Skocz do zawartości

Archeolodzy skanują Polskę

arturborat

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Piękna sprawa. Zauważyłem, że nie wszystkie tereny są w ten sposób dostępne, czy to się zmieni z czasem czy już tak zostanie ? Mam tu na myśli oczywiście geoportal z funkcją cieniowania.
Napisano
Fajna sprawa! Tylko nie wiem jak włącza się i wyłącza poszczególne warstwy i ustawia przezroczystość? Jak możecie poradźcie jak to zrobić.
Napisano
Panowie - obsługa strony jest prosta jak budowa cepa, wystarczy chwilka popatrzenia i parę prób.
A jeśli jednak są problemy, to tu:
http://geoportal.gov.pl/pomoc/filmy
są odpowiednie wskazówki.
Ciekawych fantów też nikt Wam na dłoni nie poda, trzeba je znaleźć i wygrzebać samemu, nieprawdaż...? :)
Napisano
Z okopami ciężko przynajmniej na DŚ bo albo przekopane, albo puste bo front przeszedł bokiem a kopane były przez tubylców. Teraz wiosną przełaziłem okopy na kilku wioskach i jedyne co było to 3 korniszony i lampa naftowa, a okopy jak malowane i by się wydawało że nie wiadomo co będzie
  • 2 weeks later...
Napisano
Światna sprawa, pieknie widać miejsca gdzie kiedyś stały wiatraki, domostwa,gdzie były stawy , rowy melioracyjne , stare drogi, a dzis jest tam tylko np. zaorane pole.Tylko spisac pozycje gps interesujacego nas punktu i jazda :)
Napisano
Tylko tych kurhanów po lasach nie rozkopujcie :))

Najciekawsze są zniwelowane okopy i rowy p. czołgowe na polach uprawnych. Te najszybciej zasypywano aby zacząć jak najszybciej uprawy. Ze wszystkim co leżało dookoła.
Okopy później zalesione długo stały otwarte a co za tym idzie były penetrowane.

Niestety kto teraz będzie robił 2 metrowe doły komuś na polu..
  • 1 month later...
  • 4 months later...
Napisano
Gdzie można uzyskać dostęp do zdjęć LIDAR dowolnego terenu? Wrzucajcie linki. Czy na tych zdjęciach będzie widać zasypane leje, okopy, zaorane stare drogi?
Napisano
Wujek Google jakiś milczący, może się obraził. Pewnie w geodezji takie coś sporo kosztuje. Korzystałem z Geoportalu, ale ja wolę też inne źródła.
  • 3 months later...
Napisano
Jeszcze 2 miesiące temu w niektórych częściach kraju (między innymi w mojej okolicy)można było oglądać te dane w wysokiej rozdzielczości tak na oko 0,2 - 0,5 m, obecnie, dane prezętowane w geoportalu nie są już przydatne
Pozdrawiam Sławek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie