bogdan76 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Może warto pokazać, że oprócz marszu nacjonalistów w tym dniu odbywa się mnóstwo innych form świętowania? Np.: Bieg Niepodległości? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Nacja-naród. Nacjonalizm w przeciwieństwie do internacjonalizmu, przedkłada interes własnego narodu nad interesami innych narodów, zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne), jak i na zewnątrz (narody sąsiednie). Widzisz coś złego w tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) Polski nacjonalizm bierze się z kompleksów :) Zwłaszcza wobec Niemców. Niemcy źli, ale praca w Reichu dobra, niemieckie Audi najlepsze (co drugie auto na ścianie wschodniej), a gacie najbielsze po przekręceniu w niemieckim proszku :D M. Edytowane %s o %s przez beaviso 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s jak by nas razem z ruskimi tyle razy nie najeżdżali to pewnie nasze samochody i proszki były lepsze od ichnich... Rwał cie nać, wszystkie powstania, wojny w obronie suwerenności wynikały z naszych kompleksów! Szczepionek na cov19 za dużo przyjąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAULUS_pl Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 34 minutes ago, Tyr napisał: jak by nas razem z ruskimi tyle razy nie najeżdżali to pewnie nasze samochody i proszki były lepsze od ichnich... Rwał cie nać, wszystkie powstania, wojny w obronie suwerenności wynikały z naszych kompleksów! Szczepionek na cov19 za dużo przyjąłeś? To ty nie na marszu? Zawiodłem się :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 1 godzinę temu, Tyr napisał: Nacja-naród. Nacjonalizm w przeciwieństwie do internacjonalizmu, przedkłada interes własnego narodu nad interesami innych narodów, zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne), jak i na zewnątrz (narody sąsiednie). Widzisz coś złego w tym? Podaj jedną rzecz, za co mam być wdzięczny "Polsce"? Państwo polskie ma za zadanie wydoić człowieka maksymalnie za usługi na poziomie najniższym, nie wywołującym chęci rewolucji w społeczeństwie. Skumulowane/dublowane podatki powodują, że minimum 60% zarobków wraca do kieszeni "państwa", a po przekroczeniu progu względnej egzystencji jeszcze rosną. Do tego w ramach bonusu, ze względów geopolitycznych, zawsze miało i mieć będzie propozycję nie do odrzucenia, na chwalebną śmierć na wojnie. Mam rozdzierać szaty i dziękować bo się tu urodziłem? Można trafić gorzej, można lepiej. Nie będę dziękował losowi, bo to była jedyna loteria. Reszta jest sumą moich decyzji i ciężkiej pracy, za którą w innym kraju żyłbym lepiej niż tu. Nie będę dziękował Bogu. Nie będę dziękował Polsce. To państwo polskie powinno mi dziękować, że jeszcze tu jestem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano %s o %s Autor Share Napisano %s o %s (edytowane) 3 godziny temu, Tyr napisał: Nacja-naród. Nacjonalizm w przeciwieństwie do internacjonalizmu, przedkłada interes własnego narodu nad interesami innych narodów, zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne), jak i na zewnątrz (narody sąsiednie). Widzisz coś złego w tym? Jeżeli ktoś lubi smrodzić miasto racami idąc w nacjonalistycznym marszu w tym pięknym dniu to jego sprawa. Ja napisałem, że można wybrać inne formy świętowania. I taki był cel postu. Zrobiliśmy też taką flagę. Widzisz w tym coś złego? :). Edytowane %s o %s przez bogdan76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 2 godziny temu, karpik napisał: Podaj jedną rzecz, za co mam być wdzięczny "Polsce"? Państwo polskie ma za zadanie wydoić człowieka maksymalnie za usługi na poziomie najniższym, nie wywołującym chęci rewolucji w społeczeństwie. Skumulowane/dublowane podatki powodują, że minimum 60% zarobków wraca do kieszeni "państwa", a po przekroczeniu progu względnej egzystencji jeszcze rosną. Do tego w ramach bonusu, ze względów geopolitycznych, zawsze miało i mieć będzie propozycję nie do odrzucenia, na chwalebną śmierć na wojnie. Mam rozdzierać szaty i dziękować bo się tu urodziłem? Można trafić gorzej, można lepiej. Nie będę dziękował losowi, bo to była jedyna loteria. Reszta jest sumą moich decyzji i ciężkiej pracy, za którą w innym kraju żyłbym lepiej niż tu. Nie będę dziękował Bogu. Nie będę dziękował Polsce. To państwo polskie