Jump to content

Question

18 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Muszę poszukać, gdzieś miałem zdaje mi się identyczny. Tylko nie miał wafki, a pochodzi po wujku inżynierze i obstawiałem pochodzenie DDR, ewentualnie RFN

• 0
Posted

Też pamiętam praktycznie identyczny suwak logarytmiczny u ojca, pochodzenie oczywiście DDR.

• 0
Posted
Teraz, kazioW24 napisał:

pytam o skrót jednostki

Nie wiadomo co autor miał na myśli, o ile nie domalował tego ktoś później.

• 0
Posted
24 minuty temu, kazioW24 napisał:

Totalnie bez sensu te odpowiedzi pytam o skrót jednostki nie kto co ma lub gdzie znalazł.

P1450711.JPG

Cze ba było tak od razu więc skrót od słowa ``jednostka`` to jedn. I chyba wszystko jasne.

• 0
Posted

Jeżeli (w co wątpię) ten napis białym lakierem jest z epoki używania suwaka, to jest to numer inwentarzowy jakiegoś biura w dawnym NRD.

Bardzo wątpię żeby dało się ustalić kto tego sprzętu używał. Wafka to oczywista lewizna, współcześnie dorobiona żeby przykleić artefakt do Trzeciej Rzeszy.

• 0
Posted
Teraz, Erih napisał:

Wafka to oczywista lewizna, współcześnie dorobiona żeby przykleić artefakt do Trzeciej Rzeszy.

Jakieś dowody na to twierdzenie?

Teraz, abcd napisał:

Nachrichten Stelle 

Albo Nachrichten Staffel. Można sobie gdybać.

• 0
Posted (edited)

WaA 538 - Gebr. Wichmann Berlin (cme)

stempel tuszowy na pokrowcu, "trąci" luftwaffe

GEB.Wichman.jpg

Edited by bert.F
x
  • 0
Posted

Dzięki chłopaki ,nie wiem czemu co niektórzy od razu piszą że wszystko lewe,a ja to znalazłem w kartonach od szpermilowców na giełdzie za całe 20zł,nie od jakiegoś handlarza, żyrokompas LW za 50zł,a trafieniem nr.1 była wczesna skrzynka alu z nakładkami ze skóry na raczki w camo do MG34 z 1937 stan magazynowy z jakimiś gwoździami i starymi narzędziami za 100zł 

• 0
Posted

Nie negowałem oryginalności, tylko po primo wiele przyborów produkowanych i używanych przez/dla Wehrmachtu, było dalej produkowanych po II wojnie, właściwie nie zmienionych. Producenci nie zniknęli. Po drugie, na portalach aukcyjnych i bazarkach znajdziesz dosłownie wszystko, temat rzeka. Gratuluję trafień:)

• 0
Posted
5 godzin temu, bert.F napisał:

WaA 538 - Gebr. Wichmann Berlin (cme)

stempel tuszowy na pokrowcu, "trąci" luftwaffe

GEB.Wichman.jpg

cme Wichmann, Gebr., Zeichengeraete, Vermessungs-Jnstrumente, Berlin

• 0
Posted
W dniu 8.10.2025 o 22:06, bjar_1 napisał:

Jakieś dowody na to twierdzenie?

Popatrz na stan tworzywa w części przeźroczystej. Suwak musiałby przeleżeć w idealnych warunkach, wręcz laboratoryjnych od dnia produkcji do dziś.

Kupiłem kiedyś aparat z produkcji 1938, w zamkniętym fabrycznie pudełku, a i tak w niektórych miejscach czas zrobił swoje (niestety).

Choć jest też opcja że aparat poprawił obraz (np telefony tak mają) a w rzeczywistości tworzywa wyglądają tak jak w tym wieku powinny.

W stosunku do fantów po III Rzeszy jestem skrajnie nieufny - na rynku jest taka ilość podróbek że głowa mała. Jedne podłej jakości, inne bardzo dokładnie zrobione.