musamman2 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Wulfgar, zależy, co rozumiesz przez Europę". Jeśli UE, to trzeba wyjaśnić, ze urosojuz jest europejski jedynie nominalnie. Prawdziwa Europa ma korzenie chrześcijańskie, podczas gdy UE jest tworem laickim, żeby nie powiedzieć- antychrześcijańskim, do tego mocno zabarwionym marksistowsko i zdominowanym przez yłych" trockistów i maoistów, że o Józefie Barroso tu tylko wspomnę. Stąd wynika ślepota europejsów wobec zagrożenia ekspansją islamu- według europejskich autorytetów" każda religia jest sobie równa, a różnorodność jest fantastyczna, bo przecież kolorowa" Europa jest ciekawsza. Ważniejsze na forum unijnym są więc prawa dla pedałów (zanim toleraści zrugają mnie za użycie tego staropolskiego słowa, przypomnę, że używanie obcego słowa gej" stanowi naruszenie ustawy o ochronie języka polskiego), niż prawa chrześcijan! Nasz obecny rząd oczywiście wpisuje się w tę politykę, dążąc do przyjęcia KPP a jeśli chodzi o psucie naszych stosunków ze Stanami, to zmierza oczywiście do wasalnej postawy wobec Niemiec i Rosji, oddalając się jednocześnie od USA. Radzio Sikorski został wyśmiany w Waszyngtonie za swe żądania za tarczę, być może teraz na swój sposób chce się odegrać" na USA, cukrując Rosji. Żałosne to wszystko, szkoda słów.
Erih Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Europa ma korzenie w pogańskim antyku raczej. A co warty jest amerykański sposób uprawiania polityki to widać po Iraku i dolarze..
musamman2 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Erih- w pogańskim antyku powiadasz? Ręce opadają, dosłownie. Człowiecze, to co nazywamy cywilizacją europejską" zostało stworzone w średniowieczu dzięki Kościołowi łacińskiemu. Prawdą jest natomiast, że niektóre elementy tej cywilizacji sięgają antyku- na przykład zasady ogólne prawa rzymskiego. Nikogo jednak nie upoważnia to do odrzucania chrześcijańskich korzeni Europy!
wulfgar Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Może i Irak nie był najszczęsliwszym posunieciem Ameryki ale jeszcze gorszym byloby nagłe wycofanie sie z niego przez Amerykańow w obecnej sytuacji.A co jest warty europejski sposob uprawiania polityki? ( zresztą czy jest takowy?). przykład rurociagu pólnocnego powinien być ostrzezeniem że Niemcy jako najsilniejsze Panstwo w Europie zdominuje UE a przynajmniej na razie tak wygląda. Polska na zblizeniu Niemiecko -rosyjskim zawsze żle wychodziła. Symptomatyczne jest że Schroeder zostal członkiem zarządu Gazpromu co go skompromitowało wprawdzie ale jest pewnym symbolem. Czy sie to komus podoba czy nie to obecnośc militarna Ameryki w Europie (szczegolnie w niemczech) (oraz w mniejszym stopniu Brytyjskiej-Jednostki Armii Renu w Niemczech) jest jak najbardzie pożądana z punktu widzenia naszej racji stanu wbrew temu co niektórzy pożyteczni idioci" w mediach mowią. Casus szybiego wycofania sie Ameryki z Europy po I wojnie swiatowej moze byc tego przykładem.
Erih Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Jeżeli piszemy korzenie to mamy na myśli początki . A początkiem Europy był starożytny Rzym .Chrześcijaństwo też zostało ukształtowane przez filozofię grecką. Spójrz kim byli Ojcowie Kościoła..A co do Kościoła łacińskiego to jego roli nie neguję-ale też nie zgadzam się że wszystko co europejskie powstało dzięki" niemu. Gdyż wiele powstało mu wbrew".
musamman2 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Mylisz się Erih- Rzym nie był początkiem Europy"- był jej zaprzeczeniem. Żaden z narodów zamieszkujących imperium nie czuł wspólnoty kulturowej ani innej z Rzymem! Cesarstwo to była jedynie machina urzędnicza i wojskowa, przemocą utrzymująca w ryzach podporządkowane sobie narody (jeśli można tu mówić o arodach").
