pomsee Napisano 1 Sierpień 2009 Autor Napisano 1 Sierpień 2009 Gdy dąb skończył, wiatr już nie płakał, lecz wzniósł się nad lasem i zakrzyknął: Gloria victis, czyli: Chwała zwyciężonym! Okrzyk ten poniósł ponad niebiosa i nad całą ziemię. Był to krzyk rozbrzmiewający przyszłym triumfem..."Eliza Orzeszkowa, Gloria victis"Wieczna chwała i pamięć żołnierzom powstańczej Warszawy!Wieczna pamięć bestialsko pomordowanym przez hitlerowców mieszkańcom Warszawy![*] [*] [*]Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:32 01-08-2009
Sobiepan Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Dziś idę walczyć - Mamo kochana,Nie płacz, nie trzeba, ciesz się jak ja,Serce mam w piersi rozkołataneSerce mi dziś tak cudownie gra."Józef Szczepański ps. iutek", żołnierz Parasola, zmarł od ran 10 września 1944.Pamięć to mało, starajmy się żyć tak jak Oni.
Sobiepan Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Coe, może warto byłoby odłożyć taką debatę na inny dzień? A dzisiaj skupić się na ofierze prostych żołnierzy i cywili, którzy zwyczajnie cenili wolność i nie zgadzali się na otaczającą ich rzeczywistość?
senectus Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Tramwajem jadę na wojnę, tramwajem z napisem nur fur deutsche, z pierwszosierpniowym potem na skroni, z zimnem lufy visa w nogawce spodni..."Cześc i chwała powstańcom!!!
maras Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Elegia o ... [chłopcu polskim]Oddzielili cie, syneczku, od snów, co jak motyl drżą,haftowali ci, syneczku, smutne oczy rudą krwią,malowali krajobrazy w żółte ściegi pożóg,wyszywali wisielcami drzew płynące morze.Wyuczyli cię, syneczku, ziemi twej na pamięć,gdyś jej ścieżki powycinał żelaznymi łzami.Odchowali cię w ciemności, odkarmili bochnem trwóg,przemierzyłeś po omacku najwstydliwsze z ludzkich dróg.I wyszedłeś, jasny synku, z czarną bronią w noc,i poczułeś, jak się jeży w dźwięku minut - zło.Zanim padłeś, jeszcze ziemię przeżegnałeś ręką.Czy to była kula, synku, czy to serce pekło?20. III. 1944 r.chwała bohaterskiej WARSZAWIE...
Martian Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Chwała Niepokonanym. Gloria victis" o Powstańcach będzie można dopiero powiedzieć gdy zapomnimy o ich czynach i ofierze i roztrwonimy ich daninę krwi!......
festung. Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 ...Myśmy dawno już drogę wybrali jeśli nawet powiedzie - przez śmierć. Więc naprzód, niech broń rozdziera, niech kula szyje jak nić, trzeba nam teraz umierać, by Polska umiała znów żyć. (Pocałunek"). Chwała Bohaterom!
8total4 Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 2 miesiące walki..63 dni oporu..1512 godzin odwagi..90720 minut poświęcenia..5443200 sekund nadziei..Pamiętamy!! [`][`][`]
popcorn65 Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Straszne czasy i bohaterskie Pokolenie.Chwala im.
radek98k Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Podobno mają wszystkie syreny i dzwony w Polsce dzwonić już za chwilę.
mowglyn Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Szkoda, że w takim dniu telewizyjne programy informacyjne popisują się niekompetencją. W TVN walka oddziałów Armii Ludowej". W TVP 1 obóz w Łambowicach"...
balans Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 18 tysięcy kwiatu polskiej młodzieży.3,5 tysiąca Kościuszkowców, którzy wcześniej zaliczyli łagry.180 tysięcy cywilnych mieszkańców stolicy.[*] [*] [*]
bolas Napisano 1 Sierpień 2009 Napisano 1 Sierpień 2009 Zawsze byłem ciekawy jak te obchody wyglądają na żywo, więc bez większego zastanawiania się zapakowałęm aparat i wskoczyłem do pociągu. Miałem okazję spojrzeć na Godzinę W po 65 latach, zaliczając z buta kawałek Warszawy (Dw. Centralny - PAST - Stare Miasto - Pomnik Powstania - Wojskowe Powązki - Dw. Centralny). Wrażenie sporo, sporo większe niż to co można zobaczyć w newsach, gazetach czy TV. Powstańcze motywy towarzyszyły mi cały dzien. Ciągle było widać kogoś z flagą z kotwicą, ulotkami, śpiewnikiem, elementem przebrania, czy przewodnikiem. Tak samo wiele z zasłyszanych przypadkiem rozmów dotyczyło Powstania. Wielu weteranów, szczególnie na Powązkach. Tam już zdecydowanie najciekawiej, masa uczestników Godziny W z 1944, do tego tłumy gości i gapiów. Coś niesamowitego, na długo zapamiętam tą wizytę. Po prostu Miasto Niezłomne.
1000WATT Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Ty, coś walczył dla idei...Ty, coś walczył dla idei,Chwała ci!Boś wykrzesał z twej nadzieiNa wskróś burzy i zawiei —Jasne dni...Ciebie niosły w wielkie bojeArchanielskie skrzydła twoje,I odzianyś jest przed światemBlaskiem ducha i szkarłatemWłasnej krwi!Ty, coś poległ dla idei,Chwała ci!Boś padł w progu twej nadziei,Nie czekając swej koleiJasnych dni...U twych prochów, u mogiły,Będą wieki szukać siły,I naznaczą twoje kościWielką drogę ku przyszłości,Śladem krwi!Jeszcze większa tobie chwała,Ty, co żyjesz dla idei,Przędąc dla niej szaty ciała,Przy ogarku twej nadzieiJasnych dni...W pracy, w męceKrwawisz ręce,Na jutrzenną światu przędzęBól swój wijąc, swoją nędzę...Bo nikt nie dba i nie zgadnie,Gdzie ostatnia kropla padnieTwojej krwi! Maria Konopnicka
acer Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Gloria victis....Największe moralne zwycięstwo"...I oby nigdy więcej....
pomsee Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Krzysztof Kamil BaczyńskiNiebo złote ci otworzę...Niebo złote ci otworzę,w którym ciszy biała nićjak ogromny dźwięków orzech,który pęknie, aby żyćzielonymi listeczkami,śpiewem jezior, zmierzchu graniem,aż ukaże jądro mleczneptasi świt.Ziemię twardą ci przemienięw mleczów miękkich płynny lot,wyprowadzę z rzeczy cienie,które prężą się jak kot,futrem iskrząc zwiną wszystkow barwy burz, w serduszka listków,w deszczów siwy splot.I powietrza drżące strugijak z anielskiej strzechy dymzmienię ci w aleje długie,w brzóz przejrzystych śpiewny płyn,aż zagrają jak wiolonczelżal - różowe światła pnącze,pszczelich skrzydeł hymn.Jeno wyjmij mi z tych oczuszkło bolesne - obraz dni,które czaszki białe toczyprzez płonące łąki krwi.Jeno odmień czas kaleki,zakryj groby płaszczem rzeki,zetrzyj z włosów pył bitewny,tych lat gniewnychczarny pył.15. VI. 1943 r.Śpiew z pożogi, 1947
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.