
Gratuluję świetnych trafień!
Napisano

tylko jeden z butów okazał się trzewikiem piechoty
obcas odpadł...niestety skóra jak wiadomo nie zachowuje się dobrze w ziemi
ktoś ma jakiś dobry sposób na konserwacje skóry, ładownice itd?

Napisano

Witam, ostatnio wpadła mi szwedzka łuseczka do boforsa 40 mm z obrony opl mostu na Dunajcu lub fabryki w Mościcach - sporo takich widziałem w tym rejonie.

Napisano

Dzięki za fotki, hando :-)

W 100proc oryginalne polskie trzewiki do dla mnie tak tajemniczy temat, że każde zdjęcie takowych jest cenne.
Wygląda na to, że jest taki sam, jak mój, odnaleziony w budynku nieopodal terenu 1 Pułku Lotniczego, co do którego miałem wąty. A konstrukcja obu pasowałaby do trzewika wz31.

Pozdro!

Napisano

dołek nr 4:

-rososzka
-bateria Tytan
-maska pgaz
-pochwa na bagnet
-zgrzebło
-strzemiono
-niezbędnik jednoczęściowy stalowy
-zawory wydechowe od maski pgaz
-kociołek z przykrywką
-skorki, sprzączki

kila niezidentyfikowanych przedmiotów wrzucam do ID tego wrześniowego pobojowiska
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=678934#1162941

Napisano
nie wygląda to raczej na rozbrojenie . Brak jest broni palniej, białej i amunicji . Albo kolega nie chce nas stresować przed ekranami innymi widokami ;).
Napisano
Rozbrojenia miały różny charakter i cel.Szczególnie pojedyńcze.Rozkaz był broń zakopać,niestety leniwych i wtedy nie brakowało.Porozrzucane wyposażenie po ziemi,a nie zakopane często znajdowali ludzie i co im było przydatne brali,maska do czego chłopu by się przydała,a reszta jak najbardziej.
Właśnie przerabiam taką miejscówkę od kilku dni,rozrywkowych momentów nie brakuje,el.masek p.gaz,zapiaszczacze,saperka,monety,ale brakuje tego białego i tego czarnego bo przypuszczalnie pastuchy wypasający krowy po lasach co lepsze zdeponowali.Ja bym to tak tłumaczył.Może się mylę,ale chyba nie bardzo.
Pzdr.
Napisano
choć w tym przypadku rozkazy o zakopywaniu wyposażenia i broni padły to vis1939 możesz mieć sporo racji, jednego to nie zmienia, te dołeczki kopie się wyjątkowo miło ;) i takich wam również życzę
pzdr
Napisano
zrzutowiska się zawsze przyjemnie kopie:)
co do butów..chłop by je raczej zabrał:)to nie dzisiejsze czasy że dobre skórzane buty łatwo dostać:)
Napisano
możliwe że są to mniej ciekawe dla ówczesnych chłopów przedmioty z pobojowisk, zepchnięte grupowo w dołki.
tzw. śmietniki pobitewne".
pozdro.
Napisano
raczej zakopali to w zołnierze bo jak pisze przedmówca chłop butów by nie zakopał . Musieli wcześniej zrobić podobne dołki z bronią - jedno takie znalezisko było prezentowane kiedyś na Odkrywcy ,3 karabiny,3bagnety , kupa lużno rozrzuconej amiunicji. Może kolega trafi ... , ale mogło to nastąpić pare kilometrów wcześniej .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie