Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

A Litwini czy Łotysze? 

Hmmmm....
Vokiečių Saugumo policijos ir SD ypatingasis būrys? 
Pērkonkrusts?

Z premedytacją spytałem kładąc nacisk na słowo „narody”. To że jednostki uczestniczyły w machinie zagłady, to nie oznacza udziału narodu, czy jakiejkolwiek masowości w przypadku obu tych nacji. Szucmani, wachmani - tradycyjna zbieranina szumowin pokroju naszych „w kupie silnych” bąkiewiczopodobnych i „od urodzenia dumnych z przyrodzenia, pardon, pochodzenia.”

M.

• Odpowiedzi 12,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3202

• Jedburgh_Ops

2027

• karpik

1842

• MarekA

1348

Napisano
14 minut temu, beaviso napisał:

Z premedytacją spytałem kładąc

Naciągasz...

Zwłaszcza, że idąc takim tropem, możemy dzielić włos na czworo i zacząć szukać usprawiedliwienia dla III Rzesz- co prawda AH nie spadł z nieba, a wręcz przeciwnie, ale przecież N % szarych Niemców ani nie wiedziała (?) o zbrodniach, ani tym bardziej by ich nie poparło (?).

Podobnie, niestety, mamy w przypadku "Wołynia".
Nawet pamiętając o bezwzględnym przymusie i terrorze, które UPA prowadziło także wobec Ukraińców*, to bez czynnego udziału czerni, znakomita większość tej tragedii nie miałaby fizycznej możliwości się odbyć.

19 minut temu, beaviso napisał:

Szucmani, wachmani -

Kwestia skali, rzecz jasna, ale właśnie tu jest zaszyte clue OOB....

* czyli w sumie Rusinów, Bojków, Hucułów, itp, itd 

Napisano (edytowane)

Czy Ukraina zrobiła jakąś zadymę w związku z nazwaniem x ulic, aleji i placów , x szkół, czy też po sformowaniu 8. DP im. Armii Krajowej . Czy chcieli nam ustalać historię , a my chcemy to robić . Niestety wpisuje się to w ruską narrację wojny z Ukrainą . Też ich chcemy denazyfikować . 

Historycy szacują, że z rąk Armii Krajowej oraz innych polskich oddziałów zginęło łącznie około 10 do 15 tysięcy Ukraińców. Liczba ta obejmuje ofiary cywilne zabite w ramach akcji odwetowych i prewencyjnych .

Taki jeden gość 2 tys. lat temu powiedział : „Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem”. 

Edytowane przez Cypis
  • Super 1
Napisano
6 minut temu, Cypis napisał:

Czy Ukraina zrobiła

Przeczytaj mój wpis, do którego się odnosisz, jeszcze raz- na spokojnie i ze zrozumieniem.

Przy czym, mniej się zajmuj Ukrainą, a okolicznościami przyrody a propos OOB.

Zwracając uwagę i na historię Ukrainy, jako republiki i państwa, po 05.1945 i trwającej od 02.2022 dyskusji i "dyskusji" o symbolice, ideologii, zgrzytach międzypaństwowych.

Napisano
1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Naciągasz...

Nic nie naciągam, zwłaszcza nie ja z nas dwóch. Stawianie Łotyszów i Litwinów jako narodów, które mordowały Polaków jest pomysłem co najmniej dziwnym. O ile Litwini noszą swoje urazy, to Łotyszów Polacy w ogóle nie interesowali. 

M.

Napisano
7 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

...
Problem w tym, że "zamieszanie" wokół OOB, ma b. niewiele wspólnego** z decyzją Zeleńskiego, a jest elementem wewnątrz polskiej walki politycznej i szarpania się o pojedyncze % w sondażach.
...

I być może masz rację. Jednak będę stał przy swoim, że nasi wschodni sąsiedzi wiedzieli jak ich zachodni sąsiedzi zareagują na decyzję prezydenta Ukrainy. I nadal twierdzę, że komuś bardzo zależy aby te relacje popsuć. A, że niektórzy nasi politycy wykorzystują tę sytuację to nic nowego. 

Napisano
45 minut temu, beaviso napisał:

Nic nie naciągam, zwłaszcza

Obie nacje uczestniczyły w mordowaniu, na skalę przemysłową, jeśli się popatrzy na Litwinów, Polaków/obywateli II RP.

To, czy fizycznie brało w tym udział N %, czy M %, to już rzecz wtórna.

W jakiś sposób pisaliśmy sobie o tym w 

Dokumentnie mnie nie interesuje, czy robili to w ramach współdziałania z III Rzeszą, nadziei na odzyskanie niepodległości, czy walki z ZSRR/komunizmem.

Gwoli wyjaśnienia, bo może potrzeba- w d... nosie mam narastającą pseudo martyrologię, prawilny patriotyzm, Polska Mesjaszem narodów, wiecznie na próby wystawiana.
Fajnie by było przestać się nieustannie, b. często dokumentnie bezmyślnie, oglądać wstecz.

Napisano
14 minut temu, pawel_breslau napisał:

Jednak będę stał przy swoim

Byłbym mocno i niemile zaskoczony, gdyby tego nie wiedzieli.
Co nimi powodowało? Tego, przynajmniej na dziś, nie wiemy, a możliwości jest b. dużo.

14 minut temu, pawel_breslau napisał:

A, że niektórzy

Co "tylko" świadczy o ich bezkresnej bezmyślności, bo poza % w sondażach, nic więcej nie mogli ugrać, a ogromnie dużo przegrać. Co im, w imieniu Polski i Polaków się udało.

Napisano

Sezon urlopowy na Krymie zamienił się w katastrofę: zamiast turystów — wiatraki, puste hotele i postapokaliptyczna atmosfera

Pożary na rafineriach naftowych, widoczne z kosmosu, idealnie dopełniają ten obraz.

Krymski przedsiębiorcy spodziewali się, że mimo wojny sezon urlopowy przyniesie im zyski.

Wzięli kredyty, wyremontowali nieruchomości i zamówili reklamy — ale turyści wciąż nie przyjechali. Teraz są zmuszeni zwabiać ich ogromnymi zniżkami, ale biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia, nawet najbardziej zdesperowani nie przyjadą.

Sytuacja na półwyspie będzie tylko gorsza: na razie jeszcze można wyjechać, ale później stanie się to znacznie trudniejsze.

I nie chodzi nawet o logistykę — chodzi o to, że Putin potrzebuje zakładników na Krymie, gdzie z każdym dniem robi się coraz goręcej i bardziej napięta atmosfera. Siły rosyjskie, jak zawsze, staną za kobietami i dziećmi.

Główna zdobycz Putina, zdobyta niemal bez rozlewu krwi, zamieniła się w pułapkę dla rosyjskiego dyktatora.

Ukraina znalazła wrażliwy punkt Rosji i przejęła inicjatywę: ataki stają się codzienne, panika narasta, a władze okupacyjne są zdezorientowane i nie wiedzą, co robić.

Dla Rosjan nadszedł czas, by opuścić Krym — jeśli nie chcą tam zostać na zawsze.

Napisano
4 godziny temu, szutnik napisał:

Panie i Panowie robimy sobie żarty czy inne podśmiechujki a sytuacja robi się niewesoła . Po awanturze o SAFE , gdzie wydaję mi się , że chodziło o to , by pieniądze nie trafiły do mateczników wiadomej opcji politycznej  mamy nowy konflikt tym razem z Ukrainą , która , co by nie powiedzieć walcząc o swoje jednocześnie chroni naszą dupę. I to wszystko żeby jakiś kurdupel mógł krzyknąć TKM. 

Ale nikt sobie podśmiechujek nie robi. To jest poważna sprawa i rozmowa też jest, uważam, na poziomie. Wymieniamy poglądy, dzielimy się spostrzeżeniami. Wiadomym jest, że Ukraina się broni, walczy już kilka lat w mocniejszym państwem, walczy o swoje przetrwanie a tym samych ochraniając nas. Teraz powstał konflikt i widać, że on narasta (oddawanie orderów i innych odznaczeń, brak chęci pozyskania MIG-ów za technologię dronową i antydronową). Myślę, że to kiedyś się w końcu wyklaruje bo wiecznie nie będziemy się na siebie gniewać. Jednak patrząc z perspektywy roku 2022 i obecnego to widać, że Ukraina powoli, tak mi się wydaje, ma nas trochę w .... . No i tu nie chciałbym się wyrażać niestosownie. 

Ukraina przez te kilka lat urosła w siłę na arenie międzynarodowej, militarnie, politycznie, więc i na więcej może sobie pozwolić. Ciekaw jestem co by się stało gdyby prezydent Ukrainy nadał nazwę jednego z oddziałów, który nazwał obecnie, w 2022 roku. 

Napisano
8 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Poza dyskusją jest, że trzy narody* wymordowały miliony Polaków i polskich obywateli.

Niemcy, Rosjanie i Ukraińcy.

Różne mieli cele i różne "wartości" nimi kierowały, ale jest to oczywista oczywistość.

Problem w tym, że "zamieszanie" wokół OOB, ma b. niewiele wspólnego** z decyzją Zeleńskiego, a jest elementem wewnątrz polskiej walki politycznej i szarpania się o pojedyncze % w sondażach.

* pomińmy Litwinów, Łotyszy...

** niby doskonały (?) pretekst, choć jednocześnie wskazuje na schizofrenię wykonawcy. Wykonawcy, bo nie pomysłodawcy.

20260621_202907.jpg

• Super 2
Napisano

"Decyzje władz nie zmienią faktów. W lutym 2022 r. z własnej woli otworzyliśmy domy dla osób uciekających przed inwazją. Jesteśmy razem dzień po dniu i niech tak zostanie. (...) Dlatego jako obywatele RP nadajemy własny order. Robimy to oddolnie" — piszą autorzy w Akcie Nadania Obywatelskiego Orderu Przyszłości Wołodymyrowi Zełenskiemu oraz narodowi ukraińskiemu. Treść dokumentu można przeczytać poniżej.

https://www.onet.pl/informacje/sestry/prezydent-odebral-obywatele-nadaja-swoj-order-zelenskiemu/c5mql36,0666d3f1

Napisano
2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Gwoli wyjaśnienia, bo może potrzeba- w d... nosie mam narastającą pseudo martyrologię, prawilny patriotyzm, Polska Mesjaszem narodów, wiecznie na próby wystawiana.
Fajnie by było przestać się nieustannie, b. często dokumentnie bezmyślnie, oglądać wstecz.

"  Nieszczęścia Polaków są dowodem na istnienie Boga " by " Inwazja barbarzyńców "