pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czyli jedziemy Ciekaw jestem zachowania prezydenta na tym szczycie Marcin Przydacz przyznał, że Polsce nie podoba się fakt zaproszenia Władimira Putina na szczyt G20 w USA. Szef Biura Polityki Międzynarodowej w rozmowie z Wirtualną Polską zaznaczył jednak, że Karol Nawrocki nie zamierza zmieniać swoich planów i wybiera się do Miami. Wytłumaczył powód takiej decyzji. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/karol-nawrocki-ma-problem-po-decyzji-trumpa-nam-sie-to-nie-podoba/yxnhmhs
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s 45 minut temu, pawel_breslau napisał: Czyli jedziemy Ciekaw jestem zachowania prezydenta na tym szczycie Marcin Przydacz przyznał, że Polsce nie podoba się fakt zaproszenia Władimira Putina na szczyt G20 w USA. Szef Biura Polityki Międzynarodowej w rozmowie z Wirtualną Polską zaznaczył jednak, że Karol Nawrocki nie zamierza zmieniać swoich planów i wybiera się do Miami. Wytłumaczył powód takiej decyzji. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/karol-nawrocki-ma-problem-po-decyzji-trumpa-nam-sie-to-nie-podoba/yxnhmhs przecież dobrze wiedzą , że fiutin nie pojedzie.
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s 12 godzin temu, Cypis napisał: przecież dobrze wiedzą , że fiutin nie pojedzie. Nie jestem tego taki pewien. Jemu się może wydawać, że jest to szansa na powrót na salony. Poczekamy-zobaczymy.
soldierprzemo Napisano %s o %s Napisano %s o %s W dniu 24.09.2026 o 22:28, Erih napisał: Ponieważ moja znajomość procedur wojskowych po 30 ponad latach mogła mocno zardzewieć, dopytałem jak to jest u znajomego z ŻW. Otóż wojsko cywila nie ma prawa tknąć w czasie pokoju, nie ma i nie było do tego podstaw prawnych żadnych. Co innego jeżeli np wojsko wspiera inną uprawnioną służbę (Policję przy ochronie dużych imprez, SG na granicy) wtedy niejako przejmuje uprawnienia wspieranej służby. Czym innym jest też ochrona instalacji wojskowych, w tym ruchomych - np baterii OPL. A jeszcze czym innym działanie tejże wobec wrogich jednostek latających. Tyle że tu też obowiązują określone procedury żeby nie wziąć "cywila" za "wroga". Za ich złamanie - prorok. Tak więc ochrona Redzikowa przy obecnym stanie prawnym zareagowała absolutnie prawidłowo. Zrobiła to co mogła - wezwała właściwe służby. Co innego gdyby dron wleciał na teren wojskowy. PS Swoją drogą jeżeli tego opera drona dopadły służby, to srodze mu się przejadą po kieszeni - za złamanie zakazu lotów (bez dodatkowych okoliczności) stawka wynosi 10 tyś. też info od znajomego droniarza. Tylko zauważ że tu wszystkie akty prawne mają na myśli tylko i wyłącznie żołnierza żandarmerii wojskowej a nie zwykłego żołnierza
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s Kierunek pokrowski nadal darzy. Plus 120 ład zjedzie na rejon. VID_20260927_175615_227.mp4
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s 5 godzin temu, bodziu000000 napisał: Brytyjska policja zatrzymała w niedzielę pięć osób pod zarzutem przygotowywania ataku terrorystycznego w pobliżu bazy RAF Fairford, z której korzystają siły USA. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/grozny-incydent-kolo-bazy-raf-policja-mowi-o-ataku-terrorystycznym/1zdsegt?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg Prezydent Donald Trump oświadczył w niedzielę, że pięciu ludzi zatrzymanych przez brytyjską policję koło bazy RAF, wykorzystywanej przez amerykańskie lotnictwo, usiłowało doprowadzić do poważnych zniszczeń. Trump dodał, że wywiad USA miał ich od dawna na oku. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-o-zatrzymanych-pod-baza-raf-wywiad-obserwowal-ich-od-dawna/ylh0nht?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ministerstwo Odbudowy, Infrastruktury i Transportu Ukrainy w porozumieniu ze stroną polską pracuje nad umową, która pozwoli ukraińskim służbom granicznym pracę na terytorium Polski — donosi serwis Ukraińska Prawda. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ukraina-moze-przeniesc-punkty-kontroli-granicznej-na-terytorium-polski/14m082m
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s Niestety lecz nie mam całości art. Nie wykupuję premium. Ale jak ktoś chce to może wykupić. Natomiast widzę, po tej części ogólnodostępnej, że niemce się wkurzyły. Spotkanie ministrów spraw zagranicznych Niemiec i Rosji — pierwsze tego rodzaju od czasu pełnej inwazji Rosji na Ukrainę w 2022 r. — odbyło się w kontekście silnych napięć między Berlinem a Moskwą. https://wiadomosci.onet.pl/politico/najpierw-starcie-pozniej-spotkanie-o-tym-rozmawiali-szefowie-msz-rosji-i-niemiec/gxjb33m
