0 canabis.dw Posted October 8 Posted October 8 (edited) kupiłeś czy sam go znalazłeś ? Edited October 8 by canabis.dw
0 Cronos Posted October 8 Posted October 8 Muszę poszukać, gdzieś miałem zdaje mi się identyczny. Tylko nie miał wafki, a pochodzi po wujku inżynierze i obstawiałem pochodzenie DDR, ewentualnie RFN
0 Erih Posted October 8 Posted October 8 Też pamiętam praktycznie identyczny suwak logarytmiczny u ojca, pochodzenie oczywiście DDR.
0 kazioW24 Posted October 8 Author Posted October 8 Totalnie bez sensu te odpowiedzi pytam o skrót jednostki nie kto co ma lub gdzie znalazł.
0 bjar_1 Posted October 8 Posted October 8 Teraz, kazioW24 napisał: pytam o skrót jednostki Nie wiadomo co autor miał na myśli, o ile nie domalował tego ktoś później.
0 sebek1974 Posted October 8 Posted October 8 24 minuty temu, kazioW24 napisał: Totalnie bez sensu te odpowiedzi pytam o skrót jednostki nie kto co ma lub gdzie znalazł. Cze ba było tak od razu więc skrót od słowa ``jednostka`` to jedn. I chyba wszystko jasne.
0 Erih Posted October 8 Posted October 8 Jeżeli (w co wątpię) ten napis białym lakierem jest z epoki używania suwaka, to jest to numer inwentarzowy jakiegoś biura w dawnym NRD. Bardzo wątpię żeby dało się ustalić kto tego sprzętu używał. Wafka to oczywista lewizna, współcześnie dorobiona żeby przykleić artefakt do Trzeciej Rzeszy.
0 kazioW24 Posted October 8 Author Posted October 8 Erih czyli ktoś nabił dwie różne wafki i wypalił kod producenta
0 abcd Posted October 8 Posted October 8 Jako ciekawostka wojenna ekierka tego producenta https://www.ea-militaria.com/wehrmacht-ruler-marked-cme-and-waa.html N.St - z pewna doza fantazji Nachrichten Stelle
0 bjar_1 Posted October 8 Posted October 8 Teraz, Erih napisał: Wafka to oczywista lewizna, współcześnie dorobiona żeby przykleić artefakt do Trzeciej Rzeszy. Jakieś dowody na to twierdzenie? Teraz, abcd napisał: Nachrichten Stelle Albo Nachrichten Staffel. Można sobie gdybać.
0 bert.F Posted October 9 Posted October 9 (edited) WaA 538 - Gebr. Wichmann Berlin (cme) stempel tuszowy na pokrowcu, "trąci" luftwaffe Edited October 9 by bert.F x
0 kazioW24 Posted October 9 Author Posted October 9 Dzięki chłopaki ,nie wiem czemu co niektórzy od razu piszą że wszystko lewe,a ja to znalazłem w kartonach od szpermilowców na giełdzie za całe 20zł,nie od jakiegoś handlarza, żyrokompas LW za 50zł,a trafieniem nr.1 była wczesna skrzynka alu z nakładkami ze skóry na raczki w camo do MG34 z 1937 stan magazynowy z jakimiś gwoździami i starymi narzędziami za 100zł
0 Cronos Posted October 9 Posted October 9 Nie negowałem oryginalności, tylko po primo wiele przyborów produkowanych i używanych przez/dla Wehrmachtu, było dalej produkowanych po II wojnie, właściwie nie zmienionych. Producenci nie zniknęli. Po drugie, na portalach aukcyjnych i bazarkach znajdziesz dosłownie wszystko, temat rzeka. Gratuluję trafień:)
0 DARKOFF Posted October 9 Posted October 9 5 godzin temu, bert.F napisał: WaA 538 - Gebr. Wichmann Berlin (cme) stempel tuszowy na pokrowcu, "trąci" luftwaffe cme Wichmann, Gebr., Zeichengeraete, Vermessungs-Jnstrumente, Berlin
0 Erih Posted October 9 Posted October 9 W dniu 8.10.2025 o 22:06, bjar_1 napisał: Jakieś dowody na to twierdzenie? Popatrz na stan tworzywa w części przeźroczystej. Suwak musiałby przeleżeć w idealnych warunkach, wręcz laboratoryjnych od dnia produkcji do dziś. Kupiłem kiedyś aparat z produkcji 1938, w zamkniętym fabrycznie pudełku, a i tak w niektórych miejscach czas zrobił swoje (niestety). Choć jest też opcja że aparat poprawił obraz (np telefony tak mają) a w rzeczywistości tworzywa wyglądają tak jak w tym wieku powinny. W stosunku do fantów po III Rzeszy jestem skrajnie nieufny - na rynku jest taka ilość podróbek że głowa mała. Jedne podłej jakości, inne bardzo dokładnie zrobione.
0 bert.F Posted October 10 Posted October 10 tylko w celach porównawczych https://militariaplaza.nl/equipment/cased-wehrmacht-slide-ruler-detail 1
Question
kazioW24
W jakiej to jednostce używali.
18 answers to this question
Recommended Posts