wm71 Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2008 Witam!Na Yahu Tube widziałem filmik o kolekcji czołgów z Teksasu i o odnalezieniu Pantery.Nie znam angielskiego ale usłyszałem w materiale polskie słowa.Ten czołg został wciągnięty w Polsce z rzeki w miejscowości BIELECKIE MŁ. Mam prośbe> jeśli zna ktoś tą historie i wie dlaczego tak cenny pojazd wywieziono z kraju to prosze o podzielenie się tymi informacjami.Pozdrawiam miłośników broni pancernej!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Poszukaj na forum. Było milion razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 18 Styczeń 2008 Share Napisano 18 Styczeń 2008 Rzeka Czarna Nida, miejscowość Bieleckie Młyny, rok 1991. Obecnie w kolekcji Jacqua Littlefielda, Portola Valley, California.W 2003 kawałeczek dalej wyciągnięto wannę pantery, która teraz stoi w Muzeum Orła Białego.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 19 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2008 Wielkie dzięki f35jsf za te infoormacje!Jestem nowy na forum i nie znam wielu histori.Może wiesz dlaczego wywieziono ten czołg z kraju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 Dlaczego wywieziono? ... Może dlatego ze amerykańcy nie mają jak wyciągnąć panter z missisipi czy Missouri.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 Dlaczego wywieziono"to chyba najbardziej śliski temat na tym forum i w ogóle wśród wielbicieli sprzętu ciężkiego w Polsce.Poszukaj wśród tematów, bo kiedyś zamieściłem link do rozmowy z panem który wyciągnął panterkę z Nidy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 19 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2008 Dziękuje za odpowiedzi!Jak znam życie to chodziło o kase..Smutne to:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 chodzilo o $$$;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 Suchy, a nie o €€€ ?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 Wtedt jeszcze €€€ nie było :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 19 Styczeń 2008 Share Napisano 19 Styczeń 2008 Bo te barany wyzbędą się tego co jest cenne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Wyborczhttp://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,9241320,Ale_historia__Slad_wraku_pantery_prowadzi_CBS_do_USA.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 i tak się rozmydli i umorzy spoko spoko jak powiedział pewien zorientowany krasnal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Czołg to nie mydło żeby się ozmydliło" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Taaaaaaaaaaaa niech dzielne CBŚ zabiorą ja z najlepszych rąk do jakich mogła trafic i postawią ją w MOB. oczywiście pod chmurką i bez zabezpieczeń coby moza było cos odkręcic a pamiatke". Żenada, niech zajmą się tym co gnije u nas w kraju w tzw. muzeach.A Pantera została wyremontowana na najwyższym poziomie i chwała jej właścicielowi za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Polski system prawny i sądownictwo najtwardsze materiały ozmydlić" potrafi. Spójrz na afery od 20 lat wstecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 E kolega glupoty opowiada.Poszukiwaczy scigaja za luski mauserowe wystepujace w milionach sztuk na terenie Polski, dlaczego nie wyjasnic sprawy znikniecia Pantery - lacznie z wyciagnieciem konsekwencji w stosunku do osob, ktore maczaly w tym wszystkim palce.Jesli oczywiscie cala sprawa jest przestepstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Bo łuski i guziki to sprawy które ich nie przerastają, mogą orzec w sprawie ale Ci z USA Pantery już nie wypuszczą. Mają bardzo drogich i bystrych prawników ;) Słyszałeś żeby USA kogoś/ coś wydało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Moj post to nie do Ciebie :)Pantera nie wroci bo na jakiej podstawie by miala wrocic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 a propo dobrze zachowanych pojazdowhttp://englishrussia.com/index.php/2011/03/07/engines-of-the-second-world-war-in-a-moscow-museum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 a w kubince stoi królewski tiger którego ruscy nam w 1944 zabrali z okolic Staszowa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Pantera nie wroci bo na jakiej podstawie by miala wrocic?"A na jakiej podstawie wyjechała ??Skoro konserwator był na ie" ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Śmieszne jest to że po tylu latach ruszyło wielkie śledztwo jak podchodzili do niego kilka razy i bez skutecznie.Czołg na pewno nie wróci bo jest bez cenny wtedy chyba poszedł za 2 miliony $ a teraz?Śmieszne jest to że w tym samym miejscu znaleźli drugą bez silnika i praktycznie złom.Powinien odpowiedzieć za to ten kto wiedział i powiadomił tych co ją wyłowili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Powinien odpowiedzieć za to ten kto wiedział i powiadomił tych co ją wyłowili."To chyba jakiś żart.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagiellończyk Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Pantera wyjechała i to boli /moim skromnym zdaniem nie miała prawa wyemigrować/ i z pewnością już nie wróci. Ale może warto zapytać także jak w latach 90-tych działali nasi muzealnicy? W ogóle to chyba była jakaś wolna amerykanka...Kilka lat temu zniknął kadłub niemieckiej Pantery wyciągniętej z Czarnej Nidy. Do dziś trwają spory, czy trafiła ona do prywatnej kolekcji w Niemczech , czy też może dalej znajduje się w pańskich zbiorach. Jak naprawdę potoczyły się losy owej Pantery?- Sprzedałem ją, ponieważ chodziło o utarcie nosa MWP. Gdyby było tak jak miało pierwotnie być, kadłub zostałby w Polsce. Ja tę Panterę wyciągnąłem oficjalnie, sam wszystko finansując. Jak już Pantera stała na brzegu to z MWP przyjechała ekipa, by ją zabrać. Ja tymczasem miałem zgodę dyrektora z adnotacją, że Pantera nie jest muzeum potrzebna. M.in. z powodu całej akcji poszukiwawczej i wydobywczej byłem zadłużony i dlatego musiałem Panterę sprzedać. Nie stać mnie wtedy było na jej renowację. Pierwszy kupiec również nie podołał. (...) Później kupiłem czołg jeszcze raz, ale znowu musiałem odsprzedać. W tej chwili kadłub Pantery jest w Anglii i tam będzie ona restaurowana. Obecnego właściciela - kolekcjonera amerykańskiego stać na to."Wywiad R. Szewczyka z M.K (Odkrywca nr 8, sierpień 2002) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.