Erih Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Powiedzmy ludy" nie arody" i bedzie ok. Wszystko co piszesz to prawda tyle ze Cesarstwo było pierwszym organizmem politycznym obejmującym większość Europy ( i sporo poza nią) , poprzez proces romanizacji narzuciło na obszarze panowania pewne standardy prawne i kulturalne , utorowało drogę chrześcijaństwu upowszechniło wspólny alfabet i tak dalej. Jasne , ludnośc obszarów podbitych buntowała się , buntowali się niewolnicy.. w sredniowieczu mieliśmy bunty chłopskie i wojny religijne .. Historyczna norma.
lisek68 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Jeśli lubimy żarty i figle to proszę bardzo . Śmiech to zdrowie ......
herbstnebel Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=t7wx069Zqwc....
musamman2 Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Doskonałe nagranie, pozwala ono, choć jest satyryczne, zrozumieć (tym, którzy do tej pory tego nie pojęli), jaka to Europa" odetchnęła z ulgą...
pomsee Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 musamman2 cos specjalnie dla ciebie, klimacik chyba taki jak lubisz:http://pl.youtube.com/watch?v=28C8g2t4hf0&feature=related
kindzal Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Dooooobre...a myslalem że ten polski Żyrynowski już dawno wyemigrowal,bo tak cicho bylo ?
Czlowieksniegu Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Oj, nie obrażaj Żyrinowskiego. Ten to się przynajmniej na słowiańską nutę potrafi zabawić. Głośne były swego czasu jego erotyczno-alkoholowe ekscesy.A nasz bubel to co? Jakieś zeszyciki ze śmiesznymi-inaczej ( jak dla mnie ) dowcipy", czasami krótka relacja z procesu sądowego...Pozdrawiam.
danieloff Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Kiedyś w kioskach Ruchu obok gazetek z fikołkami sprzedawano takie broszurki autorstwa Bubla - Poznaj Żyda", chyba niektórzy nasi forumowi koledzy je kupili:-)
pomsee Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Kiedy pierwszy raz to cudo obejrzałem pomyslałem, że ktos robi sobie żarty. Dopiero jak zobaczyłem następne kawałki" okazało się, że to było serio.Zresztą wszystko jedno. I w jednym i drugim przypadku jest to nawet smieszne. Takie natysemito-disco-polo.
martian. Napisano 19 Marzec 2008 Autor Napisano 19 Marzec 2008 Dobrze, fajnie też się uśmiałem i to mocno. Jednak w tym wątku nie chodzi o to by ośmieszać się na wzajem, ale przemyśleć kwestię związaną z przyszłością naszego kraju, a co za tym idzie, także nas samych.Proszę wszystkich, a w szczególności moich oponentów o wizję przyszłości. Takie political fiction. Ja mam takie:Faktycznie mogę się mylić, nie rozumiejąc dobrej woli naszych sąsiadów i nie tylko sąsiadów, co do naszej przyszłości i szczęśliwości w niej. Może faktycznie należy zrzec się państwowości, własnych tradycji, obyczajów, dziedzictwa na rzecz przyszłych pokoleń. Może wtedy będzie mniej konfliktów. Przynajmniej nie będzie międzynarodowych konfliktów... Każdy będzie szczęśliwy jedni bardziej inni może troszkę mniej, ale zawsze do przodu, a nie do tyłu jak to jest teraz. Nie będzie ras, państw nawet kontynentów będą tylko ludzie... Równi i równiejszy. Należy taką wizję przyszłości rozpropagować w Niemczech, Izraelu, USA, Rosji(kolejność przypadkowa)Faktycznie wybiegając bardzo daleko w przyszłość i pomijając wszystkie ludzkie przypadłości, to ta droga prowadzi do jednej rasy ludzkiej rasy". W związku z tym mam nadzieję na faktyczną sprawiedliwość i bezinteresowność obecnych nacji w dążeniu do tego CELU.Pozdrawiam
Czlowieksniegu Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Martian- Twoja wizja do najgorszych nie należy, jest o niebo pozytywniejsza od tej przedstawianej przez eurosceptyków. A może wyobraźmy sobie coś jeszcze innego- dlaczego zakładasz rezygnację z własnych ( narodowych ) tradycji i obyczajów. Popatrz na Niemcy, Włochy, Francję, ... - czy oni zrezygnowali ze swych ( nieraz sięgających czasów pogańskich lub średniowiecza ) tradycji i obrzędowości? To po pierwsze. Czy znalazłeś znaki ograniczenia wolności osobistej, religijnej, światopoglądowej? Chyba wprost przeciwnie- przecież to podobno rozwiązłość ( taka od A do Z ) nam grozi. A może wystarczy porządna realizacja hasła- Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się moja wolność?A teraz zejdźmy na ziemię. Ja akurat mam obawy co do ekonomicznych efektów rozrostu EU. Przykład pierwszy z brzegu - ochrona środowiska i limity CO2 od 2013 do 2020. Szkoda, że za negocjacje bierzemy się dopiero teraz. A takich min może być wiele wiele więcej. Z drugiej strony nikt, chyba, nie zaprzeczy, że w oparciu o subsydia unijne powoli dokonujemy skoku cywilizacyjnego ( oby nie odbiło się to czkawką jak za Gierka ).A co będzie? Zobaczymy. Tak czy inaczej od pewnych zmian nie uciekniemy.Pozdrawiam.
