Skocz do zawartości

Replika broni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam w planach zrobienie własnej repliki broni w celach przede wszystkim dekoracyjnych, mausera, mosina lub replikę innego podobnego karabinu, i czy nawet jakbym zrobił bardzo prymitywną replikę, czyli wyrzeźbił sobie kolbę, lufę z jakiejś rurki bym zrobił i zamek z jakiejś zasuwki do drzwi to jak by się to miało do prawa, czy groziły by mi jakieś konsekwencje za coś takiego

A o czym Zimny człowieku ja piszę ?? przecież napisałem że na Black power możesz bez zezwolenia. Uwaga na broń wyprodukowaną przed 1885 z wyjątkiem  broni z "nabojem scalonym" !!! a ten pierwszy raz opatentowano w 1812 roku !!! i nie każda broń nawet starsza od 1885 może być zakazana i trzeba mieć na nią pozwolenie mimo że nabój scalony będzie na black power . Niestety jak nabój będzie w pełni scalony to trzeba mieć normalne pełne zezwolenie na broń oraz także taka broń jest w pełni nielegalna i trzeba mieć na nią pozwolenie. To nie rok decyduje a system naboju i strzelania. W uproszczeniu ,bez pozwolenia jest broń na kapiszon lub skałkę albo lont i trzeba mieć ukończone 18 lat.

Tak zgadza się mój błąd !!, nie black power tylko black powder . Grzesio masz rację ustawę przesunięto do 1885 kiedy produkowano ostatnie flinty rozdzielnego ładowania wojskowe "w międzyczasie większość armii stosowała już broń z nabojem scalonym". O myśliwskich tu nie ma co dyskutować . Chodziło o to w ustawie aby kolekcjonerzy którzy posiadają broń rozdzielnego ładowania wojskową oryginalna lub wzorowaną na nim kopię wyprodukowana do roku 1885 mogli ja posiadać bez zezwolenia i ma to sens. Co poniektórzy myślą że ustawa dotyczy każdej broni co jest niestety nieprawdą . Ustawa o pozwoleniu bez zezwolenia dotyczy tylko broni rozdzielnego ładowania !! , każda inna broń z nabojem scalonym mimo że jest zabytkowa jak np karabin dreysego potrzeba normalnego zezwolenia .

• 2 weeks later...
3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

40-latek, który w czwartek w Pszczynie strzelał w kierunku interweniujących policjantów z broni czarnoprochowej, został tymczasowo aresztowany. Podczas wymiany ognia został raniony przez funkcjonariuszy. Odpowie między innymi za usiłowanie zabójstwa.

LANDSCAPE_840.jpg

Dwóch zabitych policjantów za jednym zamachem z czarnoprochowca. Będzie szlaban na te zabawki.

23 minuty temu, bjar_1 napisał:

Wysokiej klasy spece to byli, skoro się tak dali skasować gościowi. 

Po tragedii we Wrocławiu kryminalni nie gryzą się w język. "W takich przypadkach sprawdza się nawet skarpetki"

Były komendant główny o błędach policji w sprawie Maksymiliana F. "Aż włos się na głowie jeży"

Edytowane przez Jedburgh_Ops

Jak widać we Wrocławiu to są mocni widocznie tylko bez kamer, na komisariatach wobec słabszych od siebie i nieuzbrojonych. W terenie im gorzej wychodzi. No, ale skoro ich najwyższy przełożony się wysadza granatnikiem ppanc., to czego oczekiwać...

Bjar_1, pełna zgoda. napisałbym co mój Ś.P teściu (milicjant i policjant naprawdę wieloletni) mawiał o nowym policyjnym narybku jakieś ćwierć wieku temu, ale dostałbym bana, albo zostały by same znaki przestankowe. A od tego czasu jest tylko gorzej.

• Super 1
  • Tak trzymać 1

22 godziny temu, bjar_1 napisał:

Wysokiej klasy spece to byli, skoro się tak dali skasować gościowi. 

Policjant mówi o powodach tego stanu rzeczy - całkowite upolitycznienie policji przez partię piss; kryterium doboru policjantów na nawet najniższe stanowiska kierownicze w policji to wyłącznie serwilizm wobec partii piss; ucieczka z tego powodu normalnych i profesjonalnych policjantów. Takie są zasługi dla kraju mętów partii piss.