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, pawel_breslau napisał: Niestety lecz nie mam całości art. Nie wykupuję premium. Ale jak ktoś chce to może wykupić. Natomiast widzę, po tej części ogólnodostępnej, że niemce się wkurzyły. Spotkanie ministrów spraw zagranicznych Niemiec i Rosji — pierwsze tego rodzaju od czasu pełnej inwazji Rosji na Ukrainę w 2022 r. — odbyło się w kontekście silnych napięć między Berlinem a Moskwą. https://wiadomosci.onet.pl/politico/najpierw-starcie-pozniej-spotkanie-o-tym-rozmawiali-szefowie-msz-rosji-i-niemiec/gxjb33m "Johann Wadephul poinformował Ławrowa, że prowokacja z wykorzystaniem drona na lotnisku w Lipsku to "przekroczenie granicy" przez Rosję i że w przypadku powtórzenia się takiej sytuacji Niemcy są gotowe odpowiedzieć. „Wyraźnie zaznaczyłem również nasze wsparcie dla Ukrainy – jest ono całkowicie niezmienne. I wezwałem Rosję do usiadzenia do stołu negocjacji już teraz”, – powiedział dyplomata. Według niego, atmosfera spotkania była „pełna ostrych wypowiedzi”. „Mamy zasadnicze różnice w ocenie sytuacji. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla tej wojny, która pochłania niezliczone ofiary, w tym rosyjskie, ale przede wszystkim cywilów na Ukrainie. I kiedy wzywamy do zakończenia tej wojny, a Rosja w tej chwili nie jest gotowa tego zrobić, wtedy jest to bardzo trudna, bardzo ostra rozmowa”, – powiedział Johann Wadephul. Jednocześnie minister podkreślił, że prowadzenie takich rozmów to zadanie dyplomacji, a spotkanie z przedstawicielem Rosji nie świadczy o zmianie polityki zagranicznej Niemiec. „Nasza polityka zagraniczna jest całkowicie jasna. Bronimy prawa międzynarodowego. Wspieramy Ukrainę, która broni nie tylko swojej wolności, ale i wolności Europy. Nic się w tym nie zmieni. I jeszcze raz wyjaśniłem to swojemu koledze, Ławrowowi”, – zauważył."
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 12 godzin temu, soldierprzemo napisał: Tylko zauważ że tu wszystkie akty prawne mają na myśli tylko i wyłącznie żołnierza żandarmerii wojskowej a nie zwykłego żołnierza Nie. Wszystkie regulacje o które pytałem dotyczą żołnierzy w ogóle. Po prostu zapytałem człowieka który jest najbardziej biegły w temacie relacji na styku wojsko/cywile.
bodziu000000 Napisano wczoraj o 04:57 Napisano wczoraj o 04:57 (edytowane) Edytowane wczoraj o 04:59 przez bodziu000000
karpik Napisano wczoraj o 05:26 Napisano wczoraj o 05:26 24 minuty temu, bodziu000000 napisał: Kraje bałtyckie, Warszawa, kwestia paru dni, później już z górki, Berlin i Paryż, Londyn to już formalność, następnie mobilizacja i pięciomilionowa armia wyzwoli wreszcie Małą Tokmaczkę.
karpik Napisano wczoraj o 08:22 Napisano wczoraj o 08:22 "Dziesiątki okupantów zostały wzięte do niewoli podczas operacji "Vivaldi" na kierunku Lyman. W sumie około 250 osób, w tym oficerowie, piloci i artylerzyści." VID_20260928_102218_032.mp4
Cronos Napisano wczoraj o 08:46 Napisano wczoraj o 08:46 12 minut temu, bodziu000000 napisał: To jest jak serwisowanie samochodu w autoryzowanym salonie... Nadmuchają Ci koła ultra super mieszanką 78% azotu, 21% tlenu (+1% mieszanka tajnych gazów) i jeszcze wcisną choinkę zapachową za jedyne 199. 1
bodziu000000 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) Edytowane 23 godziny temu przez bodziu000000
RDW60 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Łyso co niektórym teraz po tym artykule: https://tech.wp.pl/wybor-fa-50-procentuje-renesans-lekkich-samolotow-bojowych,7334010381842656a
Jedburgh_Ops Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 8 minut temu, RDW60 napisał: Łyso co niektórym teraz po tym artykule: Komu? Odpowiedź: Nikomu. Gdybyś tylko uważnie czytał, co się (także, jak widać do Ciebie) pisze.
RDW60 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) 27 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Komu? Odpowiedź: Nikomu. Gdybyś tylko uważnie czytał, co się (także, jak widać do Ciebie) pisze. Sprawdza się powiedzenie: Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Właściwie to pożyjemy i zobaczymy. Edytowane 22 godziny temu przez RDW60
Rekomendowane odpowiedzi