Przełaj Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 No to ja też naskrobie jakieś science fiction. Polska integruje się na różnych płaszczyznach z Unią Europejską, wzrasta dobrobyt w naszym kraju. Niestety z każdym rokiem coraz więcej rodzi się ludzi na naszej planecie i brakuje miejsca. Chiny potentat w płodzeniu dzieci potrzebuje Lebensraum dla kolejnych pokoleń. Atomowe mocarstwo z milionami żołnierzy wkracza na terytorium wyludniającej się Rosji. Stany Zjednoczone przystępują do wojny u boku Rosjan w obronie zachodnich wartości. Chiny atakują instalacje wojenne „aliantów”, w tym instalacje tarczy rakietowej USA, między innymi w Polsce….. Dochodzi do konfliktu globalnego, którego skala jest nie do oszacowania. Aby to pozostało SF. Pozdrawiam.
martian. Napisano 19 Marzec 2008 Autor Napisano 19 Marzec 2008 Ja mam jeszcze straszliwszą wizę z ok 7 miliardów lat albo słońce stanie się supernową, i pochłonie ziemię, albo ziemia spadnie na słońce;))) Tak poważnie, jak starałem się tą dyskusję prowadzić, tak proszę o poważne, związane z tym tematem wypowiedzi...
balans Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Nie jestem wizjonerem, ale chciałem napisać o dwóch ryndach" jakie mamy obecnie w kraju. Ten pierwszy [mniejszościowy] uosabiają ludzie, którzy widzą Polskę jako kraj będący w zupełnej izolacji od Europy, kraj skłócony z sąsiadami, jednym słowem kraj będący takim XIX-wiecznym reliktem i skansenem. Kraj przypominający pod wieloma względami PRL z czasów Gomułki, z tą całą ludowo-odpustowo-obrzędową Cepeliadą" - czyli nazwijmy to po imieniu: Gomułka na Dożynkach na stadionie X-lecia w latach 60-tych" tylko dodatkowo podlany gęstym narodowo-klerykalnym sosem.Jest też druga wizja, ta związana z członkostwem Polski w UE. Wizja Polski dość szybko nadrabiającej cywilizacyjne, technologiczne, czy ekologiczne zacofanie, ale kosztem częściowego zrzeczenia się własnych prerogatyw. Nie jest to więc idealne rozwiązanie, ale w świecie szybkiej globalizacji wydaje się być najlepszym wyjściem dla nas. Bo jak nie związać się z Europą, to z kim? Tu uwaga - Stany nas totalnie olewają, pozostaje więc jedynie Rosja, ale ta jest dla nas [nazwijmy to delikatnie] niezbyt atrakcyjna.Czyli reasumując, Polska jako część składowa silnej Europy, albo Polska postrzegana jako marginalny kraj gdzieś na pograniczu Azji - nawet dziś wielu na zachodzie twierdzi, że Azja zaczyna się nawet nie na Odrze, tylko na Łabie...
Erih Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Kchem jeżeli chodzi o nasze miejsce w Europie...No to tak... Stara Europa to taki wygodny grajdołek gdzie nic nikomu się już nie chce.A nawet nie chce chcieć. Kasę robią głównie imigranci z Commonwelthu.. Nagle w ten kocioł wpada jak śliwka w kompot kilka milionów dorobkiewiczów z Europy dawniej zwanej wschodnią . Nic nie mają do stracenia a wszystko do zyskania . Są nieźle wykształceni. Mają temperament . Idą przebojem pchając się wszędzie gdzie widzą kasę . Inwestują w następne pokolenie.. W dodatku mają za sobą taką czy inną ale bojową historię tradycję nawyki. Zaczynają od zmywaka i budowlanki... ale po 10 latach mafia" polsko-rumuńsko- bułgarsko.. and cała reszta powoli prejmuje branżę budowlaną. Transport. I co tam jeszcze jest..
Erih Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Skoro tak sobie pozytywnie fantazjujemy to jeszcze sobie życzę coby nasza tradycja kultura sztuka i reszta nadbudowy okazały się na tyle atrakcyjne coby ten Helmut z Mazur zamawiał na Wielkanoc U Iwonki z cukierni tradycyjnego polskiego mazurka a Icek z Kazimierza krakowskiego zapisał się u rabina z Lublina na kurs Jidysz.. Chciałbym zeby ich dzieci naturalnie mowiły płynnie po polsku. I z tym Helmutem z Mazur zrobimy pikiete w obronie tradycyjnego krajobrazu , coby nam nie wycinali przydrożnych drzew tylko zmodernizowali drogę pomiędzy nimi.A Icek zostanie księgowym fundacji zajmującej się rewitalizacją fortu Prokocim bo jego dziadek jeszcze za cesarstwa był tam gaciowym.. ;))
danieloff Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Polska Mistrzem Świata w Piłce Nożnej a najnowsza wersja Poloneza TT SportCompact pokonuje na targach w Hamburgu najnowszy projekt koncernu Audi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.