powinno mi dziękować, że jeszcze tu jestem. Nikt Cię tu chłopie na siłę nie trzyma ! Wyjeżdżaj jak najszybciej i nikt za Tobą nie będzie płakał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 2 godziny temu, karpik napisał: Podaj jedną rzecz, za co mam być wdzięczny "Polsce"? Jak nie masz to nie pluj i wyp... Nikt cię nie trzyma. Znajdź se miejsce na ziemi gdzie se będziesz mógł pluć na gospodarzy i powodzenia... Bodziu... Nacja- naród, naród- ród- rodzina. Etymologia taka zwykła. To od stalina zaczęło się stygmatyzacja i pejoratywny wydźwięk słów nacjonalista i narodowiec. Niestety powielasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano %s o %s Autor Share Napisano %s o %s (edytowane) Mam prośbę- post założyłem by pokazać, że można świętować inaczej niż w marszu nacjonalistów o którym się tyle pisze. A nie po to by się kłócić. Może ktoś też brał udział w jakiejś fajnej inicjatywie ? Młodzież mogła brać udział w biegu na 1918 metrów.- medal najmłodszego z rodziny. Edytowane %s o %s przez bogdan76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Bodziu... za Bul Komoruskiego zeżarli orła...taki przykład świętowania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 3 minuty temu, Sedco Express napisał: Nikt Cię tu chłopie na siłę nie trzyma ! Wyjeżdżaj jak najszybciej i nikt za Tobą nie będzie płakał ! To też jest tylko moja sprawa i decyzja. Kolejny kolega może mi powie co zawdzięczam i za co mam Polsce dziękować? Jeden przykład. Nie ma takich racjonalnych powodów, a wdrukowane macie jak religię, propagandę patriotyzmu i "miłości do ojczyzny", która ma służyć tylko po to by potraktować cię jak narzędzie w dogodnym dla siebie momencie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk1 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 4 minuty temu, karpik napisał: To też jest tylko moja sprawa i decyzja. Kolejny kolega może mi powie co zawdzięczam i za co mam Polsce dziękować? Jeden przykład. Nie ma takich racjonalnych powodów, a wdrukowane macie jak religię, propagandę patriotyzmu i "miłości do ojczyzny", która ma służyć tylko po to by potraktować cię jak narzędzie w dogodnym dla siebie momencie. To, że możesz mówić i pisać po polsku bez obaw. To, że możesz bez obaw przedstawiać swoje racje jakie by nie były. To mało czy dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) słuchaj karpiu , żeby przodkowie nie bronili polskości, to albo by ciebie nie było, albo byś był niewolnikiem i rozmawiał w innym języku... No chyba, że stalin przeflancował twoją rodzinę do Polski. Doceń i nie pluj( a nawet sraj do gniazda) Edytowane %s o %s przez Tyr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Otototot ! "doceń i nie pluj". Szczyt hipokryzji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s fajnie, że napisałeś:))) Każdy może przeczytać- w sumie dzięki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 21 minut temu, Tyr napisał: słuchaj karpiu , żeby przodkowie nie bronili polskości, to albo by ciebie nie było, albo byś był niewolnikiem Widzę, że ten bełkot to zwykły brak znajomości historii. Przez setki lat, ci, których wychwalajcie jako ojców narodu i elity państwa polskiego, wykorzystywało ogromną część społeczeństwa jako niewolników (pańszczyzna została oficjalnie uznana za formę niewolnictwa). Nie potrzebowali kolonii i czarnych niewolników bo z tym za dużo zachodu by było i wykorzystywali swoich polskich podludzi. Ile jeszcze by to trwało nikt nie wie. Zakończyły to dopiero... rozbiory. Potrzebni jednak byli debile do walki za panów i tam przychodzi Napoleon na pięknym koniu, który tworzy mit patriotyzmu, podszyty kościelnymi bzdurami. Tak powstały miliony ludzi, których można zabijać, przesuwając po mapie Europy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Jedni wpadają w patetyczny ton (Tyr) inni w drugą skrajność( Karpik). Bogdan76 piękne świętowanie. Tyr- jeszcze po II wojnie światowej większość "narodu polskiego" nie umiała czytać i nie uważała się za Polaków a za "tutejszych" i paradoksalnie (wcześniej) zaborcy sprawili, że przestali (ci ludzie) być niewolnikami a komuniści sprawili, że poczuli się Polakami. Sam Dmowski uważał, że ważne jest samookreślenie i praca dla dobra Kraju; czyli kim się czujesz(bez względu na pochodzenie i religię) i czy chcesz budować dla dobra ogółu. W brew pozorom to nie Stalin i Hitler uczynili w Polsce słowo "nacjonalizm" pejoratywnym a uwielbiany przez pis Piłsudski. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s (edytowane) 22 minuty temu, MonikaNJ napisał: Jedni wpadają w patetyczny ton (Tyr) inni w drugą skrajność( Karpik). Bogdan76 piękne świętowanie. Tyr- jeszcze po II wojnie światowej większość "narodu polskiego" nie umiała czytać i nie uważała się za Polaków a za "tutejszych" i paradoksalnie (wcześniej) zaborcy sprawili, że przestali (ci ludzie) być niewolnikami a komuniści sprawili, że poczuli się Polakami. Sam Dmowski uważał, że ważne jest samookreślenie i praca dla dobra Kraju; czyli kim się czujesz(bez względu na pochodzenie i religię) i czy chcesz budować dla dobra ogółu. W brew pozorom to nie Stalin i Hitler uczynili w Polsce słowo "nacjonalizm" pejoratywnym a uwielbiany przez pis Piłsudski. "Samookreślenie i praca dla dobra Kraju; czyli kim się czujesz(bez względu na pochodzenie i religię) i czy chcesz budować dla dobra ogółu." Jeżeli to byłaby definicja patriotyzmu to mogę się pod nią podpisać. Nie jest nią dla mnie koszulka z "pamiętamy" bez znajomości historii; radykalizm religijny; nienawiść do wszystkiego co inne, wynikające z leków i kompleksów i hipokryzja słowa-czyny, którą prezentują politycy. Edytowane %s o %s przez karpik 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 2 minutes ago, karpik napisał: "Samookreślenie i praca dla dobra Kraju; czyli kim się czujesz(bez względu na pochodzenie i religię) i czy chcesz budować dla dobra ogółu." Jeżeli to byłaby definicja patriotyzmu to mogę się pod nią podpisać. Nie jest nią dla mnie koszulka z "pamiętamy" bez znajomości historii; radykalizm religijny; nienawiść do wszystkiego co inne, wynikające z leków i kompleksów i hipokryzja słowa-czyny, którą prezentuje prawa strona sceny politycznej. Maziarski zmieszany z Leszczyńskim a do tego spora domieszka Gadomskiego. Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda ktoś, kto poważnie traktuje publicystykę tych panów, mamy tutaj znakomity przykład. Brakuje jeszcze tylko wzmianki o sprzątaniu po psie i będziemy mieli komplet. Miłego świętowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 1 minute ago, karpik napisał: "Samookreślenie i praca dla dobra Kraju; czyli kim się czujesz(bez względu na pochodzenie i religię) i czy chcesz budować dla dobra ogółu." Jeżeli to byłaby definicja patriotyzmu to mogę się pod nią podpisać. Nie jest nią dla mnie koszulka z "pamiętamy" bez znajomości historii; radykalizm religijny; nienawiść do wszystkiego co inne, wynikające z leków i kompleksów i hipokryzja słowa-czyny, którą prezentuje prawa strona sceny politycznej. Ja również "wyznaję" ten rodzaj patriotyzmu. Koszulki " pamiętamy" noszone przez ... są dla mnie profanacją( piszę to jako wnuczka powstańców warszawskich). " Katechizm polskiego dziecka" nie dla mnie- szczególnie ..."coś jej winien- oddać życie"... Martwa niewiele będę przydatna dla Ojczyzny. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s Monika... Warto być przyzwoitym Polakiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 4 minuty temu, M81 napisał: Maziarski zmieszany z Leszczyńskim a do tego spora domieszka Gadomskiego. Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda ktoś, kto poważnie traktuje publicystykę tych panów, mamy tutaj znakomity przykład. Brakuje jeszcze tylko wzmianki o sprzątaniu po psie i będziemy mieli komplet. Miłego świętowania. Nie znam i nigdy nie słuchałem tych ludzi. Może kiedyś zrozumiesz, że "narodowa" forma patriotyzmu robi z ciebie niewolnika/ narzędzie i nie ma nic wspólnego z niepodległością/ wolnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s a międzynarodowa nie robi z ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano %s o %s Share Napisano %s o %s 13 minutes ago, Tyr napisał: Monika... Warto być przyzwoitym Polakiem:) Pewnie Cię to zmartwi ale właśnie tak powiedział Bartoszewski. Z mojego punktu widzenia, ze wsi szwajcarskiej : dom mój zachowuje tradycje-mazowieckie, moi sąsiedzi uwielbiają polską kuchnię,tradycję itd. itp. a my chętnie poznajemy ich tradycje. Być Europejczykiem nie znaczy być złym Polakiem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi