adam1234 Napisano 19 Październik 2023 Napisano 19 Październik 2023 Witam. Mieszkam w domu wybudowanym w latach 40 w czasie wojny przez Niemców dla osadników niemieckich z Besarabii czy to prawda że osadnicy gdy uciekali na zachód przed Armią Czerwoną to zakopali w ogrodzie jakiś skarb? Lub gdzie Niemcy mogli ukryć skarby?
miroslav Napisano 19 Październik 2023 Napisano 19 Październik 2023 U moich motocykl i porcelanę zamurowali pod gankiem :) nie chcę jednak sugerować że należy zrujnować wszystkie wejścia do domów . Wykopki w ogrodzie na jesień dobre pod wiosenny zasiew :))). Przyjechała w latach 90 Rodzina poprzednich Gospodarzy wypytywali ale o 20 lat za późno . Zresztą bardzo sympatyczne kontakty pozostały .
piotrk8172 Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty Mieszkam na południu Polski i u nas jest bardzo wiele punktów, w których szedł front I WŚ. Obecnie jak się dobrze poszuka to można na pewno znaleźć jeszcze jakieś pozostałości. 1
szutnik Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty W dniu 19.10.2023 o 13:44, bjar_1 napisał: Najczęściej ukrywali w ogródku. Gadasz głupoty. W ścianach chowali. Ściany trzeba pruć. 2
canabis.dw Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty 42 minuty temu, szutnik napisał: Gadasz głupoty. W ścianach chowali. Ściany trzeba pruć. Od siebie dodam, ze podłogi też należałoby zerwać 2
bjar_1 Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty Ano, pod podłogami to tak. Lubili tam chować kosztowności. 1
beaviso Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty No nie. Albo w podbitce dachu, albo między podłogą strychu a sufitem, często przykryte warstwą izolacji dla niepoznaki. M. 1
adam1234 Napisano 19 Luty Autor Napisano 19 Luty (edytowane) 20 minut temu, sebek1974 napisał: Ale najlepsze fanty leżą na strychu. Na strychu niestety nic nie znalazłem ciekawego stare gazety trybuna ludu z lat 70 i 80 + plany architekta inżyniera do budowy lokalnych dróg. i pełno kosztorysów, starych zeszytów z szkoły pracy, notatniki lektora, świerszczyki, płomyczki z PRL. Żadnych monet banknotów czegoś cennego nie było :( Edytowane 19 Luty przez adam1234
sebek1974 Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty 9 minut temu, adam1234 napisał: Na strychu niestety nic nie znalazłem ciekawego stare gazety trybuna ludu z lat 70 i 80 + plany architekta inżyniera do budowy lokalnych dróg. i pełno kosztorysów, starych zeszytów z szkoły pracy, notatniki lektora, świerszczyki, płomyczki z PRL. Żadnych monet banknotów czegoś cennego nie było :( A w piwnicy szukałeś? 1
sebek1974 Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty 3 minuty temu, szutnik napisał: Pruj ściany! Z nadzieją że znaleziony skarb pokryje koszta remontu. 2
beaviso Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty Świerszczyki z lat '70-'80 znalazłeś? A mocno kosmatej treści i zobrazowania? M. 1
adam1234 Napisano 20 Luty Autor Napisano 20 Luty 11 godzin temu, sebek1974 napisał: A w piwnicy szukałeś? Tak nic ciekawego nie było.
adam1234 Napisano 20 Luty Autor Napisano 20 Luty 9 godzin temu, beaviso napisał: Świerszczyki z lat '70-'80 znalazłeś? A mocno kosmatej treści i zobrazowania? M. Nie pamiętam wszystko poszło na rozpałkę może z jednego zachowałem i gdzieś tam leży.
adam1234 Napisano 20 Luty Autor Napisano 20 Luty 10 godzin temu, sebek1974 napisał: Z nadzieją że znaleziony skarb pokryje koszta remontu. Ostatnia opcja: Jak przyjdzie wiosna to biorę wykrywkę i poszukam po podwórku w ogrodku itp. może jakieś fenigi znajdę. 1
beaviso Napisano 20 Luty Napisano 20 Luty 20 minut temu, adam1234 napisał: Nie pamiętam wszystko poszło na rozpałkę może z jednego zachowałem i gdzieś tam leży. No też bym się podjarał. A nie były za wilgotne? M. 1 4
sebek1974 Napisano 20 Luty Napisano 20 Luty 8 godzin temu, adam1234 napisał: Nie pamiętam wszystko poszło na rozpałkę może z jednego zachowałem i gdzieś tam leży. Czyli jednak pewne skarby tam były. 1
adam1234 Napisano 20 Luty Autor Napisano 20 Luty 51 minut temu, sebek1974 napisał: Czyli jednak pewne skarby tam były. Można tak powiedzieć. 1
adam1234 Napisano 20 Luty Autor Napisano 20 Luty 41 minut temu, hipolit-O4 napisał: Na początek proponuję obejrzeć film "Skarb" Który? Polski z 1948 czy francuski z 2015?
sebek1974 Napisano 20 Luty Napisano 20 Luty Godzinę temu, adam1234 napisał: Który? Polski z 1948 czy francuski z 2015? Oczywiście że polski, świetna komedia z Adolfem Dymszą w roli głównej. Gorąco polecam ;)
Rekomendowane odpowiedzi