Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Nie boisz się, że bardzo szybko byłaby z tego jakaś draka wynikająca z ruskiej prowokacji?

Od początku tej wojny bacznie obserwuję to, kogo dzicy najbardziej nienawidzą z naszej demokratycznej i cywilizowanej strony. Moim zdaniem pierwsze miejsce na podium zajmują u dzikich ex aequo Polska i Wielka Brytania. Dalsze miejsca na podium już nie są ważne.

Spokojnie mogę sobie wyobrazić, że gdybyśmy wysłali na Ukrainę naszą jednostkę ogniową Patriotów (czyli 4 wyrzutnie M903) to dzicy zaraz zmontowaliby w rejonie odpowiedzialności tej jednostki jakiś teatralny numer, czyli zestrzelenie jakiegoś cywila po ruskiej stronie linii demarkacyjnej. A potem przed sądem międzynarodowym byłyby lata udowadniania, że ze stanu naszej jednostki nie zeszła ani jedna rakieta. Tylko kogo by to obchodziło, szczególnie u dzikich? Najważniejszy w ruskich mediach byłby przekaz - „Polacy z NATO zestrzelili nam cywilny samolot”.

W sumie to dobry pomysł żeby na jakiś czas (jak będą fikać to i tak będzie niezbędne) zamknąć niebo nad wschodnią Ukrainą. Wali mnie wtedy, że ruscy z premedytacją wpuszczą w tę strefę cywilny samolot, a jeszcze mniej mnie obchodzi co będą mówić.

Edytowane przez karpik
Napisano
9 minut temu, lowiec napisał:

Podobno coś spadło w lubelskim i "rozpizdziło" się ogniście w polu kukurydzy.

Są jakieś tu pany z okolicy tego przyziemienia?

@beaviso na wczasach nie byłeś przypadkiem? ;)

Napisano

Pierwsza moja myśl to była że jakaś zamaskowana bimbrownia pierdykła :) Ale wystarczy wejść w jakikolwiek portal na FB typu cośtam.info, odkryj lubelskie czy atrakcje lubelszczyzny, żeby się dowiedzieć że to z rozkazu samego Zełeńskiego Polska została ostrzelana  !!  Może Bąkiewicze teraz będą pilnować nieba nad wschodnią granicą? Tylko nie wiem jak bolt z picką tam kursuje.

Napisano
35 minut temu, bjar_1 napisał:

Sugerujesz, że ukrywają upadek kacapskiego pocisku, tak jak to było za Błaszczaka?

Rakieta nie 

Latadło tak 

Dron ....ale czyj?

Napisano
1 godzinę temu, bjar_1 napisał:

Jeżeli nas tam nie będzie, to bardzo dobrze.

No dawaj. Chętnie posłucham rzeczowych argumentów na brak kontyngentu zagranicznego na wolnej Ukrainie i wchodzącego w jego skład WP. Może w końcu się dowiem, bo każdy Tobie podobny miłośnik konfederacji nic nie potrafił wydukać poza "to nie nasza wojna" co jest bzdurą i już świadczy o zaślepieniu lub zwykłej ignorancji.

Napisano
12 minut temu, karpik napisał:

każdy Tobie podobny miłośnik konfederacji

Mocne🤣

13 minut temu, karpik napisał:

Chętnie posłucham rzeczowych argumentów na brak kontyngentu zagranicznego na wolnej Ukrainie i wchodzącego w jego skład WP.

Niech inni nadstawiają karku, jeśli chcą. Po co Pchać palce między drzwi a futrynę? Korzyści z tego żadnych nie będzie.

Napisano
26 minut temu, bjar_1 napisał:

Mocne🤣

Jesteśmy na forum od lat. Ciężko ukryć poglądy przez taki czas...

Argumentów nie podałeś żadnych (nie ukrywam, że się tego spodziewałem), więc trudno mi się odnieść.

Może dodam tylko coś do Twojej przenośni.

Warto połamać palce na futrynie, jeżeli alternatywą jest zostanie z mordercą w zamkniętym pokoju.

• Super 1
Napisano
2 minuty temu, karpik napisał:

Jesteśmy na forum od lat. Ciężko ukryć poglądy przez taki czas...

Widocznie dobrze się ukrywam, skoro do tej pory nie rozszyfrowałeś :D

2 minuty temu, karpik napisał:

Argumentów nie podałeś żadnych (nie ukrywam, że się tego spodziewałem), więc trudno mi się odnieść.

Sprawa jest prosta - po co się pchać w kolejną zawieruchę? No chyba, że wierzysz w gwarancje pomarańczowego... Podpowiem - za kilka/naście lat wszystko zacznie się tam od nowa. Warto, żeby zaczęło się z WP w tym syfie?

• Tak trzymać 1
Napisano
12 minut temu, bjar_1 napisał:

Widocznie dobrze się ukrywam, skoro do tej pory nie rozszyfrowałeś :D

Sprawa jest prosta - po co się pchać w kolejną zawieruchę? No chyba, że wierzysz w gwarancje pomarańczowego... Podpowiem - za kilka/naście lat wszystko zacznie się tam od nowa. Warto, żeby zaczęło się z WP w tym syfie?

W tej zawierusze jesteśmy od dawna. Nawet dłużej niż od 24 lutego 2022. Ja nie jestem za wysyłaniem fizycznym żołnierzy do Ukrainy, tylko jak najmocniejszą pomocą zewnętrzną. Interwencja WP skończyła by się taką propagandową burzą, że 6 % Braunowa zamieniło by się szybko w 66%. A "zagrożony" naród wszystko łyknie. Za kilkanaście lat Putin to będzie w formalinie na placu czerwonym i uważam że trzeba tak działać (teraz) żeby jego następcy zajęli się swoją pupą a nie innych. I to z podkulonym ogonem.

• Super 1
  • Tak trzymać 1
Napisano
10 minut temu, Cronos napisał:

Ja nie jestem za wysyłaniem fizycznym żołnierzy do Ukrainy

W takim razie zaraz zostaniesz ochrzczony konfederatą, tak jak i ja ;)

Napisano
4 godziny temu, karpik napisał:

W sumie to dobry pomysł żeby na jakiś czas (jak będą fikać to i tak będzie niezbędne) zamknąć niebo nad wschodnią Ukrainą. Wali mnie wtedy, że ruscy z premedytacją wpuszczą w tę strefę cywilny samolot, a jeszcze mniej mnie obchodzi co będą mówić.

Hello,

A jakie widzisz korzyści z obecności WP na misji typu peacekeeping albo peaceforcing w Ukrainie?

Ja nie widzę, mimo że trzymam z Ukrainą i jak najbardziej uważam, że na Ukrainie toczy się „nasza wojna”, a nie „nie nasza wojna”. I jak najbardziej uważam, że trzeba Ukrainie pomagać z całych sił, ale na miarę możliwości i rozsądku.

1. WP mamy w stanie, w jakim mamy, czyli już nie w stanie pisowskich bredni o 4 dywizjach i 300 tys. luda, ale w stanie batyrowych bredni o 6 dywizjach i 500 tys. luda. A to oznacza wojsko w rozsypce w ramach tych bredni.

2. Nie mamy ani jednej dywizji w stanie 100-procentowego ukompletowania za to są kanibalizowane z ludzi i sprzętu, żeby z tych dwóch kanibalizowanych poskładać jeszcze dwie pisowskie dywizje, już nie mówiąc o czterech batyrowych.

3. Wysyłasz wojsko na misję - i masz wojsko wyjęte z systemu ćwiczeń, czyli masz wojsko cofające się w rozwoju. Na misji ćwiczeń się nie przeprowadza.

4. Batyr nienawidzi Ukrainy - Ukraina nie toleruje Batyra. Dla WP na misji w Ukrainie sytuacja fatalna i żadnych z tego korzyści. Ukraina nie podzieli się z WP ani doświadczeniami, ani ich różnymi cennymi technologiami wojskowymi, bo w imię czego przy takim Batyrze?

5. Ruska prowokacja wobec WP na Ukrainie gwarantowana. Wspomniałem powyżej możliwość prowokacji w powietrzu np. z ruskim samolotem aerofotogrametrycznym, który niby chciałby sobie coś posprawdzać po ruskiej stronie linii demarkacyjnej. Prowokacje na lądzie też oczywiście wysoce możliwe. A potem lata włóczenia się przez WP po różnych międzynarodowych komisjach śledczych i sądach. A WP na Ukrainie wtedy sparaliżowane, żeby nawet nie oddać strzału jedną kulą gumową, żeby zaraz nie było afery międzynarodowej. Czyli Nangar Khel case study.

6. Czy masz wrażenie, że młodzi polscy mężczyźni po naoglądaniu się setek filmików, jak drony rozkawałkowują ludzi na Ukrainie będą się garnąć do WP, a już szczególnie na misję WP w Ukrainie? Ja nie mam takiego wrażenia, ale oczywiście zakładam, że mogę się mylić.

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Pediatryczne wojsko mamy.