Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Chyba jednak nie Je... nie doczytał.

Cyt: "Radosław Piesiewicz, Dyrektor Operacyjny i współzałożyciel APS i kmdr rez. Dariusz Wichniarek, dyrektor Pionu Rozwoju Biznesu Advanced Protection Systems (APS): (...) Są one używane do wykrywania Shahedów, z odległości nawet 19 km,"

Wzięte z https://defence24.pl/przemysl/polski-sprzet-kontra-rosyjskie-drony-ukraincy-uwazaja-nasze-radary-za-najlepsze-wywiad.

Mikrodrony jak na razie nam nie zagrażają, te duże, jak się przekonaliśmy tak.

Napisano
53 minuty temu, MarekA napisał:

Wtedy okaże się że drony naszą zaporę będą pokonywać lecąc na wysokości 2500 - 3500m. 

No to będą widoczne dla zwykłych radarów.

Napisano

Erih, nie chcesz dostrzec tego, o czym marzy forumowicz. Jego nie obchodzi detekcja dronów, tylko ich zwalczanie tym, co już jest skonstruowane. Masz do pracy tylko jeden parametr - ogień na dystansie do 3 km, a nie jakieś inne sprawy na dystansie 19 km.

Napisano
4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Erih, nie chcesz dostrzec tego, o czym marzy forumowicz. Jego nie obchodzi detekcja dronów, tylko ich zwalczanie tym, co już jest skonstruowane. Masz do pracy tylko jeden parametr - ogień na dystansie do 3 km, a nie jakieś inne sprawy na dystansie 19 km.

Mam konkretny system o konkretnych parametrach, i rozważam najefektywniejszy sposób jego użycia. Z tego co wyczytałem i policzyłem, wychodzi mi że się da, nie jest kosmicznie drogie, i będzie skuteczne jeżeli zostanie dobrze zorganizowane.

Pomysł rozstawienia tego systemu co 3 km uważam za absurdalny zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i efekty. Dlatego nim się nie zajmowałem.

Napisano (edytowane)
29 minut temu, MarekA napisał:

Zaczynam się gubić: drony wleciały do Polski przez pomyłkę czy informacja o dronach to pomyłka?

To nie był ani atak na Polskę, ani prowokacja wobec niej. Drony wleciały do Polski lotem niekontrolowanym będąc zestrzelonymi nad Ukrainą, ponieważ zostały wysłane do atakowania ukraińskich celów położonych zbyt blisko polsko-ukraińskiej granicy.

Gdyby ktoś był w mylnym błędzie i gdyby jeszcze ktoś nie wiedział, jak daleko latają drony zestrzelone przez Ukraińców.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
Teraz, Erih napisał:

Pomysł rozstawienia tego systemu co 3 km uważam za absurdalny zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i efekty. Dlatego nim się nie zajmowałem.

:classic_biggrin: Musisz negocjować z @lowiec - jemu wyrządzasz przykrość i zawód. :classic_smile:

Ja dałem tylko parametry do spełnienia marzenia forumowicza.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Erih napisał:

Mam konkretny system o konkretnych parametrach, i rozważam najefektywniejszy sposób jego użycia. Z tego co wyczytałem i policzyłem, wychodzi mi że się da, nie jest kosmicznie drogie, i będzie skuteczne jeżeli zostanie dobrze zorganizowane.

Po co nam radar o zasięgu zaledwie 19km skoro wojsko posiada mobilne radary Soła o trzykrotnie większym zasięgu wykrywania celów? Problemem jest cena efektora. Działka i km mają relatywnie mały zasięg skuteczny. Rakiety są są za drogie. Rozwiązaniem mogą być szybkie drony kamikadze które mogą startować z mobilnych platform naziemnych jak i latających (np. śmigłowców). Podstawą jest zintegrowany system obrony a nie tworzenie setek samodzielnych punktów ogniowych.

PS Chyba jeszcze nikt nic nie pisał o wykorzystaniu Krabów i K9 do strzelania ogniem zaporowym do dronów. 😎

Edytowane przez MarekA
Napisano
21 minut temu, MarekA napisał:

Podstawą jest zintegrowany system obrony a nie tworzenie setek samodzielnych punktów ogniowych.

Absolutna niepodważalna racja.

Co do Soły to nie sprawdzałem jaka będzie tej konstrukcji skuteczność przy wykrywaniu niskolecących obiektów o małej powierzchni odbicia, cena, czy da się je oprogramować tak jak system SKYctrl (odróżnianie ptaków np) jak tam z sieciocentrycznością.

Co do efektora to wiadomo, musi być stosunkowo niedrogi i dostępny w dużych ilościach. Może rakiety ziemia-powietrze z naprowadzaniem laserowym? Takie proste i tanie, widziałem już gdzieś taki system.

Napisano (edytowane)

Co do Soły to nie sprawdzałem jaka będzie tej konstrukcji skuteczność przy wykrywaniu niskolecących obiektów o małej powierzchni odbicia, cena, czy da się je oprogramować tak jak system SKYctrl (odróżnianie ptaków np) jak tam z sieciocentrycznością.

Soła nie jest starym radarem. Skąd przekonanie że stosunkowo mały "plastykowy" drom ma małą powierzchnie odbicia? Wystarczy jeden metalowy element konstrukcji działający jak reflektor. Radar Soła jest przeznaczony dla systemów zwalczających nisko lecące cele.  

Ciekawe jak "świeci" na radarze ten silnik:

silnik.jpg

Edytowane przez MarekA
Napisano
40 minut temu, MarekA napisał:

Soła nie jest starym radarem. Skąd przekonanie że stosunkowo mały "plastykowy" drom ma małą powierzchnie odbicia? Wystarczy jeden metalowy element konstrukcji działający jak reflektor. Radar Soła jest przeznaczony dla systemów zwalczających nisko lecące cele.  

Ciekawe jak "świeci" na radarze ten silnik:

Silnik jest schowany we wnętrzu konstrukcji z materiałów lekkich, więc jakoś specjalnie nie świeci. Korpus drona to "latające skrzydło, więc też odbicie jest niewielkie i rozproszone. Śmigło drewniane, pchające. Więc i echo radarowe - niewielkie. Tak to było pomyślane.

O radarach Soła to sobie poczytam, będę miał wiedzę jakąkolowiek to się wypowiem. Niemniej, radary do wykrywania nisko i bardzo nisko lecących obiektów nie mogą być rozstawione zbyt daleko od siebie, żeby nie tworzyć martwych pól. Czy to z powodu horyzontu, czy rzeźby terenu.

Napisano
4 godziny temu, Erih napisał:

Cyt: "Radosław Piesiewicz,

WP ma -naście czy odrobinę powyżej 20 takich zestawów.

W którejś z oficjalnych wypowiedzi padła informacja, że na dziś (?) podejmowane są próby zabezpieczenia infrastruktury krytycznej.

Zapewne pointa jest taka, że "na dziś" i "na jutro", jeśli w ostatnich miesiącach nie dokonano potężnych zakupów, których nie ujawniono*, to... o zabezpieczeniu granicy nawet nie ma co myśleć.

* co było by oczywistą oczywistością...

Napisano

Silnik jest schowany we wnętrzu konstrukcji z materiałów lekkich, więc jakoś specjalnie nie świeci. Korpus drona to "latające skrzydło, więc też odbicie jest niewielkie i rozproszone. Śmigło drewniane, pchające. Więc i echo radarowe - niewielkie. Tak to było pomyślane.

I co z tego że silnik schowany jest w konstrukcji z materiałów lekkich? To osłona aerodynamiczna. My mówimy o czymś innym.