miroslav Napisano 13 Styczeń 2018 Share Napisano 13 Styczeń 2018 W zasobach forum istnieje kilka różnych ujęć tego pojazdu .Pytam czy Ktoś napotkał podobne w oryginalnym albumie wraz z innymi obrazami które potwierdzają oddział , szlak bojowy , lokalizację .( czołgi z okolic kościoła były )Pojawiło się na aukcjach z opisem na odwrocie Lipsko.Może to przypadek lub błąd a jeśli nie ?Od dawna staram się umieścić ten czołg na mapie ,jak dotąd bez sukcesu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Styczeń 2018 Share Napisano 13 Styczeń 2018 jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Styczeń 2018 Share Napisano 13 Styczeń 2018 jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Styczeń 2018 Share Napisano 13 Styczeń 2018 Jeśli nie ma przypadkowych błędówto zdjęcia wykonano w oznaczonym miejscu .Jest to częściowo widoczne na widoku ogólnymktóry wrzuciłem jako pierwszy obrazek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Styczeń 2018 Share Napisano 13 Styczeń 2018 Tak jest, jak napisałem jesteśmy z tym czołgiem zgodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 14 Styczeń 2018 Share Napisano 14 Styczeń 2018 Panie RDW dziękuję za cenną sugestię , której sens pojąłem nieco późno .Rzeczywiście wiele elementów tej układanki jest zgodne z relacją Por. Tabaki .Zerwana wieża , walki na prawym skraju Mokrej III , o stratach widocznych na zdjęciu nie wspomina Czy w tym samym miejscu znalazł się następnie Szwadron Rtm Hollaka ?Rzeczą ludzką błądzić :) byle kierunek słuszny i prowadził do celu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 17 Styczeń 2018 Share Napisano 17 Styczeń 2018 Kolejne ujęcie w trakcie uprzątania terenu .Jak widać różne pojazdy straciły tu anteny .Wszystkie dotąd rozpoznane oznaczenia wskazują na Pz.Reg 36 Widoczne na zdjęciu lotniczym straty powstały prawdopodobniepomiędzy godziny 9.30 a 10 .W wyniku ostrzału prowadzonego zarówno przez oddziały Por.Tabaki jak i Rtm.Hollaka .Znaleźli się w tym samym miejscu i podobnym czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 Wspomnienia Por. W . Dziewickiego – dowódcy plutonu ckm ze Szwadronu Rtm. Hollaka ........ Po przejechaniu ok. 1,5 km. dowódca zebrał szwadron w kolumnę i weszliśmy do częściowo palącej się wioski Mokra III .Zostałem wezwany na czoło i dowódca szwadronu wskazał mi ,gdzie powinienem zająć stanowisko z moimi karabinami maszynowymi . Udałem się w tym kierunkukonno , natykając się na armatę ppanc. 21 Pułku Ułanów . Stojący przy niej oficer powiedział mi , że Niemcy są tuż . ..uszedłszy kilka kroków usłyszałem warkot silników i wieżyczki czołgów ........poganiany ogniem karabinów maszynowych ........zobaczyłem szwadron galopujący na północ w kierunku Mokrej II . Dołączywszy zająłem z karabinami maszynowymi stanowiska wśród zabudowań ( obok szkoły ) . Kilka minut później padły pierwsze serie z czołgów ......widziałem jak nasza armata p.panc. po oddaniu kilku strzałów zamilkła . Przy armacie było dwóch zabitych , a jednego rannego ciągnął ułan w kierunku zabudowań .Ciekawe czy armata p.panc. w zabudowaniach Mokrej III to działko Por. Kochanowskiego i Kpr. Cielebana . Może jednocześnie strzelały trzy . Wówczas straty po stronie przeciwnika widoczne na zdjęciu stają się oczywiste . Można też zakładać , że zniszczonych tu pojazdów było więcej ale zostały usunięte .Kolejne zdjęcie wrzucam niepotwierdzone – szukałem ujęcia z mechanikami naprawiającymi czołgi, ktoś musiałby się specjalnie wybrać w pole a pracowali obok …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 A czy ci na ostatnim zdjęciu, to nie są przypadkiem żołnierze Luftwaffe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 Nie wiem .... chodziło mi bardziej o nastrój zdjęcia , sprzęt ,ślady kół z lewej strony , poprzeczne ustawienie działka .Jak dla mnie laika - te kombinezony mogą być nawet z Kriegsmarine :)Została co prawda jakaś równie niepewna fotografiaz rowu melioracyjnego ale na ten czas potrzebowałemzgrabnie zakończyć temat moich poszukiwań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 Jeśli te kombinezony ( choć kombinezonami nie są) mogą być być nawet z Kriegsmarine, to good luck.Jeśli potrzebowałeś zgrabnie zakończyć temat, to się Tobie udało ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 Jeśli nie masz zastrzeżeń merytorycznych oraz uwag do tekstua chodzi Ci wyłącznie o detale ze zdjęcia jestem szczęśliwy .( w końcu nieczęsto zdarza się amatorowi zastępować historyków :)w tak poważnym temacie ) . I proszę zamiast okazywać wyższośćswojej niewątpliwej wiedzy wytłumacz a nie uderzaj :)Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 Okazywać wyższość swojej niewątpliwej wiedzy, uderzać?... Powodzenia Miroslav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 Najwyraźniej to siły wyższe " decydują jak i kiedy zajmę się innymi tematami .Źródło - albumy oferty ebay . Mokra III krzyżówka .Na szczęście bez samolotów i butów strzelców alpejskich :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 Jak widać nieokreślony obiekt , który brałem za zniszczone zabudowania ,stoi nadal - czyli to prawdopodobnie jeden z czołgów trafionych na drodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Czerwiec 2018 Share Napisano 13 Czerwiec 2018 Kolejne wykopane" stare zdjęcie z forum.MokraIII obok krzyżówki .Czołg o numerze 515 . Inne ujęcie tego miejsca :https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/ostrog2_2.jpgTekst pod zdjęciem z linku sugeruje że stało tu 12 pojazdów.Dotąd rozpoznałem 10 oraz jeden prawdopodobnie osobowy / sztabowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 13 Czerwiec 2018 Share Napisano 13 Czerwiec 2018 Zauważcie ślad trafienia Boforsa w pancerz czołowy 515"- na poprzednim ujęciu ślady po UR.Kolejny czołg stojący dalej - charakterystycznie zniszczona wieża , jak również płyta pancerza poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Czerwiec 2018 Share Napisano 18 Czerwiec 2018 r.222" oraz część widoku na Mokrą II . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Czerwiec 2018 Share Napisano 18 Czerwiec 2018 Zdjęcia II04" z forum .Niestety nie można dopasowaćdo 2 wraków bez wież z Mokrej II i III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 18 Czerwiec 2018 Share Napisano 18 Czerwiec 2018 Mokra III w trakcie walk .Ze starego albumu - PR36Wspominałem o zadymieniu ......Mam nadzieję ,że nie przeszkadzamw pracy forum tymi wrzutkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 19 Czerwiec 2018 Share Napisano 19 Czerwiec 2018 Jak dla mnie, to możesz nawet bardziej przeszkadzać:-) Na tym zdjęciu widać, że za dużo jednocześnie atakujących czołgów to nie jest najlepszy pomysł. Jedno, strzelające ogniem bocznym działo ppamc, może zadać duże straty bez specjalnego przykładania się do celowania, trafiane będą kolejno czołgi przechodzące przez linię ognia. Potrzebna jest jedynie jak największa odległość strzału bezwzględnego (dla Boforsa było to ok 700m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 20 Czerwiec 2018 Share Napisano 20 Czerwiec 2018 Niestety moje doświadczenia z balistyki nie wykraczają poza procę i ćwiczebny strzał z RPG :)Owszem odnalazłem miejsca gdzie pierwotnie stały dwa trafione czołgi w Mokrej IIIale wskazanie dokładnie skąd strzelano wyższa szkoła jazdy . Może duża baza rozpoznanych zdjęćwraz z obrazem uszkodzeń i numeracją , da w przyszłości odpowiedź .Twoja uwaga odnośnie strzału bezwzględnego uświadomiła mi ,że działa z Mokrej IImogły brać udział w zniszczeniu pojazdów w Mokrej III . Odległość pomiędzy 600 a 800 metrów ,o ile była widoczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi