Jedburgh_Ops Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 8 minut temu, beaviso napisał: A z ciekawostek dot. F-16 - wczoraj ok. 18 wyleciał z Lwowa An-26 ("45") i nad Polską był widoczny na radarach. Zabrzęczał basowo nade mną jak był jeszcze na 13,000 ft. Wylądował o 21:30 w Skydstrup/Vojens, gdzie była główna baza duńskich F-16. Z tym że najpewniej nie poleciał tam sam. O 20:30 tym samym kursem poszły "szybkie", pod osłoną mroku i chmur. Siedziałem jeszcze przed domem i usłyszałem ładną melodię, która długo jeszcze niosła się na podeszczowym niebie. Jestem przekonany, że były to ukraińskie F-16, zapewne dwa w luźnym szyku, na jeden to trwało za długo i brzmiało za głośno - pasował kierunek przelotu z SE na NW, no i czasowo by się zgadzało, że lecąc 900-1000 km/h wylądują tuż po tym An-26. M. W takim razie nie można wykluczyć, że te szesnastki poleciały na jakieś serwisowanie.
pawel_breslau Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Belgia zamierza przekazać Ukrainie docelowo wszystkie myśliwce F-16, jakimi obecnie dysponuje. To aż 53 egzemplarze, z których pierwsze mają zacząć pojawiać się na froncie w tym roku. Fajnie, że w sąsiednim zaprzyjaźnionym państwie będziemy mieli najbardziej doświadczonych pilotów świata z F-16 w zakresie działań CAS. Nikt w NATO nie ma takiego doświadczenia choćby z tym, żeby wiedzieć, co w F-16 pokazuje system RWR i w obliczu jakich ruskich radarów jakich pasm? Tylko Ukraińcy wiedzą, co im pokazuje RWR i jak latać, żeby w miarę możliwości nie narażać się na ruską opl. Walki powietrzne z udziałem F-16 nad Ukrainą się nie toczą (być może z wyjątkiem jednej), więc w tym zakresie Ukraińcy nikogo wiele nie nauczą, ale w trybie CAS mogą być wykładowcami w całym NATO, bo nikt w NATO nie ma zielonego pojęcia jak w praktyce walczy się z ruskimi w tym trybie i co wtedy pokazuje awionika wewnętrzna i zewnętrzna (ECM) tych samolotów. Ja jestem tylko ciekaw czy będą oni się tak chętnie dzielić tą wiedzą, którą nabyli/nabędą na zachodnim sprzęcie. A jeśli już będą chcieli się dzielić to zapewne nic za darmo.
pawel_breslau Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Poniekąd temat powiązany z wojną na Ukrainie. Pod koniec grudnia ubiegłego roku u wybrzeży Hiszpanii doszło do zatonięcia rosyjskiego statku towarowego "Ursa Major" w niejasnych okolicznościach. Dziennikarskie śledztwo stacji CNN sugeruje, że jednostka mogła transportować reaktory jądrowe przeznaczone dla Korei Północnej. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/tajemnicza-katastrofa-ursa-major-slad-prowadzi-do-korei-polnocnej/2sw8ms4
pawel_breslau Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Pomiędzy niemiecką wyspą Fehmarn a Zatoką Lubecką od weekendu stacjonuje rosyjski okręt wojenny "Siewieromorsk", co wywołało alarm w regionie Morza Bałtyckiego. Oficjalnie celem działań Moskwy jest ochrona tzw. rosyjskiej floty cieni. Ruch Rosji spotkał się z natychmiastową reakcją NATO. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-wyslala-niszczyciele-nato-odpowiada-na-ruchy-u-wybrzezy-baltyku/t7zde6j
pawel_breslau Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu A tutaj ciekawe szacunki ewentualnej wojny Polski z roSSją Zniszczona infrastruktura, miliony uchodźców wewnętrznych i bezrobocie przekraczające 43 proc. — to niektóre skutki, jakie mogłaby przynieść agresja militarna na Polskę. Nowy raport po raz pierwszy szacuje całkowite ekonomiczne koszty takiego konfliktu — a liczby są astronomiczne. https://businessinsider.com.pl/gospodarka/ekonomiczne-koszty-wojny-dla-polski-raport-ujawnia-mrozace-krew-scenariusze/vddmd0z
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 5 minut temu, pawel_breslau napisał: A jeśli już będą chcieli się dzielić to zapewne nic za darmo. Oczywiście. Ale to normalne. Naszych pilotów F-16 i F-35 kowboje też nie szkolą za darmo. Jak Eurocopter/Airbus szkolił mnie kiedyś w śmigłowcowym zakresie przepisów Part-145 to też nie za darmo, tylko jakiś podmiot mi to opłacił. Itd. „Za darmo umarło”, jak mawia od stu lat śląski odłam mojej rodziny.
pawel_breslau Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ciekawe to co piszesz. Pytanie ile myśmy dostali od Ukrainy za tą bezinteresowną pomoc wojskową i ochronę ich obywateli, którzy uciekali przed ruSSkimi, za ciągłe wspieranie, za udostepnienie swojego terytorium do przewozu broni, amunicji itd, itp. I nie jest to żaden przytyk w kierunku Ukrainy ale mogliby się w jakiś sposób odwdzięczyć za taką pomoc. Bezinteresownie.
Jedburgh_Ops Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Godzinę temu, pawel_breslau napisał: Ciekawe to co piszesz. Pytanie ile myśmy dostali od Ukrainy za tą bezinteresowną pomoc wojskową i ochronę ich obywateli, którzy uciekali przed ruSSkimi, za ciągłe wspieranie, za udostepnienie swojego terytorium do przewozu broni, amunicji itd, itp. I nie jest to żaden przytyk w kierunku Ukrainy ale mogliby się w jakiś sposób odwdzięczyć za taką pomoc. Bezinteresownie. Wiesz Paweł, przyjaźń przyjaźnią między polskimi a ukraińskimi pilotami F-16, ale tego, co ci drudzy mają do przekazania na podstawie ich doświadczeń wojennych nie da się przekazać w ciągu godzinnego wykładu. To po prostu siłą rzeczy musi być płatne. Ci ludzie muszą tu przylecieć swoimi F-16, trzeba im dać hotel i dać jeść, trzeba im zatankować ich F-16 naszą naftą, bo to my mamy do nich sprawę, a nie na odwrót, więc trochę trudno, żeby oni za to płacili z budżetu ichniego MON. A za kilkudniowe lub wielodniowe wykłady też się należy honorarium, jak w każdej szkole wyższej. Nie jesteśmy RAF-em z ich Szkocją, Belize i Falklandami, gdzie od dekad ćwiczy się loty NOE („koszące”) tylko u nas trzeba sobie łamać głowę, gdzie to robić i przez ile sekund, a to jest do kitu. Chyba, że nad Bałtykiem. A loty na małych wysokościach są ważne w tym, co ukraińscy piloci F-16 mają do powiedzenia na ewentualnych wykładach. Ukraińscy piloci F-16 robią z samymi tylko dronami rzeczy, o jakich w NATO w warunkach operacyjnych nigdy nikomu się nie śniło. Strzelają do dronów rakietami APKWS, a za chwilę jeszcze tańszymi, a nie mniej skutecznymi rakietami FZ275 na małych wysokościach w różnych warunkach atmosferycznych, czyli w różnych warunkach propagacji wiązki laserowej. Wykłady wykładami, ale ukraińscy piloci powinni to ćwiczyć z Polakami także w powietrzu, a to siłą rzeczy musi kosztować i te koszty muszą być po naszej stronie.
pawel_breslau Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Oki. Z kosztami z jakimi musimy się liczyć to rzecz wiadoma-tak jak piszesz, jest to w naszym interesie. Mi chodziło bardziej o chęć uzyskania "czegoś" w zamian za te informacje, o których pisaliśmy. Pisząc "czegoś" miałem na myśli np kolejnych sprzętów za darmo. Wiadomo, że wiedza nabyta przez żołnierzy ukraińskich nie przyszła w ciągu tygodnia (i nam by tam szybko do głowy nie weszła) i zapewne będzie się ona powiększać. Lecz też nie ukrywajmy, lecz do jeszcze kilku tygodni temu, to praktycznie PL była przygranicznym państwem do Ukrainy, bez którego to kraju Ukraina mogłaby już nie istnieć, lub istnieć będąc bardziej okrojona. Myślę, że powinni w PL szukać wielkiego sojusznika, nawet kosztem przekazania swoich informacji i doświadczeń za ten przysłowiowy wikt i opierunek.
pawel_breslau Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Rosja wystrzeliła "najpotężniejszą rakietę na świecie". Władimir Putin zachwycony https://wiadomosci.onet.pl/swiat/najpotezniejsza-na-swiecie-wladimir-putin-zachwycony-rakieta-sarmat/bz4rkxe?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
szutnik Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, pawel_breslau napisał: Oki. Z kosztami z jakimi musimy się liczyć to rzecz wiadoma-tak jak piszesz, jest to w naszym interesie. Mi chodziło bardziej o chęć uzyskania "czegoś" w zamian za te informacje, o których pisaliśmy. Pisząc "czegoś" miałem na myśli np kolejnych sprzętów za darmo. Wiadomo, że wiedza nabyta przez żołnierzy ukraińskich nie przyszła w ciągu tygodnia (i nam by tam szybko do głowy nie weszła) i zapewne będzie się ona powiększać. Lecz też nie ukrywajmy, lecz do jeszcze kilku tygodni temu, to praktycznie PL była przygranicznym państwem do Ukrainy, bez którego to kraju Ukraina mogłaby już nie istnieć, lub istnieć będąc bardziej okrojona. Myślę, że powinni w PL szukać wielkiego sojusznika, nawet kosztem przekazania swoich informacji i doświadczeń za ten przysłowiowy wikt i opierunek. Nawet nie masz po co rozważać tego problemu. Oni nigdy nie zapomnął , kto im pomógł ( jeżeli czegoś sami nie wykręcimy, jak to próbują Konfa z Brauem i niekiedy z Pisem ) I myślę, że chętnie się podzielą wiedzą , która jest wyjątkowa i bezcenna , a jak nam przyjdzie zapłacić jakiś rachunek , to i tak będą to grosze w stosunku do wartości. 1
Erih Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, szutnik napisał: I myślę, że chętnie się podzielą wiedzą , która jest wyjątkowa i bezcenna , a jak nam przyjdzie zapłacić jakiś rachunek , to i tak będą to grosze w stosunku do wartości. Chodzą słuchy, że w niektórych tematach to już się dzieje, i to nie od wczoraj. I Ukraińcy nie robią tego bezinteresownie, wiedza przekazana do naszych firm wraca w postaci udoskonaleń sprzętu bojowego.
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 11 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Ukraiński laser sterowany AI — niszczy drony kamikaze i pomaga rozminowywać pola Gdzie my jesteśmy na tym tle, albo może w czym jesteśmy? na chu.... nam jakieś lasery , my będziemy mieli 3 duże OP i 96 Apachy
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) 11 minut temu, Erih napisał: Chodzą słuchy, że w niektórych tematach to już się dzieje, i to nie od wczoraj. I Ukraińcy nie robią tego bezinteresownie, wiedza przekazana do naszych firm wraca w postaci udoskonaleń sprzętu bojowego. ta , już to widzę jak w 2027 (niedaj Boże) do władzy wrócą PiSdzielcy z Konfą i rezydentem pałacu Edytowane 2 godziny temu przez Cypis
bodziu000000 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu W Wielkiej Brytanii wiedzą jak traktować onuce
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, szutnik napisał: Nawet nie masz po co rozważać tego problemu. Oni nigdy nie zapomnął , kto im pomógł ( jeżeli czegoś sami nie wykręcimy, jak to próbują Konfa z Brauem i niekiedy z Pisem ) I myślę, że chętnie się podzielą wiedzą , która jest wyjątkowa i bezcenna , a jak nam przyjdzie zapłacić jakiś rachunek , to i tak będą to grosze w stosunku do wartości. Masz rację. Sam tylko wykład ukraińskich pilotów dla polskich pilotów F-16, a szczególnie tego shitu FA-50 o tym, z jakiego dystansu, od jakiego pułapu i w jakim pasmie działa choćby sam tylko Żytiel to jest wykład warty miliona dolarów, jak nie lepiej. Żaden instruktor NATO nie nauczy polskich pilotów takich spraw, bo nikt nie ma o tym zielonego pojęcia. Wywiad techniczny NATO powiedział tylko (gdy specjalsi zdobyli drugi egzemplarz w dalszej części wojny), że zasięg Żytiela ruscy podrasowali co najmniej do 30 km. Tylko że jeszcze wszystko zależy jak go używać i przeciwko czemu, a tutaj to tylko ukraińscy piloci mają tę wiedzę. Całe lotnictwo NATO powinno leżeć plackiem przed ukraińskimi pilotami z setkami godzin nalotu bojowego i błagać ich o szkolenia, bo żadne NATO nas tego nie nauczy.
Rekomendowane odpowiedzi