s_boj Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Ostatnio tematy lotnicze fascynują mnie chyba nawet bardziej niż pancerne :). Wynikiem tego jest chęć podsumowania w jednym temacie perełek lotniczych, które można podziwiać w różnych kolekcjach na terenie Polski.Te, które udało mi się wynotować:- w zbiorach Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie: * PZL P.11c* PWS 26* RWD 13* RWD 21 * Bücker Bü 131 B Jungmann * Cessna UC-78A Bobcat * Curtiss Hawk II D-IRIK* De Havilland Tiger Moth Mk.II * Lisunow Li-2 (lic. DC-3) * Piper L-4A Grasshopper* Polikarpow Po-2 LNB * Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE jest tam jeszcze Stinson L-5 Sentinel, ale w stanie mocno niewyjściowym, więc go nie liczęFundacji Polskie Orły" * Messerschmitt Bf 109G-6 - prezentowany obecnie w w/w MuzeumMuzeum Wojska Polskiego - Warszawa* Ił-2m3Można jeszcze wymienić licencyjny samolot czeski Avia B.33 ze zbiorów Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie, który od radzieckiej produkcji z 1944 r. (Ił-10) różni się jedynie uzbrojeniem, został jednak wyprodukowany 7 lat po zakończeniu działań wojennych. Poza tym mamy jeszcze samolot bombowy Tupolew Tu-2S wyprodukowany co prawda w 1947 r., ale jest to konstrukcja z wojennym rodowodem. Są jeszcze jakieś, które pominąłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Jest Po-2 w Muzeum w Kolobrzegu -ale nie dam sobie reki uciac czy to nie jest css-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Sa jeszcze latajace 2 albo 3 Kubusie (Piper Cub) w jakims aeroklubie - byly na Airshow w Radomiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 W Kołobrzegu jest css-13 stylizowany na PO-2, ale wcześniej nie wiedziałem o jego istnieniu. Fajnie wygląda, w sumie całkiem jak z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Czyli nie jest z epoki.Nie wiem jak w MWP w Warszawie - ale chyba nie ma juz miejsc gdzie stoi jakis oryginalny samolot z 2 wojny swiatowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 no to brak nam w kraju całkiem sporej ilości typów samolotów na których latali i walczyli nasi lotnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Ba...Malo powiedziane. Mamy co mamy i tyle - zal mi Spitfire z MWP :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Jeszcze PE-2 i Jak 9 z MWP, oraz Jak 9 z muzeum marynarki w Gdyni. I jest chyba jeszcze PO-2 nalezący do fundacji Polskie orły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Jak-9 z MWP oraz ten z Gdyni są jednak powojenne (Jak-9P)Polskie Orły" mają 2 css-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Ale od razu spieszę podziękować za uzupełnienie listy o PE-2. Nie wiedziałem o tym samolocie. Myślę, że generalnie mimo wszystko nie jest tak źle z tym polskimi zbiorami. Mamy kilka naprawdę cennych maszyn z związanych z II wojną światową. Ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze wie o jakichś maszynach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 no niestety woytas,spitfire(ry)-nie wiem jak odmienić,posżły dawno na żyletki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 gdzieś w kraju w rękach prywatnych stoi parę Li-2(DC-3)jedna na pewno uszkodzona,z 1943.(brak ogona) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilcz Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Niekompletna DC-3 w Oławie w prywatnych zbiorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 No i są prywatne latające Tiger Moth i Stearmann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Jak już padła Avia B.33, to przede wszystkim w Warszawie jest prawdziwy Ił-10.A w Krakowie Messerschmitt Bf 209 V1.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Panowie miłośnicy Spitfire a nie płaczcie ten z Krakowa jest jak najbardziej z epoki latał w dywizjonie kanadyjskim,może kiedyś ktoś ponownie przemaluje go w oryginalne barwy są zdjęcia więc nie ma problemu.Lepiej zainteresować się samolotami z MWP niech trafią pod dach szkoda mi ich one są cenne.Warto by je zachować dla moich prawnuków.PS:Barbarzyński stosunek do zabytków nie jest włączny dla komuny.Brytowie i amerykanie też nie mają się czym pochwalić.Brytowie po I wś zniszczyli wszystkie swoje samoloty przeznaczone do muzeum.Przykre ale prawdziwe.Bo nie winne są ustroje tylko ludzie.Patrz Kubinka lub nawet Poznań i Kraków u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Jest też zachowany w prywatnych rękach kadłub ze skrzydłami PO-2 z radzieckiej jednostki lotniczej który był opisywany w Numerze 6 ostatnim" dawnego pisma ARCHEOLOGIA WOJSKOWA .Otrzymał go do swych rąk były redaktor naczelny tego pisma prawdopodobnie" bo do mnie pisał kiedyś w sprawie silnika jaki posiadałem do niego. Niestety do dziś nie wiadomo co z nim się stało i czy ktokolwiek próbował go zrekonstruować ocalał częściowo kadłub ze resztkami skrzydeł i resztkami pokrycia kadłuba" . Niestety najtrudniej o zachowanie latających fortepianów" - jak nazywano Strunowo-sklejkowo-szmaciane fligry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Te Spitfire co poszly na zlom sluzyly w Polskim dywizjonie w 317. Dlatego ich zal.Wiec nie mow mi chlopie ze jakis kanadyjczyk moze zastapic te zezlomowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 i komu to przeszkadzało.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Niestety, pomimo że MWP, MLP i MMW w Gdyni należa do skarbu państwa nie widac wspólnej polityki w zakresie zachowania lotniczych eksponatów muzealnych. A powinny być wspólne dla tych jednostek warsztaty konserwatorskie, a przede wszystkim jednakowe podejście do opieki na eksponatami. W MWP te najcenniejsze jak unikaty Ił-2 i Jak-9 marnieja pod chmura.Od lat tak samo. Moim zdaniem,kilka lat temu zmarnowano niepowtarzalna szanse zdobycia Mustanga P-51 z USA.Wystarczylo wpleść to do kontraktu na F-16.Klimat był taki, że Amerykańce wydaliby ten 1 mln $, który wobec kilku zarobionych miliardów byłby pikusiem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 15 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2010 A są jakieś zdjęcia tego Messerschmitta Bf 209 z Krakowa? Podobno mocno zdekompletowany, nie ma go na zdjęciach na stronie muzeum i chyba także w otwartej ekspozycji?Tego Ił-10 z MWP jakoś tak przeoczyłem:) ale aż żal patrzeć jak marnieją pod chmurką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Landszaft,Ten Po-2 - a ściślej mówiąc jego szczątki - jest u mnie. Mam troche nowych elementów do tej maszyny i za kilka miesięcy uruchamiam pomieszczenie, w którym wreszcie będę mógł się nią zająć. Silnika ciągle nie mam, podobnie jak i wielu innych elementów. Ale niektóre fragmenty są zachowane bardzo ładnie - łącznie z butami pilota!pozdrawiam,Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 ale mam nadzieje, ze wlasciciela butow w szczatkach nie ma?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Ano, się wymeldował (raczej w stanie kompletnym) :). Pozostało po nim tylko trochę machorki w specjalnej kieszonce wewnątrz jednego z butów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 S_bojSa zdjecia w sieci, wystarczy pogooglowac pare minut. Załączam jedno swoje gdybys jednak nie znalazł.Jest na osobnej ekspozycji sprzętów niewyremontowanych. Fajna inicjatywa - zamiast pokazywać tylko zrobione egz, a reszte trzymać w magazynie, wystawili wiele unikatów w takim stanie w jakim leżały w magazynie czekając na lepsze czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.