Skocz do zawartości

Nowe prawo: Śledzą nasze maile

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Nasze maile, internetowe kontakty i rozmowy pod ścisłą kontrolą. Jak informuje Dziennik" od poniedziałku, na podstawie nowej unijnej dyrektywy, dostawcy internetu muszą rejestrować kontakty swoich klientów w sieci. Wszystko w ramach walki z terroryzmem. Eksperci alarmują jednak, że nowe rozwiązania otwierają furtkę do wycieku informacji.

http://www.tvn24.pl/-1,1595163,0,1,nowe-prawo-sledza-nasze-maile,wiadomosc.html
fajnie fajnie...

w Polsce terroryzm ?? no tak, naprawdę jesteśmy pod tym względem w czołówce światowej. Trzeba uważać żeby jakiś terrorysta nie wleciał nam w Pałac Kultury :)
Robi się chyba państwo policyjne, Big Brother i sam nie wiem co jeszcze... gdzie my żyjemy ???

jakies czas temu wysylalem sobie w swiat maile - zawieraly slowa kalasznikov, bomb, iraq itp itd - dlaczego?
Ano maile zawierajace takie slowa sa przechwytywane przez amerykanski system wywiadowczy i przetwazane - postanowilem obciazyc amerykanskiego podatnika - niech sie komputery mecza...

Cyt.:
Dostawcy mają obowiązek przygotowania nowych serwerów, które będą w stanie archiwizować dane od milionów użytkowników internetu w Polsce."

Zbieg okoliczności??:) Ciekawe czy to ma coś wspólnego z nowym serwerem odkrywcy:)

po rozpoczęciu wojny w Iraku i pierwszych bombach-pułapkach, chciałem zobaczyc w necie filmik z takiej akcji. w googlach wpisałem hasło Ied, po czym wyskoczyło mi mnóstwo różnych stron, w tym jakas angielskojęzyczna dość nieźle ukazująca jak takie coś zmontować. nastepnego dnia pochwaliłem się znajomemu pracującemu w pewnej firmie (przepraszam, u niego nie pracuje sie a służy-emerytura po 15latach),że takie cos przeglądałem. odpowiedział mi krótko, teraz uważaj na jakie strony wchodzisz i o czym rozmawiasz przez telefon. normalnie zwaliło mnie to z nóg...

A sądzisz, że kiedykolwiek takową miałeś...?
przecież totalna inwigilacja była, jest i będzie.
Masz komórkę? Kartę kredytową, albo bankomatową? Rozmawiasz o sprawach osobistych z wydawało by się dobrymi znajomymi...?
Nawet sobie nie zdajesz sprawy ile codziennie zostawiasz po sobie śladów... I jak łatwo je wykorzystać, albo zmanipulować i wykorzystać. A to, że internet jest anonimowy to mit.
W który tak wiele osób wierzy :).
Stanisław Lem wypowiedział onegdaj bardzo znamienne zdanie:
Dopóki nie było intenetu, nie wiedziałem jak wielu głupców jest na świecie".
Wisi mi to, czy ktoś zapisuje gdziekolwiek moje kontakty czy nie. Jak się będą chcieli do mnie dobrać, to i tak się dobiorą. A wprost i głośno mówię dokładnie to samo, co piszę w mailach czy innej korespondencji netowej.
Kompletnie nie ma czym się podniecać.
Jest jeszcze jedna rzecz, z której trzeba sobie zdawać sprawę - że i tak nikt, nigdy nie będzie w stanie przeanalizować takich ilości informacji. Jedynie wybrane wyrywki. A żeby do tych wyrywków trafić, to trzeba będzie sobie nieźle zasłuzyć.

No to działamy na dwóch odmiennych biegunacg-ja bardzo nie lubie,jak jakis burak grzebie w moim prywatnym zyciu-tylko dlatego ,ze dał ktos takiemu palantowi uprawnienia.Wiec ja sie pytam -Po co była ta walka o prawa człowiek?O demokracje?Po cholere media kaza nam swietowac te dni i pamietac o nich?Powoli stajemy sie panstwem policyjnym ,o archaicznym nie majacym nic wspólnego,ze swoboda obywatelska prawie.A media trabia o krajach takich jak Białorus itd.A w zasadzie powoli sami sie do takich utozsamiamy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie